





Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2015
Kultvinet har rankats bland Spaniens 100 bästa viner av Gilbert & Gaillard...
Det var Spaniens bästa Syrah i Concurso Civas test av 5000 viner...
Nu har Michel Rolland, världens mest berömda vinmakare, äntligen släppt ett perfekt källarlagrat museisläpp under det kungliga året 2015, då single vineyard-vinet Eldoze sedan länge är slutsålt över hela världen.
Och det blir ännu bättre. I Danmark kostar en liknande mogen årgång av vinet (2014) från 299,00 till 399,00 i erbjudande! Kolla på vårt pris...
Spaniens bästa Syrah... Eldozes stora genombrott kom för ungefär 10 år sedan när det peppriga rött vinet sopade undan alla sina Syrah-konkurrenter på Concurso CIVAS, där inte mindre än 5000 spanska viner rankas efter kvalitet varje år.
Detta resultat ska ses mot bakgrund av att juryn bestående av 35 spanska TOP-sommelierer är notoriskt sträng. Inga viner får 100, 99 eller 98 poäng - och bara ett av tio får 90 poäng eller mer!
Eldoze, "dussinet", är ett 12 hektar stort, öde singelfält 670 meter upp i Toledos bergslandskap. Från denna ekologiskt odlade terroir har Michel Rolland producerat ett litet antal numrerade flaskor av Spaniens största Syrah i årgång 2015.
....
Njut av den till pepparbiffar, BBQ, lamm, vilt, grytor, matiga tapas och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2015?
Eldoze 2015 presenterar en vacker björnbärsröd med en inbjudande mogen glöd nära kanten av glaset ... På näsan en underbart komplex Syrah där torkade violer och lavendel möter svartpeppar, vilda hallon, svarta körsbär och solmogen björnbärsfrukt, uppbackad av moget läder och skogsmarkstoner samt rökt kött, lakrits, choklad och vanilj från den femton månader långa fatlagringen ... Det nästan 10 år gamla rött vinet visar toppform på tungan, där den silkeslena konsistensen långsamt förvandlas till lager på lager av spännande och utsökta smaker! En utsökt köttig Syrah som inte bara kommer att imponera på fans av norra Rhône, utan definitivt kommer att tilltala utomeuropeiska publiker. Eldoze 2015 dröjer sig kvar på ett imponerande sätt i munnen, det källarlagrade skattkammarvinet tar priset med nästan Pomerol-samtiga tanniner, krossad peppar och vackert integrerade fatkryddor... Länge leve kungen av spansk Syrah! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Choklad
Rök
Svartpeppar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2015 passar bra till...
Hur är Rolland & Galarreta Finca Rosalejo Eldoze Single Vineyard 2015 framställt?
Eldoze 2015 är gjort på 100% Syrah som Rolland & Galarreta handskördar från Finca Rosalejos 12 hektar i Toledo-bergen, cirka 150 kilometer sydväst om Madrid. Den ödsliga, skifferrika toppen ligger 670 meter över havet. För att hålla frukten extremt färsk sker skörden tidigt på morgonen, och druvorna kyls omedelbart när de anländer till vingården. Jäsningen sker vid 25°C i en kombination av små rostfria ståltankar och öppna ekfat, med 20 dagars maceration som ger optimal extraktion av färg, frukt och silkeslena tanniner från druvskalen. Efter jäsningen lagras vinet i 15 månader på 1-2 år gamla 225- och 600-liters franska ekfat. Efter buteljering lagras denna museiutgåva i källaren i mer än 7 år till på flaska innan den släpps 2024.
Druvor
SyrahOm Rolland & Galarreta

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.
Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland
Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.
Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener






















