0Varukorg

Tillbaka

Staete Landt Sauvignon Blanc Duchess "Wild Barrel Ferment" Marlborough 2024

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Marlborough

13% alk.

75 cl

1 fl. per st.
379,95 SEK
6 fl. per st.
309,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
⭐ 4,0 Vivino

Beställ före

3 timmar 53 min

så skickar vi det idag!

Staete Landt Sauvignon Blanc Duchess "Wild Barrel Ferment" Marlborough 2024

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Marlborough

13% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

"95 points. Complex wine with character." - Bob Campbell(tidl. årg.)

"95 points. Finishing impressively long and captivating." - Wine Orbit(tidl. årg.)

"94 points. An alluring and deeply complex bouquet with scents of barrel ferment and wild flowers..." - Cameron Douglas, Master Sommelier(tidl. årg.)

"This is a lovely example of the texture and complexity that barrel fermentation can add to Marlborough Sauvignon Blanc" - Robert Parker(tidl. årg.)

Mätt i komplexitet och elegans överträffar Duchess allt vi upplevt från Marlborough – och resultatet kommer utan tvekan att tilltala fans av betydligt dyrare franska vita toppviner från Bourgogne, Sancerre och Bordeaux!

Med ett tvåsiffrigt antal internationella toppratingar i intervallet 92–95 poäng – från namn som Robert Parker, James Suckling, Wine Spectator, Bob Campbell och Wine Enthusiast – har Staete Landts fatlagrade „Duchess“-flaggskepp har år efter år utmärkt sig som en seriös utmanare till titeln som Nya Zeelands bästa Sauvignon Blanc!

Hemligheten ligger i tillverkningen. Hela handplockade klasar pressas varsamt för att frigöra den mest delikata druvmusten, som spontanjäser med terroirens egna jäst på använda franska barriques. Därefter genomgår en del av vinet den mjukgörande malolaktiska jäsningen, som i samspel med fatlagringen på franska barriques tillför krämig textur och komplexitet till smaken.

“This rich and voluptuous wine has attractive mineral characters and European style elegance” – Staete Landt

Staete Landt, som grundades som ett småskaligt ”boutique winery” av den hyllade holländske vinmakaren Ruud Maasdam, baserar toppvinet Duchess på sin bästa parcel i Brancott Valley. Resultatet är en Nya Zeelands Sauvignon Blanc som ingen annan… 

Klassen och komplexiteten i detta flaggskepp är helt enkelt i en klass för sig.

Njut av den till stekt fisk och skaldjur, fjäderfä, tapas, sushi, grillad sparris samt nötaktiga rätter. Servera vid 10–12°C

1 fl. per st.
379,95 SEK
6 fl. per st.
309,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
⭐ 4,0 Vivino

Beställ före

3 timmar 53 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Staete Landt Sauvignon Blanc Duchess "Wild Barrel Ferment" Marlborough 2024

⭐ 4,0

Vivino

(493 bedømmelser, set over alle årgange, "Højeste kvalitet for pengene af newzealandsk Sauvignon Blanc", 02-12-2025)

95 Point(tidigare årgång)

Bob Campbell

Hand-picked grapes were selected from six vineyards before being whole-bunch pressed and fermented in old French barriques using indigenous yeasts. The result is a rich and textural wine with ripe varietal fruit flavours plus a hint of reductive funky struck flint character and nutty yeast lees flavours. Complex wine with character.

95 Point(tidigare årgång)

Wine Orbit

Complex and engaging, the wine shows Granny Smith apple, basil, lemon peel, and oatmeal characters with a hint of roasted hazelnut. It's concentrated and richly expressed in the mouth, offering fleshy texture backed by beautifully pitched acidity, finishing impressively long and captivating.

94 Point(tidigare årgång)

Cameron Douglas, Master Sommelier

An alluring and deeply complex bouquet with scents of barrel ferment and wild flowers, spice and a touch of smoke the aromas of cape gooseberry and peach, meyer lemon and soft stone mineral suggestions. Youthful, textured, fruity, savoury, varietal and dry. Flavours mirror the bouquet with peach and citrus highlights, plenty of acidity and a lengthy saline finish. Delicious and ready to drink from purchase and through 2027.

93 Point(tidigare årgång)

James Suckling

This is bent into a more complex style with restrained fruit tones, thanks to barrel fermentation. The aromas of nettle, lime peel, apple and lime leaf are framed in a gently reductive shroud. On the palate there’s a taut core of lime-flavored fruit that hits a focused, long finish cleanly. Subtly creamy at the edges.

93 Point(tidigare årgång)

Wine Enthusiast

Fermented and matured in old oak barriques that add a rich, textural element as well as a gold hue, this opens with aromas of lemon, lime peel and a little toast. The citrus flows all the way through on the palate to the finish and acidity buoys. A food-friendly drop at peak now and over the next few years.

93 Point(tidigare årgång)

Falstaff

Fine tropical fruit, intense herbal spice, delicately positive petrol-like gooseberry fruit, intense wood note, very well integrated, black berries, very dense, mineral, black currants on the finish, white fruit on the aftertaste, has further aging potential

93 Point(tidigare årgång)

Natalie Maclean

From the Marlborough, South Island wine region, Staete Landt Duchess 2022 is produced from sustainably grown Sauvignon Blanc grapes and was wild yeast fermented in oak barrel. Dry, medium-bodied and vibrant with tropical fruit, fresh green herbs, bell pepper and pink grapefruit zest flavours silky-satin and brilliant on the palate, it's delicious now and has the structure, fruit and balance to drink through 2027.

93 Point(tidigare årgång)

David Lawrason

Value Rating: ★★★★★ (5 out of 5) | Not your average NZ SB! From an earnest biodynamic producer this a very complex and intense sauvignon roiling in tropical pineapple, passion fruit, mint, ginger and spice (from barrel fermentation). It is full bodied, creamy and very rich, with all kinds of wood, vanilla and spice. A touch sweet but it is not residual sugar - just all out richness. The length is excellent to outstanding. Chill well. Tasted December 2024

93 Point(tidigare årgång)

Michael Godel

Value Rating: ★★★★★ (5 out of 5) | The Duchess is Staete Land’s genesis of a sauvignon blanc fermented in wood and only its own indigenous yeasts used to set things in motion. That it has accomplished, to develop varietal maturity and complexities with thanks to the altruistic methodology, “and all the people cried, you're the one we've waited for.” Indeed because flavours are full, mouthfeel substantial and length guaranteed. All of this because of quality, purity and honesty. The Duke abides.

92 Point(tidigare årgång)

Wine Spectator

Spicy poached pear and mango flavors are generous and fleshy, with honeyed toast and a creamy texture, finishing with crisp acidity that brightens the flavors and gives them focus.

92 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

Barrel fermented in older French oak using indigenous yeasts, the 2020 Duchess Sauvignon Blanc features some slightly funky aromas, but they function like the top-scents of stinky cheese, lending layers of depth and intrigue to underlying notes of white grapefruit and stone fruit. Medium-bodied in the mouth and with plenty of intensity and length, this is a lovely example of the texture and complexity that barrel fermentation can add to Marlborough Sauvignon Blanc.

Hur smakar Staete Landt Sauvignon Blanc Duchess "Wild Barrel Ferment" Marlborough 2024?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

Duchess 2024 glimrar briljant i glaset med ett sart gyllengrönt skimmer… Doften levererar fruktcharm och komplexitet i världsklass med nästan burgundiska toner av nötter, vanilj och rostad toast, som tillför en unik komplexitet till de klassiska Marlborough-aromerna av druvsaft, fläderblom och passionsfrukt, grön peppar, gräs och frisk lime… Vinet imponerar på tungan med sin mjuka och krämiga textur, medan den fruktiga smaken spelar elegant tillsammans med djupa nyanser från fatsjäsningen. Eftersmaken är ren, lång och vackert nyanserad med underbara nöttoner, salt mineralitet och champagne-toast. Ingen känner toppen av nyzeeländsk Sauvignon Blanc förrän de har haft Duchess i glaset! Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.

Smaknoter

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Staete Landt Sauvignon Blanc Duchess "Wild Barrel Ferment" Marlborough 2024 passar bra till...

Hur är Staete Landt Sauvignon Blanc Duchess "Wild Barrel Ferment" Marlborough 2024 framställt?

Staete Landt Duchess 2024 är framställd av 100% Sauvignon Blanc, som topnamnet Steate Landt selekterar från deras bästa odlingsparti med Sauvignon Blanc i Brancott Valley, Marlborough. För att tillföra extra komplexitet till smaken framställs detta flaggskepp på ett för Marlborough unikt sätt: hela handplockade druvklasar pressas varsamt för att frigöra den mest delikata druvmusten, som spontanjäser på 6–10 år gamla barriquefat med terroirens egna jäst. Några av dessa särskilda "Duchess-fade" genomgår en mjukgörande malolaktisk jäsning som i samspel med efterföljande fatlagring tillför krämig textur och extra komplexitet till smaken.

Lagringstyp

Fat-/ Ekfatslagring

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2024

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13 %

Servering

10-12°C

Lagringspotential

8–10 år från skördeåret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

12 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter