



Staete Landt Chardonnay Josephine Marlborough 2021
"Staete Landt 'Josephine' Chardonnay är en av vingårdens bäst bevarade hemligheter" - Ruud Maasdam
Nya Zeelands svar på en Chablis och Puligny-Montrachet i cru-klass!
Den enskilda vingården Josephine kommer från en gammal flodbädd där de grusiga och väldränerade jordarna producerar Chardonnay i världsklass med burgundisk friskhet och mineralisk elegans.
Staete Landt grundades av holländaren Ruud Maasdam som en riktig boutique vingård. Josephine Chardonnay produceras därför endast i mycket små kvantiteter och når sällan kritikerna. När det äntligen händer får den exceptionella kvaliteten massor av beröm och höga betyg.
Resultatet är en nyzeeländsk Chardonnay "second to none" ... Och ett absolut toppköp för Burgundy-fans!
....
Njut av den stora Chardonnayn till skaldjur, havskräftor, löjrom, sushi, lättrökt mat och krämiga ostar. Servera vid 10-13°C.
Hur smakar Staete Landt Chardonnay Josephine Marlborough 2021?
Elegant gyllene och rik på häll... Ur glaset strömmar en underbar doft av rök, citrusmineralitet, päron, våta stenar, grillade persikor, brioche, fransk nougat, smör och vanilj... I munnen rik och generös med underbar mjukhet. Den smöriga konsistensen väcks till liv med en livlig citrusaktig mineralitet som spelar elegant mot läckra tropiska fruktsmaker. Hela härligheten kulminerar i en imponerande avslutning där smakens längd, finess och komplexitet stiger till en skyhög nivå. Det här är en stor Chardonnay med mycket personlighet. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Staete Landt Chardonnay Josephine Marlborough 2021 passar bra till...
Hur är Staete Landt Chardonnay Josephine Marlborough 2021 framställt?
Josephine är gjort på 100% Chardonnay, närmare bestämt klonerna 95 och 15, som Staete Landt väljer ut från ett enda grusigt fält på en gammal flodbädd i Brancott Valley, Marlborough. Hela handplockade druvklasar pressas försiktigt för att frigöra den mest delikata druvmusten, som jäser på 10% nya och 90% begagnade 500 liters franska ekfat (puncheons). 50% av jäsningen sker spontant med terroirens egen jäst. Efter jäsningen rörs den fina jästjorden om med bâtonnage-metoden, vilket tillsammans med den malolaktiska jäsningen ger en rik och komplex fruktsmak. Josephine Chardonnay är färdigställd i burgundisk Grand Cru-stil med 15 månader på de bästa franska ekfaten.
Druvor
ChardonnayVindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener


















