





Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Parcela 23 2020
95 poäng från Decanter och en klar förstaplats som årets bästa vita vin från Spaniens toppregion Rueda! R&G Rueda "Parcela 23" är en värdefull Verdejo i världsklass och ett vin som spränger alla gränser för hur komplext ett vin kan vara i den här änden av prisspektrat!
Lägg därtill en TOP100-ranking med Tim Atkin till ett värderingspris motsvarande 135 kr.... Kolla in vårt specialpris!
Rolland & Galarretas maktdemonstration vid Decanters gigantiska blindprovning understryks bara ytterligare av att de också tog andraplatsen med ett av sina andra förtrollande Rueda-viner.
Som du kanske redan har förstått är Rolland & Galarretas Verdejo ett av de högst rankade Rueda-vinerna på marknaden och förra årgången hamnade det till och med på Tim Atkins exklusiva TOP 100-lista över regionens bästa vita viner - till ett pris av 17 euro. Kolla upp ditt pris på den nya rekordstora årgången 2020, som bara är en av tre årgångar sedan 2010 som uppnått den högsta kvalitetsbeteckningen - "Excellent".
Vinet är skapat av den franska vinmakarlegenden Michel Rolland, som under de senaste 50 åren har gjort fler 100-poängsviner än vi kan hålla reda på. Det som gör det här vinet och resten av R&G-vinerna speciella är att det är hans eget personliga projekt.
Varje årgång väljer Michel Rolland ut det bäst presterande Vedejo-skiftet, vilket är anledningen till att vinet ofta byter namn. Tidigare är vinet känt som "Parcelas 22-66". I den nya årgången 2020 är det toppfrukten från "Parcel 23" som ger den bästa frukten. Druvorna är handplockade från upp till 60 år gamla Verdejo-vinstockar i Ruedas mest legendariska och Grand Cru-liknande terroir, La Seca.
Som något unikt för Rueda väljer Michel Rolland att fatlagra 10% av vinet på 100% nya franska ekfat med burgundisk omrörning av den fina jästfällningen. Detta genidrag toppar det mineraliska vita vinet Sancerre med en krämig fruktighet och brioche-toner som påminner om Meursault.
Men det slutar inte där... Michel låter vinet mogna i hela 4 år innan flaskorna släpps till försäljning. Det är inte konstigt att resultatet i glaset överträffar ALLT vi någonsin har smakat för priset!
Njut av det till skaldjur, fågel (gärna stekt eller grillad), tapas, sushi, krämiga pastarätter och halvmjuka ostar. Servera vid 10-12°C.
Hur smakar Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Parcela 23 2020?
Den underbara Vedejo fyller glaset med en vacker gyllene färg, kompletterad med fräscha citrusgröna reflektioner. Nosen utlovar stor och komplex Rueda med kraftfulla aromer av äpple, fänkål, saftig aprikos och honungsmelon som blandas vackert med inslag av kvitten, hasselnötter, smör, vanilj och rostad toast från källarmognad på fat och flaska. Under den komplexa frukten och fatkryddorna finns en frisk, vibrerande mineralitet av våta stenar, rökig flinta och saltad citrus som nästan tvingar glaset till munnen ... Det vita vinet är smörigt på tungan, med den svala höglandsterroiren som kompletterar den kraftfulla frukten med en munvattnande, uppfriskande kvalitet. Det hela kulminerar i en minutlång, perfekt fatkryddad avslutning där mästaren Michel Rolland plockar fram otaliga fina smaker ur sin hatt. .... årgång 2020 är den högst rankade någonsin och det syns i glaset. Wow! Drick nu eller lagra i 8-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Ananas
Persika
Vanilj
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Parcela 23 2020 passar bra till...
Om Rolland & Galarreta

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.
Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland
Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.
Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener