



Prosper Maufoux Volnay 1er Cru Hospices de Beaune 2018
Nu finns det kultvin från världens sannolikt mest berömda vinauktion, Hospice de Beaune!
Vi har skaffat en mycket liten andel av denna specialcuvée Blondeau från den enastående årgången 2018, som efter mer än 6 år i källaren börjar visa sin enorma potential.
Historiskt har det berömda Hospice de Beaune-sjukhuset finansierats av denna världsberömda auktion, och de olika cuvéerna uppkallas efter betydelsefulla personer som haft stort inflytande över sjukhusets verksamhet.
Francois Blondeau skänkte 1811 klockan till Hospice de la Charité i Beaune. Han restaurerade även kyrkan i Volnay, byggde en skola och skänkte så småningom alla sina vingårdar i Volnay och Pommard till välgörenhet.
Njut av den till biffar, andbröst, fågelvilt, grillad tonfisk och lax, tapas, svamprätter och lagrade ostar. Servera vid 16–18 °C
Detta unika fat såldes på Hospices de Beaunes auktion i november 2018 – och har därefter mognat i köparens källare, Bourgognehuset Prosper Maufoux. Överskottet ägnas åt välgörande ändamål.
Prosper Maufoux Volnay 1er Cru Hospices de Beaune 2018 passar bra till...
Hur är Prosper Maufoux Volnay 1er Cru Hospices de Beaune 2018 framställt?
Denna special-cuvée är framställd på 100 % Pinot Noir från fyra olika 1er Cru-vingårdar av enastående kvalitet. Druvorna skördas från Les Champans, En Taille Pieds, Le Ronceret och Les Mitans.
Väl framme på vineriet i Beaune sorteras och avstjälkas druvorna innan ett transportband för de intakta klasarna vidare till jäsningstanken. Här följer 4–5 dagars kallmaceration vid 10°C, vilket främjar extraktionen av färgämnen och fruktaromer i musten. Under jäsningen utför chef-winemaker Ludivine Griveau dagliga manuella "punch downs", som drar ut saft, kropp och tanniner från druvskalen över en period på 18–20 dagar. Vinet fulländas genom 10–12 månaders lagring på de finaste 228-liters ekfaten.
Druvor
Pinot NoirOm Prosper Maufoux

Pssst! Vill du höra hemligheten bakom Bourgognes bästa prisvärde? Vinerna från Prosper Maufoux görs i nära samarbete med Nadine Gublin, som Frankrikes första kvinna har utsetts till "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger priset.
Vinhuset grundades 1860 och förblev 130 år i Maufoux-familjens händer. Sedan 2010 har Prosper Maufoux drivits av den ambitiösa Piffault-familjen, som redan står bakom Bourgognes största Crémant de Bourgogne-märke, Veuve Ambal. Sedan dess har kvaliteten exploderat… År 2015 köpte Piffault-familjen det idylliska Château de Saint-Aubin (inklusive toppmarker i Meursault och Criots-Bâtard-Montrachet!), och slottet har sedan 2020 fungerat som Prosper Maufouxs huvudkontor.
Prosper Maufouxs portfölj representerar idag hela Bourgogne, från sublimt prisvärt Mâcon-Villages i söder till mineralisk Chablis i norr. Den gemensamma nämnaren är en alltid ren och fruktdriven stil, uppnådd genom relativt sen skörd och sval, fruktbevarande jäsning. Vinerna mognar 12–18 månader i 228‑liters burgundiska fat, som förvaras under perfekta klimatförhållanden.
Trots sin brett omfattande portfölj är Prosper Maufouxs produkter på intet sätt standardiserade: åldern på faten, deras ursprung och rostningsgrad anpassas noggrant efter druvornas ursprung samt årgångens karaktär.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener

















