Tillbaka

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2017

Spanien

Spanien, Valencia

12,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
274,95 SEK
6 fl. per st.
184,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg

Beställ före

8 timmar 20 min

så skickar vi det idag!

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2017

Spanien

Spanien, Valencia

12,5% alk.

75 cl

Gissa vem som är tillbaka?

Honey soft. Fruktig fräsch. Som ett vitt vin från södra Bourgogne... Atance Chardonnay var slutsåld fram till nu, men på grund av efterfrågan har vi tagit hem ett parti 2017!

Mustiguillos vin är ekologiskt odlat (2017 under omställning och från årgång 2018 certifierat), samtidigt som kvaliteten är en värdig duellant till Pouilly-Fuissé och Mâcon-Villages - billigare än många Bourgogner av samma kvalitet!

Området är Valencias kuperade inland 850 meter över Medelhavet, där vinmakaren Toni Sarrión tämjer den kalkhaltiga terroiren för att producera eleganta, fruktiga viner med en uttalad mineralitet.

Vingårdens kändisfaktor har stigit från nästan ingenting till internationell berömmelse på rekordtid, och många av Tonis viner dammsugs nu upp av gäster på Michelin-stjärniga restauranger runt om i världen!

Hyllad från alla håll... Populär som aldrig förr. Atance Chardonnay är fortfarande ett Valencia-fynd och världens ögon är riktade mot Mustiguillo och Toni Sarríon, som redan fick 95 Parker-poäng när han lanserade sitt Bobal-vin 2003!

Njut som aperitif eller till skaldjur, kyckling, tapas, sushi, paella och lätta nötiga ostar. Servera vid 8-12°C

1 fl. per st.
274,95 SEK
6 fl. per st.
184,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg

Beställ före

8 timmar 20 min

så skickar vi det idag!

Hur smakar Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2017?

Elegant halmgul färg i glaset. Näsan andas citrus och honung, som flätas samman på ett vackert sätt i den semitropiska upplevelsen. Inslag av medelhavsörter, rostat bröd och nybakat bröd från liggtiden med jästresterna för ett behagligt och mjukt resultat. Kristallren frukt i form av äpplen, päron och melon spelar fandango med varandra och avslutas med mineraliska nyanser. Ett öppet och lättillgängligt vin som ger ett överflöd av smak, förstärkt av en lätt, delikat friskhet. Här har du, det är som att ha Pouilly-Fuissé i ditt glas! Drick nu eller spara 7-8 år från skördeåret.

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2017 passar bra till...

Om Bodegas Mustiguillo

image

Om Noma hade gjort vin i Spanien…

René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!

I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!

Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).

Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.

Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.

Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).

Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!

År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.

Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2017

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

12,5 %

Servering

8-12°C

Lagringspotential

7-8 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter