



Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Parcelas 22-66 2019
Ruedas crème de la crème och just utnämnt till ett av de 100 bästa vinerna i regionen av Spanienexperten Tim Atkin ... En unik källarskatt från legenden Michel Rolland - världens största och mest inflytelserika vinmakare de senaste 50 åren!
Michel har uppgett att toppvinet brukar kosta cirka 140-180 DKK och serveras på Iberia Airlines flygningar i 1:a klass. Men flygbolaget har köpt färre flaskor än vanligt. Det är därför du kan uppleva det stora skattkammarvinet, Vino de Guarda, till ett förvånansvärt billigt pris.
I ett fält med 700 konkurrerande Rueda-viner som testats av Decanter får endast tre (!!!!) högre poäng än de 95 poäng som tilldelats R&G Rueda Parcelas 22-66.
Kvalitetsmedvetna Guìa Peñin och Vinous ger samma vin, i just den här årgången 2019, 94 respektive 92 poäng. Trumpet med en beräknad besparingspotential ända fram till 2030! Här går vinmakaren Michel Rolland all-in på kvalitet...
Den bästa frukten väljs ut för hand från upp till 60 år gamla Verdejo-vinstockar i Ruedas mest legendariska och Grand Cru-liknande terroir, La Seca. Endast de allra bästa druvorna från två högt belägna och extremt steniga skiften, numrerade 22 och 66, används.
Unikt för Rueda väljer Michel Rolland att fatlagra en del av vinet på 100% nya franska ekfat med burgundisk omrörning av den fina jästfällningen. Detta genidrag toppar det mineraliska vita vinet Sancerre med en krämig fruktighet och brioche-toner som påminner om Meursault.
Resultatet överträffar ALLT vi någonsin har smakat för priset!
......
Njut av det till skaldjur, fågel (gärna stekt eller grillad), tapas, sushi, krämiga pastarätter och halvmjuka ostar. Servera vid 10-12°C.
Hur smakar Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Parcelas 22-66 2019?
Elegant gyllene i glaset med friska grönaktiga glimtar ... Nosen lovar stor och komplex Rueda med kraftfulla aromer av äpple, fänkål, saftig aprikos och honungsmelon som parar sig vackert med inslag av kvitten, hasselnötter, smör, vanilj och rostad toast från källarmognad på fat och flaska. Undertill finns en frisk, vibrerande mineralitet, med våta stenar, rökig flinta och salt citrus som nästan tvingar glaset till munnen ... Det vita vinet är smörigt och krämigt på tungan, med den svala höglandsterroiren som kompletterar den kraftfulla frukten med en munvattnande, uppfriskande kvalitet. Det hela kulminerar i en minutlång, perfekt fatkryddad avslutning där mästaren Michel Rolland plockar fram otaliga fina smaker ur sin hatt. .... Wow! Drick nu, eller spara ca 10 år från skördeåret.
Smaknoter
Honungsmelon
Päron
Smör
Vanilj
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Parcelas 22-66 2019 passar bra till...
Hur är Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Parcelas 22-66 2019 framställt?
Rolland & Galaretta Rueda Verdejo Parcelas 22-66 2019 är gjord av 100% Verdejo, en druva med mycket karaktär och smakintensitet, handskördad från två högt belägna, stående parceller med nummer 22 och 66 i La Seca, Rueda, som anses vara en av de bästa odlingsplatserna i regionen. Vinrankorna är i genomsnitt 40 år gamla och fälten ligger på 700-750 meters höjd över havet med utsikt ner mot floden Duero. 5-10% av vinet lagras på 225 liters franska ekfat i 3-4 månader, vilket ger krydda och komplexitet till vinet. Kontakten med de fina jästresterna under mognadslagringen ger extra rikedom och fyllighet åt vinet.
Druvor
VerdejoOm Rolland & Galarreta

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.
Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland
Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.
Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener






















