
Stéphane Brocard Closerie des Alisiers Saint Veran Vieilles Vignes 2023
"Ibland överskuggas de av sina mer välkända grannar, men de vita vinerna från Saint-Véran kan fortfarande mäta sig med sina likar - och regelbundet till ett mer attraktivt pris." - Wine Searcher
"2023 kommer att bli ett fantastiskt år för framför allt vitt vin" - The Drinks Business om årgång 2023 i Bourgogne.
Bourgogne-scoop från grannen till världsberömda Pouilly-Fuissé!
Även om priserna på Corton-Charlemagne, Puligny-Montrachet och Meursault länge skjutit i höjden på Côte d'Or, är det värt att rikta blicken mot de bästa terroirerna i södra Bourgogne om du vill ha en stor, rik Chardonnay i glaset.
Nyheterna från Stephane Brocard kommer från det kriminellt förbisedda Saint-Veran, granne med Pouilly-Fuissé, som för närvarande får all uppmärksamhet i södra Bourgogne. För några år sedan fick stjärnregionen 22 fält uppgraderade till 1er Cru-status och sedan dess har vinerna från hela området fått ett enormt uppsving i popularitet.
Som Wine Searcher skriver är kvaliteten på den närliggande Saint-Veran-appellationen på samma nivå och till och med bättre valuta för pengarna. Inte minst hos topproducenten Stephane Brocard, som skördar sina Chardonnay-druvor från 50-åriga vinstockar - en sällsynthet i Bourgogne, eftersom avkastningen minskar kraftigt med åren, men Stéphane offrar gärna kvantitet för kvalitet.
De gamla vinstockarna ger vinet en unikt koncentrerad och tropisk, fruktfylld Bourgogne som är perfekt balanserad av en underliggande citrus-mineralisk nerv tack vare den kalkhaltiga jorden i Saint Veran-terroir. En del av vinet får även mogna i sex månader på gamla ekfat, vilket ger ytterligare komplexitet och djup i smaken.
Stephane Brocard är redan känd för att göra Danmarks bästa Chablis-inköp - nu satsar han allt på att uppnå samma ära i södra Bourgogne!
Njut av det till smörstekta skaldjur, ljust kött, lätta svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Stéphane Brocard Closerie des Alisiers Saint Veran Vieilles Vignes 2023?
Stephane Brocards Saint-Veran stjäl all uppmärksamhet i backen med sin laserskarpa, halmgula färg. Nosen överväldigar med blommiga toner av vita rosor som snabbt ger vika för mogna Chardonnay-toner av melon, ananas, gula äpplen och saftiga persikor. Allt detta väcks till liv av en härlig mineralisk underton av våta stenar, rökig flinta och citrus. Vinet landar i munnen med en överdådig fruktighet som omedelbart för tankarna till grannen Pouilly-Fuissé. Krämigt och rikt i konsistensen med ljuvliga nyanser av tropisk persika, ananas och honungsmelon, med delikata kryddiga inslag av nötter, rök och smör på den långa finishen. Sublimt Burgundy-värde från det förbisedda Saint-Veran! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Smaknoter
Ananas
Persika
Flintesten
Honung
Honungsmelon
Stéphane Brocard Closerie des Alisiers Saint Veran Vieilles Vignes 2023 passar bra till...
Om Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener