
Rolland & Galarreta Rioja Tempranillo 2011
Unika, drickfärdiga Rioja-rester från 2011 med hela 96 poäng från spanska Verema och toppbetyg av Robert Parker!
Rolland & Galarretas Tempranillo är granne med en av Riojas mest ikoniska vingårdar med 100 poäng och vår mest populära Rioja under det senaste året. Det är därför Michel Rolland ger oss förstahandsval på detta återstående lager och vi kommer inte att tveka en sekund att ta de sista flaskorna från deras lager!
Anledningen till att årgång 2011 (liksom årgång 2012 som vi också fick) inte har sålt slut är att Michel Rolland och Javier Galaretta för flera år sedan beslutade att hålla tillbaka ett litet antal flaskor för att visa hur bra de skulle bli med +10 års lagring i källaren. Och när du smakar på resultatet i glaset kan du bara säga Merci och Gracias till de två vinartisterna.
Michel Rolland är världens mest kända vinmakare och rådgör med över 100 producenter i världen. Han har aldrig satt sitt namn på en vinetikett förrän 2010, då han inledde ett samarbete med Javier Galaretta, Spaniens mest begåvade vinentreprenör och terroirspecialist.
Dessa två herrar kan sin sak. De har valt grannvinstockarna till ett av Riojas vildaste toppviner för 2000 kr, som har fått 100 poäng flera gånger.
"På bilden ser man vingården *** ****** i mitten, på små terrasser, och våra vingårdar ovanför och nedanför." - Rolland & Galarreta
100% Tempranillo lagrat under ett helt år på 100% nya ekfat som äkta "Rolland Rioja Cru Classé" och sedan lagrat fram till nu. Smidig och tätpackad med svarta körsbär, feta plommon och fatkryddor. De många åren av lagring i källaren har också gett vinet härliga nyanser av cigarrlåda, skogsmark och torkad frukt. Perfekt drickbart nu.
Vi har köpt de sista flaskorna i världen. Först till kvarn, först till kvarn!
Njut av denna vackra Rioja till saftigt nötkött, grillat, fläskkött, grytor, tapas och mogna ostar. Servera vid 16-18 grader.
Hur smakar Rolland & Galarreta Rioja Tempranillo 2011?
Vid upphällningen imponerar Rolland & Galarretas Tempranillo 2011 med en tät körsbärsröd färg som har mogna tegelstensnyanser längs kanten av glaset. Nosen är komplex, mogen men fortfarande livfull, full av mörka körsbär, blå plommon, svarta vinbär och torkade violer, som gradvis ger vika för mineralisk skogsmark, cigarrlåda och perfekt integrerade fatkryddor av vanilj, kokosnöt, choklad, torkad piptobak och rostade kaffebönor. Efter 12 år på fat och flaska finns det inga vassa kanter - vinet smeker tungan med sammetslen Tempranillo-frukt som fortfarande har en frisk underström av mineralitet. Vinet avslutas med en lång, komplex eftersmak av torkade örter, lakrits och kakao. Vinet är perfekt drickbart nu, men kan lagras 10-15 år från skördeåret.
Rolland & Galarreta Rioja Tempranillo 2011 passar bra till...
Om Rolland & Galarreta

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.
Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland
Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.
Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener