
Thomas Farge Saint Joseph Grand Angle Rouge 2021
Den är i vinkel! ”Grand Angle” är en sublim Syrah från en enskild vinmark i Norra Rhônes Cru-appellation, Saint-Joseph. Det enda stora med det här vinet är smaken; allt annat sker i mycket liten skala. Thomas Farge skördar druvorna för hand från en mikroparsell på bara 1,5 hektar med upp till 70 år gamla vinstockar.
De gamla vinstockarna ger bara ett fåtal klasar med smakkoncentrerade bär, vilket ger vinet en imponerande kraft, även om det inte blir många flaskor per år. De gamla stockarnas rötter har letat sig långt ner i den granitpräglade jordmånen, vilket tillför en vibrerande, frisk mineralisk elegans till den kryddiga bärfrukten.
Även prisnivån hålls förvånansvärt låg med tanke på att vinet i föregående årgång fick 94 poäng av James Suckling!
Thomas Farge spelar på hemmaplan i Saint-Joseph, där han växte upp bland vinstockarna på familjevineriet som han nu leder. Vinerna genomsyras av hans stora terroirkännedom och han balanserar Syrah-frukten och fatpåverkan till perfektion i det här vinet. Ett must try för fans av Norra Rhône!
......
Njut av det till pepparbiff, rosa lamm, ankbröst, viltkött, fläsk, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Thomas Farge Saint Joseph Grand Angle Rouge 2021?
”Grand Angle” visar upp sig med en djup och intensiv violett färg, nästan svart i kärnan. Doften avslöjar snabbt att det är stor Syrah från norra Rhône i glaset, med en intensiv doft av färska violer, rökt bacon, krossade pepparkorn, saftiga hallon och körsbär, kompletterad av terroirtypiska inslag av lakrits, oliver, läder och nymalet kaffe. Vinet landar i munnen med en saftig och smooth Syrahfrukt som bjuder på stor kraft och en mindblowing mineralitet från de gamla vinstockarna. Texturen är som svalkande silke och tanninerna smälter nästintill i munnen. En stor nyhet för alla Syrah-fans! Drick nu, eller spara 10+ år från skördeåret.
Thomas Farge Saint Joseph Grand Angle Rouge 2021 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll