





Rolland & Galarreta Esencia Tempranillo Rioja 2012
Michel Rolland har grävt djupt i sin källare... och hittat ett helt magiskt Rioja restparti som är nästan 13 år gammalt. Samma årgång 2012 finns på nätet i DK för 549,95. Kolla in vårt vansinniga pris och fyll din kundkorg omedelbart.
"Esencia" är ett av de absoluta toppvinerna från Michel Rollands personliga spanska vinäventyr som han startade 2010 tillsammans med pionjären och terroirspecialisten Javier Galarreta. Tillsammans har de valt ut 4 unika nordvända enskilda vingårdar i Rioja, varav en gränsar direkt till 100-poängsvingården "Las Beatas", från vilken vin görs till 2000 kronor per flaska.
"1 av de 4 Esencia-markerna, "La Cabaña" i övre vänstra hörnet av detta foto och "granne" med "Las Beatas" - Rolland & Galarreta
Kort sagt, vi befinner oss i epicentrum där den finaste Tempranillo i Rioja odlas. Vinrankorna är i genomsnitt 60 år gamla och många rundor görs på fälten för att bara plocka perfekt mogna druvor. En av de unika egenskaperna hos dessa 4 enskilda vingårdar är att de är nordvända, vilket ger en fantastisk sval balans till vinet. Ett vin som skapas under så perfekta förhållanden kan lätt få en lång och lyxig fatlagring. Med respekt för traditionerna i Rioja valde Michel Rolland att lagra vinet på 100% amerikanska ekfat, vilket ger vinet en häpnadsväckande komplexitet med fatkrydda. Det är också ett val han gör för att belöna oss i det långa loppet. Efter 13 år på fat och flaska i Michels egna källare är vinet på väg rakt mot sin absoluta toppform. Allt smälter i munnen och lämnar dig med en oförglömlig vinupplevelse.
Merci, gracias, tak, Michel Rolland.
Njut av detta vin till nötkött, lamm, vilt, grillat, grytor, tapas, anka, mustiga grytor och osträtter. Servera vid 16-18°C
Njut av detta vin till nötkött, lamm, vilt, grillat, grytor, tapas, anka, mustiga grytor och osträtter. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Rolland & Galarreta Esencia Tempranillo Rioja 2012?
Esencia 2012 imponerar vid upphällning med en mörk körsbärsröd Tempranillo-färg som har små mogna tegelstenar längs kanten. Doften är i världsklass, sprängfylld med en koncentrerad doft av svarta, saftiga körsbär, blåbär, feta mogna plommon och björnbärssylt... Sedan tar lyxnoterna från fat- och källarmognaden över i form av vanilj, kokos och choklad, samt engelsk lakrits, läder och några krossade svartpepparkorn. Elegans, komplexitet och kraft möts på ett magiskt sätt i denna högintensiva upplevelse, som upprätthålls av en exemplarisk friskhet som övergår i vackra mineraltoner som sipprar fram genom den nästan ogenomträngliga fruktigheten. En minutlång avslutning med smöriga tanniner är den perfekta avslutningen på en exceptionell Rioja-upplevelse. Esencia 2012, som levereras av världens kanske främsta oenolog, är verkligen ett övertygande argument för detta påstående. Drick nu eller spara 15-20 år från skördeåret!
Smaknoter
Plommon
Blåbär
Lakrits
Läder
Svarta körsbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Rolland & Galarreta Esencia Tempranillo Rioja 2012 passar bra till...
Om Rolland & Galarreta

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.
Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland
Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.
Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener