
Stéphane Brocard Closerie des Alisiers Meursault Terroir de Meursault 2022
Vivino-användarnas lovord lämnar inget tvivel om toppkvaliteten i Stéphane Brocards storslagna Meursault…
Vi har väntat fyra långa år på att åter kunna erbjuda Meursault från den erkända burgundiska mikronegocianten, som är son till den världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis.
Men se upp… Senast sålde vi uppemot 1000 flaskor under en enda kvällskampanj. Den här gången tilldelades vi ynka 114 flaskor, och årgången är den extremt hypade och extra eftertraktade 2022…
”Vintage quality: Excellent | 2022 Burgundy” – Wine-Searcher
“95 points. Superb” – Wine Enthusiast Vintage Chart (Côte de Beaune, white)
De som är snabba kan fylla glaset med Stéphanes mästerliga Meursault från 50 år gamla vinstockar på idealiskt syd- och östsluttande parceller nära hjärtat av Meursault. Toppen av frukten förfinas med smörtoner, hasselnötter och vaniljkryddor från 12 månaders mognad på 228-liters burgundska ekfat, varav 20 % är helt nya.
Meursault i den här klassen kostar normalt en förmögenhet, men Stéphane är och förblir den oofficiella bourgognemästaren när det gäller prisvärdhet. Eller sagt med Vivinos blåstämpling...
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, fågel och ljust kött, krämiga svamprätter samt nötaktiga ostar som Comté, Gruyère eller Vesterhavsost. Servera vid 10–13 °C.
Hur smakar Stéphane Brocard Closerie des Alisiers Meursault Terroir de Meursault 2022?
Nyhällt har Meursaulten en vacker gyllene färg med en ung grönaktig ton. Från glaset stiger storslagna aromer av rostade hasselnötter, smör, vaniljkrydda, rostad toast och våt kalksten, som omsluter toppårets saftiga fruktnoter av äpple, päron, saltad citrus, persika och ananas. Den vita bourgognen är len och smörig på tungan, där Meursaultens rika och generösa smakkraft elegant väcks till liv av en friskt vibrerande nerv av citrusmineralitet. Lång, läcker och komplex, fatkryddad avslutning som tonar ut med flinta och mineralsalter. En perfekt Meursault som bekräftar distriktets toppstatus bland Bourgognes största vita viner! Drick nu eller spara 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Ananas
Citron
Nötter
Smör
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Stéphane Brocard Closerie des Alisiers Meursault Terroir de Meursault 2022 passar bra till...
Hur är Stéphane Brocard Closerie des Alisiers Meursault Terroir de Meursault 2022 framställt?
Terroir de Meursault 2022 är gjord på 100 % Chardonnay, handskördad från vinstockar som i genomsnitt är 50 år gamla på idealiskt syd- och östvända skiften på 260 meters höjd, nära hjärtat av Meursault. Efter jäsningen mognar vinet i 12 månader på 228-liters burgundiska ekfat, varav 20 % är helt nya. Omrörning med den fina jästfällningen (batonnage) ger extra rikedom och komplexitet till den färdiga Meursault.
Druvor
ChardonnayOm Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
























