
Rodríguez & Sanzo Whisky Barrel Tempranillo 2021
Är du intresserad av Ribera del Duero i den absoluta superligan? Läs sedan detta.
Vid den prestigefyllda vintävlingen VinDuero-VinDouro, där över 60 internationella experter testar viner från mer än 80 distrikt i Spanien och Portugal, imponerar Whisky Barrel Tempranillo 2021 med 98,62 poäng. Det är ett genomsnitt - så en eller flera domare kan ha varit uppe i perfekta 100 poäng!
Den innovativa vinmakaren Javier Rodriguez ligger bakom detta vin från en enda vingård och tar sin Tempranillo till nya höjder. Druvorna kommer från 60-åriga, lågavkastande buskvinstockar 720 meter över havet i San Román de Hornija (D.O. Toro), och vinet lagras i hela 18 månader på begagnade whiskyfat - ett djärvt och innovativt val.
Whiskyn mjukar upp fatets tanniner och impregnerar det med härlig frukt och vaniljkrydda. Eftersom whiskyfaten också är fria från tartar hålls porerna i faten vidöppna, vilket gör att vinet får en bättre mikrooxidation och utvecklas mycket bättre...
Resultatet är ett rött vin med sällsynt komplexitet, kraft och finess - endast cirka 2500 vaxförseglade flaskor har producerats. Vi fick tag på ynka 20 lådor!
Njut av den till saftiga biffar, lamm, hjortgryta, grytor, BBQ och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Rodríguez & Sanzo Whisky Barrel Tempranillo 2021?
Whisky Barrel Tempranillo 2021 seglar mörk och fyllig i glaset... Nosen öppnar sig med distinkta aromer av klassisk mörkfruktig spansk Tempranillo i perfekt balans med en delikat twist av whisky. Som en Ribera del Duero i toppklass - men ändå helt unik. I gommen detonerar flaggskeppet i ett veritabelt fyrverkeri av fruktkoncentration med solmogna mörka bär, torkade blommor och mörk mineralitet, toppat med eleganta fatnoter av choklad, vanilj, rök, lakrits och rostade kryddor från de använda whiskyfaten. Eftersmaken dröjer sig kvar imponerande länge i munnen och avslutas med komplexitet och behagligt rundade tanniner från den unika mognadsprocessen. Ett visionärt vin i världsklass! Drick nu eller lagra +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Björnbär
Lakrits
Rök
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Rodríguez & Sanzo Whisky Barrel Tempranillo 2021 passar bra till...
Om Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener