





Tony Bish Fat & Sassy Chardonnay 2023
Fat & Sassy, den överlägset mest populära Chardonnay från 100-poängsikonen Tony Bish, firar sitt 10-årsjubileum med en 2023!
Smörig och mineralisk som Meursault ... Recensenter skämtar inte när de jämför det med vit Bourgogne, eftersom kvaliteten är exceptionellt hög för priset!
Tony har bevisat som ingen annan att Nya Zeeland kan producera Chardonnay i världsklass... Fat & Sassy överträffar alla fatlagrade Chardonnay-viner vi har sett i den här prisklassen.
Gillar du smörig fetma, tropisk frukt, fatkrydda och munrengörande mineralelegans? Fat & Sassy levererar hela paketet för småpengar på dollarn!
Njut av detta vin till mysiga rätter, grillad fisk och skaldjur, kyckling, ljust kött, krämiga pastarätter, risotto och mogna ostar. Servera vid 10-13°C.
Hur smakar Tony Bish Fat & Sassy Chardonnay 2023?
Fat & Sassy 2023 presenterar sig fett i glaset med en vacker gyllene grön färg... Nosen utlovar hög klass med intensiva och underbart delikata Chardonnay-aromer som förenar saltad mineralitet, päron, mandarin, aprikos, ananas och våta stenar med djupa fatnoter av smör, nougat, Tahiti-vanilj och crème brûlée.. I munnen väntar en munfull av himlen i klassisk smörig, Meursault-liknande stil, elegant väckt till liv med munvattnande citrusmineralitet. Nästan dansande på tungan! Här får du rik och lyxigt söt fatkryddad Chardonnay toppad med en oemotståndlig finess som, trots prisskillnaden, omedelbart för tankarna till stor vit Bourgogne! Ett välfyllt vitt vin som till fullo lever upp till sitt namn... Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Nötter
Päron
Smör
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Tony Bish Fat & Sassy Chardonnay 2023 passar bra till...
Om Tony Bish
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)
Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.
2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!
Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.
Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.
En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.
Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener