



Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Organic Parcela 40 2021 ØKO
Sublim spansk Verdejo från mannen bakom det 100-poängsbedömda vita vinet Château Pape Clément...
Parcela 40 Rueda 2021 är det vildaste ekologiska vinet från en enda parcel, gjort på 40 år gamla vinstockar på en särskilt stenig del av Ruedas mest legendariska "Grand Cru"-terroir, La Seca.
La Seca är helig mark i Rueda och hemvist för Spaniens bästa vita viner på Verdejo-druvan. Fältnamnet, "det torra", kommer från en gammal, stenströdd och knastertorr flodfåra.
Från terroirets superdruvor frambringar världsstjärnan Michel Rolland ett vitt vin med finess, elegans och smakdjup som lätt närmar sig Chablis Grand Cru – även om priset här är ett helt annat!
Har vi nämnt att Parcela 40 toppas med delvis fatlagring på helt nya franska barriquefat? Kvar återstår bara att konstatera… Vad gott det smakar!
Vinet rekommenderas till fisk och skaldjur, sallader, fågel (gärna stekt eller grillad), tapas, krämiga pastarätter och halvfasta ostar. Serveras vid 10–12 °C.
Hur smakar Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Organic Parcela 40 2021 ØKO?
Vid upphällningen lätt gyllengul i glaset... Doften lockar med en fin renhet i frukten, som bjuder på delikat citrus, färska krusbär, gröna äpplen, päron och ananas. Några snurr öppnar upp för imponerande minerala inslag av salt och våta stenar, som överröstas av fatkryddad vanilj, smör och nötter… På tungan krämig, fruktrik och med en mineralisk friskhet som får saliven att porla lyckligt. Burgundiska drag från fatlagringen gör sig diskret påmind i eftersmaken. Allt är avvägt, inget är överdrivet. Fascinerande Verdejo, som är väl värd en längre studie – särskilt om man uppskattar vit Bourgogne, Chablis Grand Cru och Sancerre... Drick nu eller lagra 5–8 år från årgången.
Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Organic Parcela 40 2021 ØKO passar bra till...
Om Rolland & Galarreta

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.
Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland
Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.
Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener