Tillbaka

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2020

Spanien

Spanien, Valencia

13% alk.

75 cl

1 fl. per st.
264,95 SEK
6 fl. per st.
174,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
90 Point Winewherever, Rasmus Christensen
90 Point Robert Parker
92 Point Mad og Monopolet
90 Point Guia Peñin

Beställ före

6 timmar 36 min

så skickar vi det idag!

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2020

Spanien

Spanien, Valencia

13% alk.

75 cl

"Quite amazing for the price." - Robert Parker

"92 point. Forførende hvidvin, der helt sikkert vil imponere" - Mad og Monopolet

Atance Cuvée No 1 är det perfekta vita vinet från östra Spaniens främsta vinmakare, Toni Sarrión.

Om du gillar gudomligt friskt, blomdoftande och fruktvänligt vitt vin, mjukt och krämigt som ett Alsace, packa då ner dina bokningar och följ med oss på en provsmakningsresa till Valencias inland, där vi hittar den enskilda vingården Conejeros 840 meter över havet...

Cuvée No 1 introducerar ett mousserande friskt vitt vin gjort på den östspanska Merseguera-druvan, perfekt avrundat med mjuka toner av persika och honung från 30% Malvasia.

Topprecenserad och utsökt. Ekologisk och veganvänlig. Bra som aperitif, utsökt till mat. Och titta på priset... Ja, Atance är det perfekta vita vinet!

-------

Njut som aperitif eller till skaldjur, sushi, tapas, krämiga pastarätter, lätta asiatiska rätter och milda ostar. Servera vid 8-10°C

1 fl. per st.
264,95 SEK
6 fl. per st.
174,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
90 Point Winewherever, Rasmus Christensen
90 Point Robert Parker
92 Point Mad og Monopolet
90 Point Guia Peñin

Beställ före

6 timmar 36 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2020

90 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Sommer på flaske. Den smager af søde og modne ferskner og iskold lemonade med friske hyldebærblomster i. Her er der ingen skarpe kanter eller højfilosofiske nykker, kun ren uforstyrret drikkevenlighed.

90 Point

Robert Parker

The white blend 2020 Atance Cuveé Nº1 was produced with 70% Merseguera and 30% Malvasía (Adriática) from organic, dry-farmed and head-pruned vines in their Casa Segura estate in the village of Venta del Moro at 800 meters in altitude. It's 13.5% alcohol and has a pH of 3.32 with 5.7 grams of acidity. The Malvasía is noticeable here, in the floral notes; it's not a Muscat-like Malvasía, it's subtler, but enough to give aromas and freshness to the wine. It has some balsamic notes and is more floral than fruit-driven. It's balanced and tender, clean and long. 12,560 bottles produced. It was bottled in April 2021.

92 Point

Mad og Monopolet

Er du til “risky grapes” - jeg elsker navnet på denne vin, det er næsten kun Spanien, som laver den slags - okay måske også USA, men ikke desto mindre er det et fedt navn. Vinen er også fed - men bestemt i balance. Den er lavet på Malvasia og Merseguera, som giver en sprød og forførende hvidvin, der helt sikkert vil imponere, når du serverer den. Den er lagret 6 måneder på ståltanke sammen med gærresterne. Vinmageren går ind for økologi og bruger ikke kunstvanding på trods af, at det giver lavere udbytte - hatten af for det! I næsen har den citrus, modne pærer, mango og et hint af vanilje og lakrids. I munden er den cremet, let mineralsk og med en lækker frugtfylde med smag af fersken og hyldeblomst og bag det hele, ligger der en let saltet smag, som gør den perfekt til skaldyr. (vurderet ved en tilbudspris på kr. 99,95)

90 Point

Guia Peñin

Color: bright straw, Aroma: ripe fruit, floral, Mouth: tasty, good acidity, fruity aftertaste

90 Point(tidigare årgång)

Winewherever, Rasmus Christensen

Knas sprød, mineralsk og med smag af ferskner og nye stikkelsbær.

90+/100 (tidigare årgång)

Robert Parker

The white blend 2019 Atance Cuveé Nº1 was produced with 70% Merseguera and 30% Malvasía (Adriática) from dry-farmed and head-pruned vines in their Casa Segura estate in the village of Venta del Moro. The 2019 cold spell in the Mediterranean didn't reach here. It fermented with indigenous yeasts in stainless steel, where it matured until bottling. This is subtle and serious, a wine with more nuance and strong personality, quite amazing for the price. The palate reveals good tension, some austerity and super tasty flavors and a bitter twist in the finish. They started harvesting earlier, and the wine has gained in freshness without losing anything. Very good. 9,750 bottles were filled in May 2020.

Hur smakar Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2020?

Klar och ljus halmgul färg... Nosen erbjuder ren charm och fängslar omedelbart med den renaste, ungdomliga doften av vita blommor, saftiga citrusfrukter, päron, honung och persika. Delikata inslag av saltad mineralitet... Mjuk och krämig i munnen som en Pinot Gris från Alsace ... men mer uppfriskande, mer fräsch! Vackert detaljerad avslutning som avtar långsamt med delikata fruktsmaker, inslag av honung och salt mineralitet. En perfekt vit flaska! Drick nu eller spara 4-5 år från skördeåret.

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2020 passar bra till...

Om Bodegas Mustiguillo

image

Om Noma hade gjort vin i Spanien…

René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!

I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!

Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).

Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.

Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.

Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).

Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!

År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.

Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2020

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13 %

Servering

8-10 °C

Lagringspotential

4-5 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter