



Rodriguez Sanzo La Viña de Amaya Viñas Viejas D.O Toro 2020
What a wine… Varför betala dyrt för Ribera del Duero när du här får minst samma kvalitet till ett lägre pris?
I ett starkt konkurrensfält med över 1000 viner från över 70 vindistrikt i Spanien och Portugal triumferar La Viña de Amaya 2020 med imponerande 97 poäng som ett av provningens bäst bedömda rött viner.
Bedriften sker, ska tilläggas, vid den 20:e upplagan av den absoluta iberiska topprovningen, VinDuero-VinDouro, där i princip samtliga rivaler från Ribera del Duero får se sig slagna!
Denna nya och prisbelönta Tempranillo har Javier Rodriguez, Spaniens bästa Winemaker, skapat tillsammans med och uppkallat efter sin dotter Amaya.
De två generationerna har funnit och förälskat sig i en helt unik enkelmark med över 80 år gamla Tempranillo-buskvinstockar, planterade redan 1940!
Dessa ”mimrende oldinge” levererar idag så få och små druvor att familjeprojektet först för alvor blir meningsfullt när du håller det eleganta och fruktfyllda resultatet i glaset. Noggrant tillsatta spanska lyxkryddor från 12 månaders lagring på franska och amerikanska ekfat.
Och där konkurrenterna typiskt använder standardiserade fat tar perfektionisten Javier Rodriguez det ett steg längre.
Javier reser först till fatenas ursprungsländer där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger om året kontrollerar han personligen att träet förvaras och torkas korrekt innan faten tillverkas enligt hans strikta instruktioner. Sådan blir man ”Spaniens bedste winemaker”.
Certifierad vegansk.
Silkeslena tanniner gör detta spanska vin från en enskild mark lika läckert med och utan mat.
Njut av den till möra biffar av nötkött, lamm, viltgryta, kraftiga tapas och mogna ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Rodriguez Sanzo La Viña de Amaya Viñas Viejas D.O Toro 2020?
La Vina de Amaya Viñas Viejas 2020 visar sig fyllig och mörklila… I doften packad med gudomligt saftig och elegant frukt från de över 80 år gamla buskvinerna! Svarta körsbär, blåbär, björnbär och plommon myllrar fram ur glaset, medan fatets kryddiga toner av choklad, cederträ, kokos, kaffe och vanilj nästan tvingar glaset till munnen… På tungan imponerar Amaya med en sällsynt lyckad blandning av fruktkraft och fräsch finess. Fatkryddorna smälter naturligt in i smakbilden, som samlas på en otroligt hög nivå i den minutlånga och törstsläckande eftersmaken. Bravo! Drick nu, eller spara 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Rodriguez Sanzo La Viña de Amaya Viñas Viejas D.O Toro 2020 passar bra till...
Hur är Rodriguez Sanzo La Viña de Amaya Viñas Viejas D.O Toro 2020 framställt?
La Viña de Amaya 2020 är gjord på en blandning av 95% Tempranillo och 5% Garnacha, som Javier Rodriguez tillsammans med sin dotter Amaya selekterar från över 80 år gamla buskvinstockar på en enskild vingård i Toro. Druvorna placeras omsorgsfullt i små lådor som förs varsamt till vineriet. Här påbörjas vinframställningen med 5–8 dagars kallmaceration vid 8 °C, vilket extraherar färg och aromer från druvskalen. En tredjedel av druvorna jäser som hela klasar med stjälkar, vilket främjar fruktens friskhet och parfym. Jäsningen sker i ståltank med fruktbevarande temperaturkontroll vid 20–24 °C. Därefter tappas vinet om för 12 månaders lagring på 1–2 år gamla franska och amerikanska ekfat i varierande storlekar.
Om Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener




















