



Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2021 ØKO
Ja, alla älskar Atance Chardonnay. En "Chablis" från Spanien? Nej, vi vågar nog påstå att det här är bättre.
Det finns en mineralisk svalka i Atance Chardonnay som bara kan uppnås nästan 1 kilometer över havet. Samtidigt har vinet en fantastisk komplexitet - på grund av en speciell spontan jäsning från fältets egna jäststammar.
Ekologiska Atance Chardonnay tar oss till det svala enskilda fältet Conejeros i det kuperade Valencias inland. Färsk frukt och terroirens mineraliska avtryck lyser här, som vinmakaren Toni Sarrión bevarar i sin renaste, renaste form.
Ingen Chardonnay kan hålla jämna steg - när det gäller kvalitet - vid denna prispunkt. Och det är just därför som det vita vinet alltid är slutsålt.
Njut som aperitif eller till skaldjur, kyckling, tapas, sushi, paella och lätta nötiga ostar. Servera vid 8-12°C
Hur smakar Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2021 ØKO?
En vacker halmgul färg med en livlig citrusgrön nyans ... Näsan lovar frisk Chardonnay med läckra aromer av gröna äpplen, vit persika, honungsmelon, saltad mineralitet och nybakat bröd från "Chablis-lagringen" på de fina jästresterna ... I munnen underbart krämig. Från krispiga äpplen och päron leder fruktnoterna till munvattnande grillad citron och tropiska toner av persika och honungsmelon. Delikat, väldefinierat och harmoniskt med munrengörande friskhet och smakrika mineralnyanser i eftersmaken... En skopa av en spansk Chardonnay! Drick nu eller spara 4-5 år från skördeåret.
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2021 ØKO passar bra till...
Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener