
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2020
"Chablis" från Spanien?
Chardonnay är världens mest populära druvsort och lite av en kameleont eftersom den erbjuder så olika och spännande smakprofiler beroende på var druvorna har vuxit och hur vinet framställs.
Organic Atance Chardonnay 2020 tar oss till det svala singelfältet Conejeros, 850 meter över Medelhavet i det kuperade inlandet i Valencia.
Här uppe förstärks fruktens friskhet och terroirens mineraliska avtryck, som vinmakaren Toni Sarrión bevarar i sin renaste, renaste form genom spontanjäsning med fältets egna jäststammar och lagring av vinet i ståltankar.
Resultatet är en Chardonnay i toppklass - en perfekt blandning av mineralisk Chablis och den mer honungslena frukten som kännetecknar södra Burgund som Mâcon-Villages och Pouilly-Fuissé.
Njut som aperitif eller till skaldjur, kyckling, tapas, sushi, paella och lätta nötiga ostar. Servera vid 8-12°C
Hur smakar Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2020?
Redan i glaset, inbjudande friskt och citrusgrönt ... Nosen lovar underbart fräsch Chardonnay av den lätt honungsdoftande och mest mineral-citrusiga sorten! Delikata inslag av medelhavsörter, rostat bröd och nybakat bröd från mognaden på de fina jästresterna. Mjuk och krämig i gommen. Klar och ren frukt, som sträcker sig hela vägen från äpple och päron till citrus, persika och lite tropisk honungsmelon. Delikat och harmoniskt avslut med munrengörande friskhet och smakrika mineralnyanser... En mycket framgångsrik Chardonnay! Drick nu eller spara 4-5 år från skördeåret.
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2020 passar bra till...
Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning