
Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2020
Spot shot! Nya Zeelands Chardonnay-kung Tony Bish träffar med "Heartwood" alla med smak för stora Bourgogne och Cali Chardonnay rakt i hjärtat.
Vinet ingår i Tony Bishs kultserie av Chardonnay-viner som är bland de bästa i Nya Zeeland, vilket bekräftas av 3 x 95 poäng från erkända vinkritiker och sommelierer.
"Heartwood görs av de bästa Chardonnay-druvorna från lågavkastande vinstockar, som sedan sköts om i Grand Cru-stil med fatjäsning och mognad på franska ekfat.
Namnet "Heartwood" är en referens till de lyxiga ekfat som vinet görs på. Kommer från hjärtat av de franska ekskogarna, från vilka endast den innersta delen av själva träet används till faten.
Med smaker av tropisk frukt, citrusmineralitet och delikata fatkryddor hamnar stilen någonstans mellan kalifornisk Chardonnay och Chassagne-Montrachet. Och vem skulle inte vilja vara på en sådan plats!
Njut av denna läckra Chardonnay med kyckling, krämiga pastarätter, svamp, fläskkotletter, stekt skaldjur och krämiga ostar. Servera lätt kyld vid 10-13°C
Hur smakar Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2020?
I glaset lockar vinet med en vacker ljusgyllene färg. Nosen är djup och komplex med en rikedom av tropiska fruktsmaker i form av gula stenfrukter, aprikoser, nyskuren ananas, guava och citrusskal. Den mogna frukten varvas med rostat bröd, bakkryddor, vanilj och rostade mandlar från både jäsning och mognad på franska ekfat. I munnen är vinet mjukt, krämigt och fylligt med sammetslen tropisk frukt inlindad i delikata fatkryddor. Den långa finishen är polerad av färsk mineralitet, citrus och rostade nötter. Allt verkar vara i balans - syran, sötman, kryddorna, alkoholen. Otvivelaktigt Chardonnay i världsklass. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2020 passar bra till...
Hur är Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2020 framställt?
Tony Bish Heartwood Chardonnay är gjord av 100% Chardonnay handplockad från de bästa fälten i Hawke's Bay. I vingården pressas hela druvklasar försiktigt och den rena saften jäses i en blandning av nya och begagnade ekfat. Jäsningen på ekfat ger en bättre integrering av fatkryddorna i det slutliga vinet. Vinet genomgår 100% malolaktisk jäsning på fat, där frekvent omrörning av jästresterna också tillför en fantastisk krämig komplexitet till vinet. Efter jäsningen lagras vinet ytterligare i 11 månader på ekfat.
Druvor
ChardonnayOm Tony Bish
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)
Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.
2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!
Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.
Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.
En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.
Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning