



Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2017
5000 viner testade... Spaniens bästa Syrah hittad!
Pepprig kraft i det extrema... Som en rytande bulldozer knuffade en tidigare årgång av Eldoze Syrah alla konkurrenter åt sidan vid Concurso CIVAS, där inte mindre än 5000 spanska viner rankas efter kvalitet varje år.
95 poäng. Spaniens bästa Syrah. 100-poängsvinmakaren Michel Rollands Eldoze är bara VILD!
Prestationen ska ses i ljuset av den notoriskt strikta juryn bestående av 35 spanska TOP-sommelierer. Inget vin får 100, 99 eller 98 poäng - och bara ett av tio får 90 poäng eller mer!
Eldoze, "dussinet", syftar på ett 12 hektar stort, isolerat singelfält 670 meter upp i Toledos bergslandskap. Från denna ekologiskt odlade terroir har Michel Rolland producerat ett litet antal numrerade flaskor av Spaniens bästa Syrah 2017.
..........
Njut till pepparstek, BBQ, lamm, vilt, grytor, matiga tapas och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2017?
Nyhällt, Eldoze gnistrar mörkt körsbärsrött med en violett kant ... På näsan kommer Syrah fram med krossade violer, peppar, vilda hallon, svarta körsbär och björnbär, komplext uppbackat av rökt kött och lakrits samt läckra inslag av bitter choklad, kaffe och vanilj från fatlagring ... På tungan, fylld med utsökt köttig Syrah-frukt som stilistiskt träffar sin egen spanska sweet spot mellan svala norra Rhône och solmogna Barossa Shiraz ... Eldoze 2017 dröjer sig kvar imponerande länge i munnen innan det röda vinet tonar bort med silkeslena tanniner, krossad peppar och vackert integrerad fatkrydda... Vi bugar oss för kungen av spansk Syrah! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2017 passar bra till...
Hur är Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2017 framställt?
Vinet är gjort på 100% ekologiskt odlad Syrah som Rolland & Galarreta handskördar från Finca Rosalejos 12 hektar i Toledo-bergen, cirka 150 kilometer sydväst om Madrid. Den ödsliga, skifferrika toppen ligger 670 meter över havet.
För att hålla frukten extremt färsk sker skörden tidigt på morgonen, och druvorna kyls omedelbart när de anländer till vingården. Jäsningen sker vid 25°C i en kombination av små rostfria ståltankar och öppna ekfat, med 20 dagars maceration som ger optimal extraktion av färg, frukt och silkeslena tanniner från druvskalen. Efter jäsningen lagras vinet i 15 månader på 1-2 år gamla 225 och 600 liters franska ekfat och därefter ytterligare 12 månader på flaska.
Druvor
SyrahOm Rolland & Galarreta

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.
Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland
Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.
Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener














