
Rodriguez & Sanzo Verdejo Bajo Velo Rueda 2021
Glöm Rueda... Det här är ett fantastiskt och oförglömligt komplext vitt vin från - vänta bara - vinstockar planterade år 1900!
900 meter över havet i Rueda finns de absurt gamla "pre-phylloxera" buskvinstockarna som ger druvor i världsklass till Javier Rodriguez ultimata, vaxförseglade Verdejo-flaggskepp.
Det vita vinet lagras i minst 10 månader på lyxiga, nästan nya ekfat. Och det blir vildare...
Att bli framröstad som Spaniens bästa vinmakare är en hälsosam självförtroendehöjare, och Javier Rodriguez drar sig verkligen inte för att experimentera i källaren.
Som namnet "Bajo Velo" (under flor) antyder hålls en del av det vita vinet i kontakt med ett jästlager av samma typ som ger unik karaktär åt de världsberömda starkvinerna från Jerez i södra Spanien.
Resultatet är ett mycket hyllat mästerverk som alla fans av stora och komplexa vita viner borde unna sig... the 2021 hedras talande nog med övertygande 94 poäng på Tim Aktins Rueda TOP100, där det rankas bland de bästa vinerna på plats 24!
Njut av det ensamt eller till tapas, skaldjur, fågel, sushi, ljust kött och mogna ostar. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Rodriguez & Sanzo Verdejo Bajo Velo Rueda 2021?
Djärv och elegant gyllene på häll... Nosen är enormt spännande med knockout läckra aromer av kamomillblomma, rostad brioche, salt citrus, färska äpplen, kvitten, hö, nötter, persika, vanilj och honung som snabbt tvingar glaset till munnen... På gommen, fet, mjuk och smörig krämig med en lugnande salt citrus friskhet som passar bra med smör, nötter, kola och massor av x-faktor. Detta är Rueda på en så sällsynt, mycket komplex nivå att man oundvikligen känner sig privilegierad som får smaka det. Delikat mineraliskt och gastronomiskt avslut med en aptitretande smakrikhet och tapasliknande touch. Så Verdejo kan vara så stor... Wow! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Smaknoter
Gröna äpplen
Honung
Hö
Toast
Vanilj
Rodriguez & Sanzo Verdejo Bajo Velo Rueda 2021 passar bra till...
Om Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener