
Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Organic 2020 ØKO Parcela 123
Wow! Den världsberömde fransmannen Michel Rolland har gjort en storslagen entré på den spanska vinscenen...
- Bästa spanska Syrah (CIVAS)
- Bästa Priorat och (delat) bästa spanska rött vin (Decanter)
- Bästa Ribera del Duero-värde (Vinbladet)
Nu kommer Rollands vita mästerverk... Ekologisk Verdejo Parcela 123 Rueda 2020. Det vildaste ekologiska single vineyard-vinet från 40-åriga vinstockar på en särskilt stenig del av Ruedas mest legendariska terroir, La Seca.
Terroir La Seca, "den torra", är en gammal, stenbelagd, knastertorr flodbädd som är helig mark i Rueda och hem för Spaniens största vita viner från Verdejo-druvan.
I händerna på Michel Rolland själv producerar dessa superdruvor vin i nivå med inte bara Chablis Grand Cru - utan alla andra vita viner i världsklass på planeten.
Nämnde vi att Parcela 123 är lyxigt smaksatt med fat? Precis som Rollands 100-poängare vita vin Pape Clément!
Allt som återstår är att säga: Det smakar så gott!
Rekommenderas till fisk och skaldjur, sallader, fågel (helst rostad eller grillad), tapas, krämiga pastarätter och halvmjuka ostar. Servera vid 8-12°C.
Hur smakar Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Organic 2020 ØKO Parcela 123?
Mycket ljus halmgul färg i glaset. Vinet stjäl snabbt rampljuset med sina syrliga och saftiga citrussmaker, som snart utmanas av en tropisk och slösaktig fruktcharm som överöser näsan med melon, äpplen, päron och ananas, en frukttät upplevelse som dock balanseras av en blommig friskhet som krusar sig genom halsen och får munnen att vattnas av glädje. Det finns också djärvhet och subtila fatkryddor att upptäcka här. Vänligt, lite krämigt och mjukt, vinet landar på tungan och inget är överdrivet. Fascinerande Verdejo som är värd en längre studie - särskilt om man gillar vit bourgogne, Chablis Grand Cru och Sancerre... Världsklass! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Organic 2020 ØKO Parcela 123 passar bra till...
Hur är Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Organic 2020 ØKO Parcela 123 framställt?
Rolland & Galarreta Rueda Organic Parcela 123 2020 är tillverkat av 100% Verdejo från gamla vinstockar med en genomsnittlig ålder på 40 år planterade i en stenig jord nära staden La Seca, som anses vara den bästa odlingsplatsen i Rueda. Macereringen av druvskalen i druvmusten sker vid svala 7°C för att bevara den färska fruktsmaken så mycket som möjligt. Den temperaturkontrollerade jäsningen sker vid 14-16°C, vilket säkerställer att Verdejos karakteristiska smaker framhävs så mycket som möjligt. Vinet lagras med den fina jästfällningen i ståltankar för att göra det extra krämigt och mjukt med hjälp av den burgundiska tekniken "battonage" (omrörning med jästfällningen). En mindre andel av det vita vinet lagras 3-4 månader på helt nya franska ekfat för extra krydda och komplexitet.
Druvor
VerdejoOm Rolland & Galarreta

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.
Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland
Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.
Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
















