Tillbaka

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2018

Spanien

Spanien, Valencia

12% alk.

75 cl

1 fl. per st.
269,95 SEK
6 fl. per st.
179,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
90+/100 Robert Parker

Beställ före

6 timmar 42 min

så skickar vi det idag!

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2018

Spanien

Spanien, Valencia

12% alk.

75 cl

Den populära Atance Cuvee no 1 har varit slutsåld flera gånger, men topphuset Mustiguillo har lyckats gräva fram ett litet parti 2018:or ur källaren! Tack...

Ekologiskt och veganvänligt Atance är en mjuk och blommig blandning av lokala druvor, Merseguera och Malvasia, skördade från Conejeros-fältet på cirka 840 meters höjd över Medelhavet. Alsaceinspirerad, kanske, men Atance är nu i en kategori för sig själv. Detsamma gäller det utomordentligt låga priset på vinet som skapats av toppvinmakaren Toni Sarríon, som "leder vägen" med hela 95 Parker-poäng!

Mustiguillos viner toppar menyerna på flera Michelin-restauranger - Atance är det prisvärda alternativet för den som vill åka på provsmakningsresa till Valencia!

Kraft och fruktighet. Mjukhet och honungslen charm. Vilken massa smak... Det perfekta vita vinet från Valencias vingård nr 1!

Njut som aperitif eller till skaldjur, sushi, tapas, krämiga pastarätter, lätta asiatiska rätter och milda ostar. Servera vid 8-10°C

1 fl. per st.
269,95 SEK
6 fl. per st.
179,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
90+/100 Robert Parker

Beställ före

6 timmar 42 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2018

90+/100

Robert Parker

From dry-farmed and head-pruned vines in their Casa Segura estate in the village of Venta del Moro. The 2019 cold spell in the Mediterranean didn't reach here. It fermented with indigenous yeasts in stainless steel, where it matured until bottling. This is subtle and serious, a wine with more nuance and strong personality, quite amazing for the price. The palate reveals good tension, some austerity and super tasty flavors and a bitter twist in the finish. They started harvesting earlier, and the wine has gained in freshness without losing anything. Very good.

Hur smakar Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2018?

Klar halmgul färg i glaset. Vinet döljer den renaste fruktcharmen, toppad av en doft av vita blommor, saftiga citrusfrukter, honung och persikor med inslag av salt mineralitet. En nästan alsaciansk mjukhet och krämighet kommer in innan en lätt friskhet pirrar på tungan i eftersmaken! Saftig och charmig, ren oavbruten drickbarhet med en stor, fet linje under. Extraordinär kvalitet för priset! Drick nu eller spara 4-6 år från skördeåret.

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2018 passar bra till...

Om Bodegas Mustiguillo

image

Om Noma hade gjort vin i Spanien…

René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!

I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!

Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).

Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.

Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.

Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).

Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!

År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.

Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2018

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

12 %

Servering

8-12°C

Lagringspotential

6-8 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter