



Rolland & Galarreta Rioja Iconic 2016 magnum
Riojas svar på 1. Cru Classé och dubbel testvinnare... i extra lyxiga magnumfat!
I det ultimata blindprovet med världens bästa vinprovare, en superpanel bestående av 40 Masters of Wine, är Iconic 2016 årets bäst betygsatta Rioja med toppbetyget "Master Level", vilket är Global Wine Masters svar på perfekta 100 poäng...
I sin artikel i Schweiz mest lästa tidning Blick presenterar vinskribenten Alain Kuntz crème de la crème bland de hundratals spanska viner som han har provat under det senaste året. Med årets högsta poäng och slutsatsen "FANTASTISCH!", Iconic 2016 lyser som Spaniens bästa vin!
Michel Rolland grundade sin berömmelse i Bordeaux, där han har haft många 100-poängsframgångar. Han har tillbringat hela sin karriär som oenologisk konsult, men 2010 förverkligade han sin dröm om att göra vin under eget namn i Spanien, där han alltid har sett en enorm potential. Tillsammans med Spaniens främste vinexportör Javier Galarreta har de skapat en banbrytande vinserie som kommer att lyfta det spanska vinet ännu högre upp i den internationella vinhierarkin. Iconic är det absoluta flaggskeppet i sortimentet och tar Rioja till oanade höjder med lager på lager av kryddig Tempranillo-frukt som lagrats i 18 månader på 100% nya franska ekfat. Även Château Haut-Brion skulle se positivt på denna fatlagring.
Njut av den stora Tempranillo till saftiga lammfärsbiffar, rött nötkött, vilträtter, rejäla tapas och lagrade fasta ostar som Manchego. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Rolland & Galarreta Rioja Iconic 2016 magnum?
Vinet presenterar sig med en tät och djup röd färg. En helt fascinerande doft stiger upp ur glaset med de finaste svarta körsbären, plommonen, svarta vinbären och smultronen inlindade i karamell, cederträ, vanilj, söt piptobak och lakrits från den otroligt lyxiga fatlagringen. På gommen är det silkeslent, ett vin i världsklass för alla dina pengar. Med kraft och elegans rullar vinet över tungan samtidigt som det frigör så mycket smakkraft att sinnena kämpar för att hänga med. Frukten, fatet och tanninerna samspelar perfekt och övergår i en kryddig och lite örtig avslutning som fortsätter i flera minuter. Rekordbrytande utsökt Rioja i 1. Cru Classé-format med en drickpotential som sträcker sig över de kommande 20-25 åren.
Smaknoter
Plommon
Björnbär
Cederträ
Vanilj
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Rolland & Galarreta Rioja Iconic 2016 magnum passar bra till...
Om Rolland & Galarreta

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.
Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland
Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.
Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener