0Varukorg

Tillbaka

Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2022

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

13,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
559,95 SEK
6 fl. per st.
429,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point Wine Orbit
95 Point Inside Burgundy
95 Point Candice Chow
95 Point Vin.connaisseur
Value: ★★★★★★ 6/6 Vin.connaisseur
95 Point Raymond Chan
95/100 TOP WINES TASTED 2023 Cameron Douglas, Master Sommelier
★★★★★ (5/5) Michael Cooper

Beställ före

3 timmar 30 min

så skickar vi det idag!

Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2022

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

13,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

"96 points. Gorgeously harmonious and proportioned, promising to evolve graciously." - Wine Orbit

"95 points. A pure focused style, with a creamy textural palate. Succulent" - Inside Burgundy

"95 point. New Zealandsk Chardonnay med smørrede burgundiske ambitioner .. En vin med klasse og kant. ★★★★★★ 6/6 stjerner (Value for money) 1 stk 349,95/ 6 stk 199,95kr" - Vin.connaisseur

"95 points. The wine has a lushness and fattiness embraced by a creamy yet elegant mouthfeel." - Raymond Chan

"95 points – TOP WINES TASTED 2023. “Complex and enticing bouquet of fresh stone fruits and ripe citrus, there’s a layer of spice and cashew nut oak adding complexity and depth”" - Cameron Douglas, Master Sommelier

"★★★★★ (5/5). A refined, strongly varietal wine" - Michael Cooper

Timbeeeeeeeer... Gör plats för Tony Bish "Heartwood" Chardonnay 2022, som har slagit igenom i världspressen med dunder och brak.

Förmodligen världens mest respekterade Bourgogne-media, Inside Burgundy, har tilldelat Heartwood 2022 vansinniga 95 poäng. Inte ens världens största kult-Meursault som Domaine Leflaive Sous le Dos d'Ane 1er Cru, Coche-Dury "Les Genevrieres" 1er Cru och Leroy Domaine d'Auvenay Meursault "Les Narvaux" med flaskpriser på upp till 50.000 kronor har uppnått så höga omdömen.

Kort sagt, det är extremt sällsynt att hitta viner i denna prisklass med 95 poäng från Inside Burgundy!

I över 40 år har Tonys kritikerrosade vita viner visat att den vindpinade Stillahavsön Hawke's Bay kan producera Chardonnay i världsklass. Med Heartwood 2022 träffar Tony alla fans av stor vit Bourgogne och kalifornisk Chardonnay i kallt klimat rakt i hjärtat.

Den distinkta burgundiska stilen uppnås genom noggrann och resurskrävande fatjäsning i lyxiga Teransaud-ekfat från hjärtat av de franska skogarna. Endast den innersta delen av själva träet används för att tillverka de lyxiga barriques (därav namnet "Heartwood").

Vi säger inte att Heartwood nödvändigtvis smakar bättre än Domaine Leroy, Coche Dury och Leflaive, men när Master of Wines, Master Sommeliers och inte minst världens tuffaste och mest erkända Bourgogne-kritiker står i kö för att berömma Heartwood, så ligger det nog något i det.

Njut av denna läckra Chardonnay med kyckling, krämiga pastarätter, svamp, fläskkotletter, stekt skaldjur och krämiga ostar. Servera lätt kyld vid 10-13°C

1 fl. per st.
559,95 SEK
6 fl. per st.
429,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point Wine Orbit
95 Point Inside Burgundy
95 Point Candice Chow
95 Point Vin.connaisseur
Value: ★★★★★★ 6/6 Vin.connaisseur
95 Point Raymond Chan
95/100 TOP WINES TASTED 2023 Cameron Douglas, Master Sommelier
★★★★★ (5/5) Michael Cooper

Beställ före

3 timmar 30 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2022

96 Point

Wine Orbit

Exhibiting complexity with restraint and poise, the wine shows white flesh stone fruit, lemon peel, vanilla and savoury pastry nuances on the nose. The palate is brilliantly focused and concentrated with refined texture backed by bright acidity, finishing persistent and engaging. Gorgeously harmonious and proportioned, promising to evolve graciously. At its best: 2024 to 2034.

95 Point

Inside Burgundy

A very pure chardonnay that marries quite a bit of new oak, cedar and sweet spice, to a boldly fruited, concentrated palate. Lots of ripe nectarine and red apple. A pure focused style, with a creamy textural palate. Succulent.

95 Point

Candice Chow

Bright, even, pale yellow gold. The nose is gently full and poised, with aromas of roasted hazelnut, toast, butter, overlay stonefruit and flint. Full-bodied, aromas of stonefruit melded with pear, roasted hazelnut, toast, buttermilk and smoked flint. The wine has a lushness and fattiness embraced by a creamy yet elegant mouthfeel. The rich, toast aroma layers are well-proportioned, supported by enlivening acidity to a long, satisfying finish. This charming, oaked Chardonnay is well-balanced and elegant with toasty elements and power. Match with roasted guinea fowl and grilled king prawns over the next +6 years. Mendoza clone from Bridge Pa Triangle vineyards. Handpicked, 100 % Barrel-fermented in Taransaud French oak barriques, 30 % new. Full MLF.

95 Point

Vin.connaisseur

"New Zealandsk Chardonnay med smørrede burgundiske ambitioner. God men balanceret. Gule æbler, smør, toast og vanilje i skøn forening. Fyldig, men med en levende syrestruktur. En vin med klasse og kant. ★★★★★★ 6/6 stjerner (Value for money) 1 stk 349,95/ 6 stk 199,95kr"

Value: ★★★★★★ 6/6

Vin.connaisseur

New Zealandsk Chardonnay med smørrede burgundiske ambitioner. God men balanceret. Gule æbler, smør, toast og vanilje i skøn forening. Fyldig, men med en levende syrestruktur. En vin med klasse og kant. ★★★★★★ 6/6 stjerner (Value for money) 1 stk 349,95/ 6 stk 199,95kr

95 Point

Raymond Chan

Bright, even, pale yellow gold. The nose is gently full and poised, with aromas of roasted hazelnut, toast, butter overlay stonefruit and flint. Full-bodied, aromas of stonefruit melded with pear, roasted hazelnut, toast, buttermilk and smoked flint. The wine has a lushness and fattiness embraced by a creamy yet elegant mouthfeel. The rich, toasty aroma layers are well-proportioned, supported by enlivening acidity to a long, satisfying finish. This charming, oaked Chardonnay is well-balanced and elegant with toasty elements and power. Match with roasted guinea fowl and grilled king prawns over the next 6+ years. Mendoza clone from Bridge Pa Triangle vineyards. Handpicked, 100% barrel-fermented to 13.5% alc. Aged in seasoned 100% Taransaud French oak barriques, 30% new. Full MLF.

95/100 TOP WINES TASTED 2023

Cameron Douglas, Master Sommelier

Complex and enticing bouquet of fresh stone fruits and ripe citrus, there’s a layer of spice and cashew nut oak adding complexity and depth. As the wine opens out in glass aromas of crumbled stone and burnt butter, extended lees contact and some wild white floral and mineral combinations begin to emerge. Youthful, expressive textures, a moment of reduction with a flinty note, fruit and oak flavours mirror the bouquet framed by a structure of youth and power, concentration and style. A dry lengthy finish, taut and new, flavourful and classic Tony Bish style. Well made with best drinking from late 2024 through 2029+.

★★★★★ (5/5)

Michael Cooper

The delicious 2022 vintage (5*) was hand-picked and fermented and matured in French oak barriques (partly new). Bright, light yellow/green, it is mouthfilling, fleshy and savoury, with rich, ripe stonefruit flavours, well-integrated oak adding complexity, and a finely textured, lingering finish. A refined, strongly varietal wine, it should be at its best 2025+.

97 Point(tidigare årgång)

Houlberg

WAUW for en ekspressiv og vild Chardonnay næse, fed, olieret og har nærmest nogle tertiære noter med linolie, fad og nøddekompot. Den er sgu sindssyg, har både blomsterpollen, abrikos, overgærede æbler, fersken, dåsepærer, ananas og lakridskonfekt på epo. Der er også vanilje, ristede hasselnødder, cowboytoast, mandariner og så svagt lidt kølige og salte mineraler. Og sådan smager vinen også ... fabelagtig, meget så fortegnet og udtryksfuld, at det nærmer sig vinøs p..no. Smagen er også vild og abnorm, men klart køligere i smagen end i duften, for den klinger sgu virkelig i munden med det helt store klokkeværk. Det giver så saft, kraft og energi ... har kandiserede pærer, abrikos, sød æble- og lemonsaft ... det smager sgu for vildt. 97 point, Forhandles af Supervin, hvor prisen er 349,95 kr., mens du pt på tilbud ved køb af 6 flasker kan købe vinen til 189,95 kr., hvilket er et helt absolut fabelagtig tilbud.

96 Point(tidigare årgång)

Wine Orbit

Gorgeously complex and enticing, the wine shows nectarine, fig and cedar characters on the nose with nuances of oatmeal and vanilla. It’s equally gratifying on the palate delivering outstanding weight and depth combined with refined mouthfeel and seamlessly integrated acidity, finishing impressively long and expansive

95 Point(tidigare årgång)

Raymond Chan

Bright, lemon-gold with depth and a green hue, even colour throughout. This has a lifting, vibrant bouquet with aromas of citrus, pineapple, and blossom entwined with delicate spice and creamy lees elements. Medium-bodied, it has a core of grapefruit and zest, followed by pineapple, hazelnut, buttery shortbread and soft spice. The wine has a taut acid tension, carrying grapefruit and good energy; it circulates flavour seamlessly across a fine-textured, slightly chalky palate. Very elegantly presented and lingering. This charmingly elegant Chardonnay with well-portioned oak details shows good energy, focus and a seamless flow. Match with cod with beurre blanc and pork chop over the next 6-8 years. Mendoza clone, from Bridge Pa Triangle vineyards. Handpicked, 100% barrel-fermented to 14% alc. Aged in seasoned 100% Taransaud French oak barriques, 30% new. Full MLF. 19/20 pts (95 pts)

94 Point(tidigare årgång)

Cameron Douglas, Master Sommelier

Fragrant and complex, varietal and new. Aromas of red apple and grapefruit, quince and white peach, fine toasty - sweet wood layers, spice and lees. Silky textures touch the palate first then contrasting acidity and a core of citrus and stone fruit flavours. Weighty and complelling, complex and dry, judicious use of oak and a long finish.
A lovely example… 94 Points. Excellent

94 Point(tidigare årgång)

Mad og Monopolet

Tony Bish laver fremragende vin - denne er fra toppen af porteføljen. Hvis du er glad for Chardonnay, men gerne vil have finesse og elegance kombineret med en flot fylde, så er denne et perfekt eksempel. I næsen har den duft af citrus, æbler, fersken, toast, nødder og vanilje. I munden er den både frisk, fyldig, cremet og rund - den har faktisk det hele. Jeg er helt tosset med det mix, Tony Bish laver, hvor der er det kølige udtryk fra New Zealand kombineret med velintegreret fad. 1 stk 349,95/ BEDSTE PRIS v/6 fl. 179,95

94 Point(tidigare årgång)

Winewherever, Rasmus Christensen

Ekstremt ekspressiv Chardonnay der hopper ud af glasset med aromatiske noter af egetræsspåner, grønne æbler og revet citronskal. I munden føles den intens med stor frugt og mundfylde, kraftfuld og kantet syre, og en mineralitet der minder om saltsyltede citroner. Til trods for at der sker voldsomt meget i denne vin, hænger det hele på mirakuløst vis sammen. Tony Bish er ikke bange for at gå til ekstremer, og det har han gjort igen her.

93 Point(tidigare årgång)

The Real Review

92 Point(tidigare årgång)

James Suckling

This has aromas of crushed stones, white tea, apricots, peaches and white pears. Juicy with a medium to full body. Creamy. Nice stony character with a fresh finish.

91 Point(tidigare årgång)

International Wine Challenge

Flinty reductive nose at fist with ripe quince and red apple and floral notes. Green melon and chalky flinty finish.

18.5 (tidigare årgång)

Joelle Thomson

The 2021 Heartwood Chardonnay is an impressive wine to enjoy alone or with friends; its production methods make it a fun party chat or simply cellar it for three to four years and watch it evolve further.

17 (tidigare årgång)

Jancis Robinson

Subtle, intriguing nose. Racy and particularly lively on the palate. Really delicate and appetising with more than a suggestion of Chablis about it. This would make a great aperitif. Just a hint of wet stones! Admirable long.

5 Point(tidigare årgång)

Michael Cooper

The impressive 2021 vintage (5*) was hand-picked and fermented and matured in French oak barriques (25 per cent new). Bright, light lemon/green, it is fragrant, weighty and sweet-fruited, with concentrated stonefruit flavours, biscuity, savoury notes adding complexity, and excellent vigour, harmony and length.
A top release of this label…

Hur smakar Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2022?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

"Heartwood 2022" seglar djärvt och gyllene i glaset ... På näsan, graciös med livfulla aromer av vita blommor, saltad grapefrukt, päron, saftiga nektariner, smör, hasselnötter, ananas, våta stenar, vanilj och rostat briochebröd. Magnifik som en Meursault i 1er Cru-klassen... Heartwood 2022 är fet och smörig på tungan, där frukten på ett magiskt sätt kombinerar kraft och styrka med finess, friskhet och oändlig mineralisk elegans... Allt är i balans - syran, sötman, kryddorna, alkoholen. Otvivelaktigt Chardonnay i världsklass. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Ananas

Tasting Note Icon

Persika

Tasting Note Icon

Nötter

Tasting Note Icon

Smör

Tasting Note Icon

Vanilj

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2022 passar bra till...

Hur är Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2022 framställt?

Heartwood Chardonnay 2022 är tillverkad av 100% Chardonnay av klonen Mendoza, handplockad av Tony Bish från de bästa vingårdarna i de två Hawke's Bay-distrikten Bridge Pa och Mangatahi. De hela druvklasarna pressas försiktigt så att endast den rena, delikata och fritt rinnande musten släpps ut från druvorna.
Vinifieringen sker i en blandning av nya och begagnade franska barriques, varav några spontanjäses med terroirens egen jäst, medan de återstående faten jäser med odlad jäst. Vinet genomgår 100% malolaktisk jäsning på fat, där frekvent omrörning av jästresterna också tillför en fantastisk krämig komplexitet till vinet. Efter jäsningen lagras vinet ytterligare i 11 månader på ekfat, varav 30% är helt nya.

Lagringstyp

Fat-/ Ekfatslagring

Om Tony Bish

”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin

- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!

"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson

I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)

Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.

2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!

Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.

Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.

En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.

Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2022

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,5 %

Servering

10-13°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter