
Prosper Maufoux Santenay Rouge 2023
"Santenay blir alltmer en källa till stora - och prisvärda - viner i Bourgogne." - Tim Atkin
"Årgång Bourgogne 2023: överträffar alla förväntningar!" - Vins de Bourgogne
Årgång 2023 var fantastisk för röda viner i Bourgogne och särskilt i den prisvärda Hotspot, Santenay, fanns det stora köp att göra!
Under ledning av Bourgogne-gurun Jasper Morris MW blindtestar Decanters panel upp till 100 röda viner från Côte de Beaune. Eftersom alla viner rankas är det bara tre som får en högre kvalitetsstämpel än Prosper Maufoux Santenay, som fick "Highly Recommended".
Nu kan du uppleva samma toppköp i den fruktiga och eleganta årgången 2023 ... och kvaliteten är ingen tillfällighet!
Vinmakaren Nadine Gublin utbildades under den ikoniske Henri Jayer innan hon blev Frankrikes första kvinna att utses till "Årets vinmakare" i Revue du Vin de France.
När priserna skjuter i höjden och det blir nästan omöjligt att hitta ett riktigt bra rött vin är det fantastiskt att ha Prosper Maufouxs populära Santenay tillbaka. Så länge den håller!
I själva verket skördas druvorna från den enda vingården "Les Prarons", som ligger precis intill Santenays största terroir för rödvin - 1er Cru Les Gravières!
I källaren behandlas vinet med omsorg och lagras på de finaste franska ekfaten i 12 månader, varav 30% är helt nya.
Ett absolut toppköp från 100-poängslegenden Henri Jayers lärling...
Njut av det till stekt fisk, fågel, vilt, ankbröst, svamp och charkuterier. Servera vid 14-17°C.
Hur smakar Prosper Maufoux Santenay Rouge 2023?
Prosper Maufoux Santenay 2023 glittrar elegant körsbärsrött i det vinröda glaset... Näsan stjäl genast showen med årgångens mineraliska svalka! De parfymerade aromerna av vildrosor, doftande smultron, tryffel, anis och saftiga mörka körsbär har en härlig friskhet och finess, medan rostade kaffebönor och vanilj subtilt påminner om vinets 12 månaders lagring på 30 % nya fat... I munnen är den silkeslen, med saftig bärfrukt och mineralfiness som samspelar vackert med fatets kryddighet och de klassiska burgundiska skogsmarksnyanserna. Hela härligheten kulminerar i en kryddig avslutning med svävande, eleganta tanniner, munrengörande mineralitet och virtuosa violiner... Hatten av för dig! Drick nu eller spara 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Blåbär
Jordgubbe
Kaffe
Rose
Röda körsbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Prosper Maufoux Santenay Rouge 2023 passar bra till...
Om Prosper Maufoux

Pssst! Vill du höra hemligheten bakom Bourgognes bästa prisvärde? Vinerna från Prosper Maufoux görs i nära samarbete med Nadine Gublin, som Frankrikes första kvinna har utsetts till "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger priset.
Vinhuset grundades 1860 och förblev 130 år i Maufoux-familjens händer. Sedan 2010 har Prosper Maufoux drivits av den ambitiösa Piffault-familjen, som redan står bakom Bourgognes största Crémant de Bourgogne-märke, Veuve Ambal. Sedan dess har kvaliteten exploderat… År 2015 köpte Piffault-familjen det idylliska Château de Saint-Aubin (inklusive toppmarker i Meursault och Criots-Bâtard-Montrachet!), och slottet har sedan 2020 fungerat som Prosper Maufouxs huvudkontor.
Prosper Maufouxs portfölj representerar idag hela Bourgogne, från sublimt prisvärt Mâcon-Villages i söder till mineralisk Chablis i norr. Den gemensamma nämnaren är en alltid ren och fruktdriven stil, uppnådd genom relativt sen skörd och sval, fruktbevarande jäsning. Vinerna mognar 12–18 månader i 228‑liters burgundiska fat, som förvaras under perfekta klimatförhållanden.
Trots sin brett omfattande portfölj är Prosper Maufouxs produkter på intet sätt standardiserade: åldern på faten, deras ursprung och rostningsgrad anpassas noggrant efter druvornas ursprung samt årgångens karaktär.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener