





Rolland & Galarreta Priorat Clos D'en Ferran 2019
Efter att ha utsetts till Best Priorat och delad vinnare av Spain's Best Red Wine på Decanter World Wine Awards, slets Clos d'en Ferran praktiskt taget ner från våra hyllor...
Nu har vi testvinnaren i årgång 2019, där Clos d'en Ferran bekräftar sin status i världsklass med imponerande 96 poäng från den kräsna Decanter.
Vi talar om en av de finaste terroirerna i Priorat. Vi talar om Frankrikes största vinmakare - Michel Rolland. Det är inte utan anledning som praktvinet via den tidigare importören fortfarande prissätts mellan 370 och 400 danska kronor på konkurrerande danska webbshoppar... Vi har förhandlat fram ett unikt pris!
Ett fantastiskt vin från den karga, bergiga regionen som tidigare har stått i skuggan av Ribera och Rioja... Men inte längre! Tack vare Michel Rolland och en mängd andra vinmakare som tämjer den kärva terroiren för att göra viner med komplexitet, kraft och finess på en helt ny nivå.
Clos d'en Ferran är ett mikroskopiskt enfält på bara 6 hektar och är födelseplatsen för Carignan- och Garnacha-druvor som planterades redan 2007. Skifferjorden är den äldsta i Priorat... 400 miljoner år gammal. Jordmånen är rik på kvarts och andra mineraler som färgar jorden röd på vissa ställen - lite som Michel Rollands hemstad i Pomerol.
På en höjd av 500-650 meter får druvorna mogna långsamt samtidigt som de bygger upp den perfekta aromatiska komplexiteten. Den 15 månader långa fatlagringen på helt nya franska fat lyfter vinet ytterligare till obestridliga världsklassnivåer!
Drick nu eller spara +10-15 år från skördeåret.
Rekommenderas till nötkött, grytor, lamm, vilt och mogna ostar. Servera vid 15-18°C.
Hur smakar Rolland & Galarreta Priorat Clos D'en Ferran 2019?
Clos d'en Ferran Priorat 2019 glittrar djupt björnbärsrött i glaset... Nosen utlovar stor och komplex Priorat med en överdådigt kryddig, komplex och fruktkoncentrerad doft av björnbär, körsbär, lavendel och engelsk lakrits, som döljer spännande inslag av skiffer, choklad, rostad mokka och cederträ... Det spanska rött vinet glider över tungan med majestätisk mjukhet och elegans, medan smaken sprider sig imponerande i munnen med nyanserad bärfrukt och läckra lyxfatskryddor i ädelt samspel med Priorat-terroirens unika mineralitet. Silkeslena tanniner och en nästan oändlig finish fulländar denna fantastiska smakupplevelse. Perfekt Priorat - som lätt kan konkurrera med de största namnen i regionen till ett betydligt högre pris!
Smaknoter
Björnbär
Cederträ
Herbes de Provence
Rök
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Rolland & Galarreta Priorat Clos D'en Ferran 2019 passar bra till...
Om Rolland & Galarreta

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.
Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland
Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.
Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener