
Rolland & Galarreta Rioja Tempranillo 2015
Granne med 100-poängsvinet "Las Beatas".
Denna Rioja är skapad av ingen mindre än Michel Rolland, världens mest kända vinmakare som konsulterar över 100 producenter i världen. Han har aldrig satt sitt eget namn på en vinetikett förrän 2010, då han slog sig ihop med Javier Galaretta, Spaniens mest begåvade vinentreprenör och terroirspecialist.
Dessa två herrar kan sin sak. De har valt grannvinstockarna till Telmo Rodriguez toppvin "Las Beatas" från 2000, som har fått 100 poäng flera gånger.
"På bilden syns Las Beatas vingård i mitten, på små terrasser och våra vingårdar ovanför och under den." - Rolland & Galarreta
Rolland & Galarreta har tillsammans skapat den vildaste Rioja Tempranillo, med den enastående 2015-årgången som bryter formen för stor Rioja vid denna prispunkt. Lagrat under ett helt år på 100% nya ekfat som äkta "Rolland Rioja Cru Classé". Smidig och tätpackad med svarta körsbär, feta plommon och fatkryddor. Dios mío, det smakar så gott!
Njut av denna imponerande Rioja till saftigt nötkött, grillat kött, fläsk, grytor, tapas och mogna ostar. Servera vid 16-18 grader.
Hur smakar Rolland & Galarreta Rioja Tempranillo 2015?
Vinet är vackert i glaset med en tät och djup körsbärsröd färg. Nosen lovar stor Rioja med saftiga mörka körsbär, violer, plommon och svarta vinbär inslagna i de läckra fatkryddade tonerna av vanilj, kokosnöt, choklad och rostade kaffebönor. I gommen är vinet koncentrerat med massor av solmogen bärfrukt, men ändå uppfriskande friskt. Efter 7 år på fat och flaska är tanninerna silkeslena, vilket gör vinet otroligt drickbart. Lång och komplex eftersmak med läckra bärnyanser, lite örter, lakrits och kakao. Rekordbrytande Rioja från världens största vinmakare. Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Rolland & Galarreta Rioja Tempranillo 2015 passar bra till...
Hur är Rolland & Galarreta Rioja Tempranillo 2015 framställt?
Rolland & Galaretta Rioja 2015 är producerat av 100% Tempranillo. Druvorna skördas från olika skiften i städerna Labastida och Elvillar, som ligger i appellationen Rioja Alavesa. Flera av tomterna gränsar till de fält som levererar druvor till Telmo Rodriguez 100-poängsvin "Las Beatas". De bästa druvorna väljs ut med hjälp av den toppmoderna "Vistalys"-utrustningen, som mäter när druvorna har nått sin fulla aromatiska potential. I vingården rensas alla druvor före krossning och kall maceration, vilket extraherar både smak och färg från skalen. Vinet både jäses och lagras på ekfat, vilket ger vinet en härligt mjuk konsistens. I slutet av processen lagras vinet under ett år på 100% nya amerikanska ekfat.
Druvor
TempranilloOm Rolland & Galarreta

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.
Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland
Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.
Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning















