0Varukorg

Tillbaka

Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2017

Spanien

Spanien, Castilla La Mancha

14,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
644,95 SEK
6 fl. per st.
559,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Flaskehalsen
93 Point Mad og Monopolet
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
93 Point Houlberg
91 Point James Suckling
91 Point Guia Peñin
95 Point - Spaniens Bedste Syrah (2013) CIVAS
⭐ 4,0 Vivino

Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2017

Spanien

Spanien, Castilla La Mancha

14,5% alk.

75 cl

5000 viner testade... Spaniens bästa Syrah hittad!

Pepprig kraft i det extrema... Som en rytande bulldozer knuffade en tidigare årgång av Eldoze Syrah alla konkurrenter åt sidan vid Concurso CIVAS, där inte mindre än 5000 spanska viner rankas efter kvalitet varje år.

95 poäng. Spaniens bästa Syrah. 100-poängsvinmakaren Michel Rollands Eldoze är bara VILD!

Prestationen ska ses i ljuset av den notoriskt strikta juryn bestående av 35 spanska TOP-sommelierer. Inget vin får 100, 99 eller 98 poäng - och bara ett av tio får 90 poäng eller mer!

Eldoze, "dussinet", syftar på ett 12 hektar stort, isolerat singelfält 670 meter upp i Toledos bergslandskap. Från denna ekologiskt odlade terroir har Michel Rolland producerat ett litet antal numrerade flaskor av Spaniens bästa Syrah 2017.

..........

Njut till pepparstek, BBQ, lamm, vilt, grytor, matiga tapas och mogna ostar. Servera vid 16-18°C

1 fl. per st.
644,95 SEK
6 fl. per st.
559,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Flaskehalsen
93 Point Mad og Monopolet
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
93 Point Houlberg
91 Point James Suckling
91 Point Guia Peñin
95 Point - Spaniens Bedste Syrah (2013) CIVAS
⭐ 4,0 Vivino

Recensioner av Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2017

94 Point

Flaskehalsen

Det er ikke hverdagskost at finde en ren Syrah fra Spanien. Men Eldoze har med denne Suelo de Xisto Rojo skabt en vin, der har de typiske kendetegn for en varmt dyrket Surah. Blødhed, lækre frugter og masser af drikkevenlighed. Det er bestemt ikke typisk spansk, men det er til gengæld et flot eksempel på, at Spanien er mere varieret, end de fleste forestiller sig. Normalpris kr. 399,95 – Set til kr. 149,95

93 Point

Mad og Monopolet

Normalt så ryger paraderne op, når jeg hører 100 % Syrah - det kan nemlig være en lidt voldsom oplevelse, heldigvis så er denne i balance - ingen “marmaladevin” her. I næsen har den helt sikkert sødmefulde noter, men der hviler også en kølig duft over den. Hindbær, solbær, espresso, mørk chokolade, røg, bacon og krogmodnet kød vælter op af glasset - hvis du kan vente, så kommer der langt flere nuancer efter lidt tid i glasset. I munden er den kraftig og fyldt med frugtfylde og blide tanniner. (vurderet ved en tilbudspris på kr. 349,95)

93 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Potensfuld Syrah fra højtbeliggende enkeltmark. Rustik i sit udtryk med krydrede noter, grovkornede tanniner og en syre med fart på. Trods alle de modne toner er der ikke skyggen af sød frugt, og det giver vinen en seriøsitet, der klæder den rigtig flot. (vurderet ved en tilbudspris på kr. 349,95)

93 Point

Houlberg

Dejlig mørk, kølig og intens frugt ... der er tobak, engelsk lakrids, røget kød, flæsk, røg, violer og en frugt med solbær og brombær. Der er også mørk chokolade, instant kaffepulver, Toms Orangegrene og på en måde, så virker den endda rimelig let i udtrykket. I munden er vinen intens, har masser af peber, men det bliver sgu aldrig en fed Syrah, for den har en vis lethed og en langt lysere frugt end forventet. Der er brombær, hindbær og ribs, mens syren har lidt citroner og bitter lemon. Tanninerne bliver aldrig vilde, men giver en smule tørhed ... men samlet lækkert bid og en noget anderledes spansk Syrah end jeg havde forventet. 93 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 229,95 kr., mens prisen er 99,95 kr. ved køb af 6 flasker.

91 Point

James Suckling

Aromas of ripe blue fruit, violets, dried orange peel, sweet spices and wet earth. Medium-to full-bodied with chalky tannins and juicy blue-fruit character on the palate. Balanced and delicious, with a lingering finish.

91 Point

Guia Peñin

95 Point - Spaniens Bedste Syrah (2013)

CIVAS

⭐ 4,0

Vivino

95/100 – Best Syrah (tidigare årgång)

Concurso CIVAS 2019

Top 100 Wines of Spain (tidigare årgång)

Gilbert & Gaillard

Hur smakar Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2017?

Nyhällt, Eldoze gnistrar mörkt körsbärsrött med en violett kant ... På näsan kommer Syrah fram med krossade violer, peppar, vilda hallon, svarta körsbär och björnbär, komplext uppbackat av rökt kött och lakrits samt läckra inslag av bitter choklad, kaffe och vanilj från fatlagring ... På tungan, fylld med utsökt köttig Syrah-frukt som stilistiskt träffar sin egen spanska sweet spot mellan svala norra Rhône och solmogna Barossa Shiraz ... Eldoze 2017 dröjer sig kvar imponerande länge i munnen innan det röda vinet tonar bort med silkeslena tanniner, krossad peppar och vackert integrerad fatkrydda... Vi bugar oss för kungen av spansk Syrah! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2017 passar bra till...

Hur är Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2017 framställt?

Vinet är gjort på 100% ekologiskt odlad Syrah som Rolland & Galarreta handskördar från Finca Rosalejos 12 hektar i Toledo-bergen, cirka 150 kilometer sydväst om Madrid. Den ödsliga, skifferrika toppen ligger 670 meter över havet.
För att hålla frukten extremt färsk sker skörden tidigt på morgonen, och druvorna kyls omedelbart när de anländer till vingården. Jäsningen sker vid 25°C i en kombination av små rostfria ståltankar och öppna ekfat, med 20 dagars maceration som ger optimal extraktion av färg, frukt och silkeslena tanniner från druvskalen. Efter jäsningen lagras vinet i 15 månader på 1-2 år gamla 225 och 600 liters franska ekfat och därefter ytterligare 12 månader på flaska.

Druvor

Syrah

Om Rolland & Galarreta

image

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.

Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”

Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.

Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland

Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.” 

Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.

Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Årgång

2017

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14,5 %

Servering

16-18°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter