



Rolland & Galarreta Esencia Tempranillo Rioja 2015
Vad händer när världens mest kända oenolog slår sig ihop med en spansk pionjär för att göra vin?
Jo, det är faktiskt ganska spännande... Pilen pekar snabbt i riktning mot världsklass - eller ska vi säga: Läcker Rioja från 4 utvalda enskilda vingårdar som uttrycker kärnan i området och det bästa som Tempranillo kan göra!
100-poängsstjärnan Michel Rolland har varit i källarna på otaliga stora Bordeaux-hus, rik på kunskap och många års erfarenhet. Den visionäre Javier Galarreta har hjälpt till att föra fram spanskt vin i det internationella rampljuset och har insiderkunskaper om den lokala terroiren.
Ja, det är spännande när två kulturer och vinframställningsstilar möts. Ett fantastiskt vin från Riberas närmaste rival...
Upplev Michel Rollands tämjning av den spanska terroiren... Bara en gång!
Njut av detta vin till nötkött, lamm, vilt, grillat, grytor, tapas, anka, mustiga grytor och osträtter. Servera vid 16-18°C
Njut av detta vin till nötkött, lamm, vilt, grillat, grytor, tapas, anka, mustiga grytor och osträtter. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Rolland & Galarreta Esencia Tempranillo Rioja 2015?
Vacker mörk körsbärsfärg i glaset. Den koncentrerade aromen av svarta, saftiga körsbär, blåbär, feta mogna plommon och björnbärssylt strömmar ut ur det välfyllda glaset. Fatkryddor i form av vanilj, kokos och choklad bryter igenom, tillsammans med inslag av lakrits och "Rhônepeppar". Elegans, komplexitet och kraft finns i överflöd i denna högintensiva upplevelse, uppburen av friskhet som svämmar över tungan och antydningar till mineralitet som sipprar genom den nästan ogenomträngliga fruktigheten. Ett robust och tåligt vin som kan hålla i många år framöver. Det finns inget som går upp mot Rioja - särskilt inte när det görs av Frankrikes kanske bästa oenolog! Drick nu eller spara +15 år från skörd!
Rolland & Galarreta Esencia Tempranillo Rioja 2015 passar bra till...
Om Rolland & Galarreta

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.
Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland
Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.
Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning
Förpackning
Allergener