
Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2021
"Jag tänker bara säga det: Nya Zeeland och Hawke's Bay i synnerhet gör några av de bästa Chardonnay-vinerna i världen, faktiskt bättre än många vita burgundéviner, mer lättillgängliga, mer prisvärda och mer konsekventa." - Master Sommelier och recensent, Cameron Douglas.
Hawke's Bay Chardonnay har aldrig varit bättre ... se upp Meursault!
Nya Zeelands bästa och mest kompromisslöst dedikerade Chardonnay-producent, 100-poängsikonen Tony Bish, träffar alla fans av stor vit Bourgogne och kalifornisk Chardonnay med kallt klimat med Heartwood 2021.
2020 hinner precis firas som regionens bästa årgång någonsin innan 2021 tar över rampljuset med ännu större, smörig rikedom och fruktkvalitet på minst samma supernivå.
Det säger allt om den rekordbrytande kvaliteten och det fantastiska värdet att Heartwood 2021 får upp till 97 poäng hos de entusiastiska kritikerna.
Namnet "Heartwood" är en referens till de lyxiga ekfat som vinet görs på. Kommer från hjärtat av de franska ekskogarna, från vilka endast den innersta delen av själva träet används till faten... 100% världsklass!
Njut av denna läckra Chardonnay med kyckling, krämiga pastarätter, svamp, fläskkotletter, stekt skaldjur och krämiga ostar. Servera lätt kyld vid 10-13°C
Hur smakar Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2021?
Vid upphällning seglar vinet djärvt och gyllene i glaset ... På näsan, graciös med livfulla aromer av vita blommor, saltad grapefrukt, päron, saftiga nektariner, smör, hasselnötter, ananas, våta stenar, vanilj och rostat briochebröd. Magnifik som en Meursault i 1er Cru-klassen... Heartwood 2021 är fet och smörig på tungan, där frukten på ett magiskt sätt kombinerar kraft och styrka med finess, friskhet och oändlig mineralisk elegans... Allt är i balans - syran, sötman, kryddorna, alkoholen. Otvivelaktigt Chardonnay i världsklass. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2021 passar bra till...
Hur är Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2021 framställt?
Heartwood Chardonnay 2021 är tillverkad av 100% Chardonnay av klonen Mendoza, handplockad av Tony Bish från de bästa vingårdarna i de två Hawke's Bay-distrikten Bridge Pa och Mangatahi. De hela druvklasarna pressas försiktigt så att endast den rena, delikata och fritt rinnande musten släpps ut från druvorna.
Vinifieringen sker i en blandning av nya och begagnade franska barriques, varav några spontanjäses med terroirens egen jäst, medan de återstående faten jäser med odlad jäst. Vinet genomgår 100% malolaktisk jäsning på fat, där frekvent omrörning av jästresterna också tillför en fantastisk krämig komplexitet till vinet. Efter jäsningen lagras vinet ytterligare i 11 månader på ekfat, varav 30% är helt nya.
Druvor
ChardonnayOm Tony Bish
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)
Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.
2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!
Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.
Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.
En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.
Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener