
Hospices de Beaune Savigny les Beaune 1er Cru Cuvée Forneret 2021
Svindlande läcker Savigny-lès-Beaune från världens mest kända vinauktion, Hospices de Beaune!
Vi har tilldelats totalt 60 flaskor Hospices de Beaune Corton Grand Cru Cuvée Fornerét i årgång 2021, där efterfrågan slog alla rekord.
Historiskt sett har det berömda sjukhuset Hospices de Beaune finansierats av denna världsberömda auktion, och de olika cuvéerna är döpta efter välgörare som haft betydande inverkan på sjukhusets verksamhet.
Poeten och författaren Xavier Fornerét lånar sitt namn till denna cuvée, som också är en hyllning till familjen Fornerét, en lång rad notabiliteter som bott och verkat i Beaune sedan 1500‑talet.
"Savigny-lès Beaunes bästa vin. Här är Savigny som mest raffinerad, med mest intensitet och djup. Här är den som mjukast, som mest sammetslen, som mest komplett" - Clive Coates, Master of Wine
Den terroir som Bourgogne-experten Clive Coates så hänfört sjunger om är Les Vergelesses 1er Cru.
Les Vergelesses ligger några hundra meter från det världsberömda Corton, och med sin blommiga, silkeslena Pinot Noir-glans är Les Vergelesses det närmaste Savigny kommer en Grand Cru i alla avseenden.
Här hittar du mjuka och graciösa Savigny-lès-Beaune från Prosper Maufoux, som skämmer bort toppvinet med upp till 16–18 månaders fatlagring på de finaste 228‑liters ekfaten.
Njut av det till biffar, ankbröst, fågelvilt, grillad tonfisk och lax, tapas, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 16–18°C
Druvorna till vinet skördas för hand från 1er Cru-fältet Les Vergelesses.
Väl framme på vingården i Beaune sorteras och avstjälkas druvorna innan ett transportband förde de intakta druvorna till jäsningstanken. Därefter följer 4–5 dagars kall maceration vid 10°C, vilket bidrar till att extrahera färg och fruktaromer i musten. Under jäsningen utför chefsvinmakaren Ludivine Griveau manuella "punch downs" under de första 8–10 dagarna för att extrahera saft, kraft och tanniner från druvskalen. Detta följs av ytterligare 3–5 dagars maceration. Vinet avslutas med 16–18 månaders lagring på de finaste ekfaten på 228 liter.
Alla Hospices de Beaune-viner auktioneras ut på helt nya ekfat som valts ut av källarmästare Ludivine Griveau från flera franska kooperativ. Fatet bakom detta röda vin köptes på Hospices de Beaunes-auktionen i november 2021 – och mognade därefter i källaren hos köparen, Bourgogne-huset Prosper Maufoux. Vinsterna går till välgörande ändamål.
Hospices de Beaune Savigny les Beaune 1er Cru Cuvée Forneret 2021 passar bra till...
Om Prosper Maufoux

Pssst! Vill du höra hemligheten bakom Bourgognes bästa prisvärde? Vinerna från Prosper Maufoux görs i nära samarbete med Nadine Gublin, som Frankrikes första kvinna har utsetts till "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger priset.
Vinhuset grundades 1860 och förblev 130 år i Maufoux-familjens händer. Sedan 2010 har Prosper Maufoux drivits av den ambitiösa Piffault-familjen, som redan står bakom Bourgognes största Crémant de Bourgogne-märke, Veuve Ambal. Sedan dess har kvaliteten exploderat… År 2015 köpte Piffault-familjen det idylliska Château de Saint-Aubin (inklusive toppmarker i Meursault och Criots-Bâtard-Montrachet!), och slottet har sedan 2020 fungerat som Prosper Maufouxs huvudkontor.
Prosper Maufouxs portfölj representerar idag hela Bourgogne, från sublimt prisvärt Mâcon-Villages i söder till mineralisk Chablis i norr. Den gemensamma nämnaren är en alltid ren och fruktdriven stil, uppnådd genom relativt sen skörd och sval, fruktbevarande jäsning. Vinerna mognar 12–18 månader i 228‑liters burgundiska fat, som förvaras under perfekta klimatförhållanden.
Trots sin brett omfattande portfölj är Prosper Maufouxs produkter på intet sätt standardiserade: åldern på faten, deras ursprung och rostningsgrad anpassas noggrant efter druvornas ursprung samt årgångens karaktär.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener