
Thomas Farge Les Jardins de Chavagnac Blanc 2020
Condrieu möter vit Hermitage… och toppas med uppfriskande fräschör à la Chablis!
Strax efter övertagandet av sin fars berömda domaine i Saint-Joseph satsar det unga stjärnskottet Thomas Farge fullt ut på ekologisk omställning, biodynamiska metoder och hästplöjning med hjälp av Emmanuel Gagnepain – kungen av biodynamisk vinframställning.
Nytänkandet och inspirationen smakar du direkt i denna fantastiska nya och mycket rena vita vin från en granithaltig enstaka parcell vid Chateau de Chavagnac. Utifrån det svala terroiret matchar Thomas Farge på ett elegant sätt Condrieus aromatiska Viognier-druva med Hermitage-druvorna Marsanne och Roussanne.
I toppåret 2020 är resultatet oemotståndligt läckert. Ett must-try för fans av vita Rhône och vita Bourgogne!
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, tapas, fjäderfä, ljust kött, svamp och nötaktiga ostar. Servera vid 10–13°C.
Hur smakar Thomas Farge Les Jardins de Chavagnac Blanc 2020?
Vid upphällningen lätt krämig med en diskret citrusgyllene ton… Doften öppnar genast godispåsen med intensiv och spännande arom av vita blommor, blommande, grillade persikor, päron, våt granit, honung, lanolin och grönt te… I munnen möter du ett tydligt balanserat vitt vin redan från första klunken. Den angenämt krämiga texturen kombineras med stor aromrikedom och en perfekt porlande friskhet som i expressfart får glaset att återvända till munnen igen! Lång och mineralisk avslutning med fina nyanser av salt citrus och krossade stenar. Wauw… verkligen fin vitvinskvalitet! Drick nu, eller spara 5–8 år från skördeåret.
Thomas Farge Les Jardins de Chavagnac Blanc 2020 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.