ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 14 timmar 53 min 48 sek

Tillbaka

Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2022

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

13,5% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 14 timmar 53 min 48 sek
1 fl. per st.
919,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
504,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
97 Point Wine Orbit
97 Point Candice Chow
97 Point Cameron Douglas, Master Sommelier
96 Point Bob Campbell
95 Point wine-pages.com
95 Point International Wine Challenge
95 Point Jasper Morris MW, Inside Burgundy
95 Point Jamie Goode
95 Point Inside Burgundy
TOP 100 Wine of the Year Der Feinschmecker
★★★★★ (5 out of 5 ) Michael Cooper
18,5 / 20 Matthew Jukes

Beställ före

8 timmar 23 min

så skickar vi det idag!

Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2022

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

13,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

"97 points. Flatteringly classy and hugely appealing." - Wine Orbit

"97 points. A masterful Chardonnay…" - Candice Chow

"97 points. Top Wines Tasted 2023 | Such a well-made wine reflecting its vineyard and expert wine making" - Cameron Douglas, Master Sommelier

"96 points. Impressive chardonnay with concentration, elegance, purity and subtle power" - Bob Campbell

"95 points. Impressive stuff." - Jamie Goode

"95 points. This is very appealing. A touch of smoky reduction adds charm as there is plenty of ripe fruit underlying." - Inside Burgundy

Nya Zeelands bästa Chardonnay är tillbaka ... Vi presenterar den mästerliga Skeetfield 2022!

I TOP100 av "de mest spännande, originella och bästa vinerna" som provsmakats av den ledande tyska gourmettidningen Der Feinschmecker 2024. Och även bland årets vildaste vinupplevelser med Master Sommelier Cameron Douglas.

Så många som åtta vinmedier runt om i världen toppar Skeetfield 2022 med drömska 95-97 poäng, vilket är nästan oöverträffat för prisnivån ...

95 poäng från Inside Burgundy är nästan alarmerande högt för världens mest kräsna Bourgogne-kritiker och överträffar den senast recenserade årgången av Cochy-Durys 20.000 DKK Meursault Genevrières!

Mer frukt än Meursault. Mer finess än Cali Chard. Skeetfield 2022 träffar den perfekta mittpunkten där burgundisk mineralitet möter tropisk fruktrikedom, vilket lyfter den totala smakupplevelsen till outplånlig världsklass!

"Skeetfield Vineyard har gamla, torrodlade Mendoza Chardonnay-vinstockar som ger låga skördar av frukt med mycket intensiv smak." - Tony Bish

Smörig gyllene nektar från ett av Hawke's Bays mest ikoniska fält. Skämts bort som en Grand Cru Montrachet på 60% nya franska Taransaud-fat.

Njut av ett av världens bästa vita viner... om du kan få tag på flaskor!

...

Njut av detta stora vita vin till smörstekt fisk och skaldjur, fågel, svamp och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 14 timmar 53 min 48 sek
1 fl. per st.
919,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
504,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
97 Point Wine Orbit
97 Point Candice Chow
97 Point Cameron Douglas, Master Sommelier
96 Point Bob Campbell
95 Point wine-pages.com
95 Point International Wine Challenge
95 Point Jasper Morris MW, Inside Burgundy
95 Point Jamie Goode
95 Point Inside Burgundy
TOP 100 Wine of the Year Der Feinschmecker
★★★★★ (5 out of 5 ) Michael Cooper
18,5 / 20 Matthew Jukes

Beställ före

8 timmar 23 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2022

97 Point

Wine Orbit

This is seductive and enticing on the nose showing apricot, rock melon, nougat, roasted hazelnut and oatmeal characters, leading to a superbly weighted palate displaying outstanding concentration and depth. Seamless and flowing, the wine offers richness as well as refinement, finishing impressively long and creamy. Flatteringly classy and hugely appealing.

97 Point

Candice Chow

Bright, even, pale straw yellow. It has an elegant bouquet growing in volume, with aromas of roasted hazelnut, almond, delicate spice, unfolding floral hints, lemon curd, pear and stonefruit. Full-bodied, aromas of lemon curd, spiced pear, peach and floral graze the palate, enveloping integrated roasted hazelnut, almond and spice, enriching the wine with layers and elegance. Seamless acidity carries silky phenolics and spice to linearity. A masterful Chardonnay with refined texture and acidity, pure fruit and a lasting finish. Match with blue cod beurre blanc and king prawns over the next 8 years. 19.5-/20 pts 97 pts

97 Point

Cameron Douglas, Master Sommelier

Top Wines Tasted 2023 | A complex and appealing bouquet of white fleshed fruits and gun flint, apple and new barrel, layers of fine lees suggesting chalk and fresh unroasted nut. Equally complex and delicious on the palate with a crisp and finely textured mouthfeel, acidity is on point carrying a fine lees and saline texture, flavours of white fleshed stone fruits and citrus are persistent adding weight and finesse, complexity comes from the synergies and purity of fruit, spice and nut. Such a well-made wine reflecting its vineyard and expert wine making. With a lengthy finish this wine will reward those who invest and cellar.

96 Point

Bob Campbell

Impressive chardonnay with concentration, elegance, purity and subtle power. Flavours include savoury/bran biscuit, oyster shell, grapefruit, spicy French oak, ginger and pepper. Nicely balanced chardonnay with an impressive lingering finish.

95 Point

wine-pages.com

(2024) Old vine and dry-farmed, the Chardonnay was whole bunch pressed and 100% barrel fermented and matured, with 60% new Taransaud French oak. Fermentation was with wild yeasts and regular batonnage has produced a wine that straddles flinty complexity and a juicy peach and grapefruit zestiness. There's a coolness of apple and lemon, but also a burgeoning sense of more exotic richness. Supple and fluid on the tongue, the lightly slippery texture carries plenty of fruit, but that little wisp of gunflint and the nutty creaminess of the barrels completes a compelling picture.

95 Point

International Wine Challenge

Red apple, pear and hints of nutty oak. Firm and refreshing structure leading to a long finish.

95 Point

Jasper Morris MW, Inside Burgundy

“This is very appealing. A touch of smoky reduction adds charm as there is plenty of ripe fruit underlying. Precise and poised with a thread of succulent acidity running through the palate.”

95 Point

Jamie Goode

Bold, rich and seamless with finely spiced pear and peach fruit, showing depth and smoothness, with well integrated oak. There’s a concentration of flavour here: some toast and pineapple as well as the pear and peach fruit, with depth and intensity. Impressive stuff.

95 Point

Inside Burgundy

This is very appealing. A touch of smoky reduction adds charm as there is plenty of ripe fruit underlying. Precise and poised with a thread of succulent acidity running through the palate.

TOP 100 Wine of the Year

Der Feinschmecker

“The most exciting, original, and best wines tasted in 2024: New Zealand is a small but passionate wine nation. In Hawke’s Bay, Chardonnay thrives particularly well: smoky and vanilla-like with notes of apricot and pineapple in the background, soft and elegant on the palate, like cashmere. This wine would be an excellent match for lobster.”

★★★★★ (5 out of 5 )

Michael Cooper

The classy, single-vineyard 2022 vintage was hand-picked from mature vines at Ohiti, and fermented and matured for a year in French oak barriques. Bright, light lemon/green, it has a fragrant, complex, youthful bouquet. Mouthfilling and savoury, it is a vigorous, finely structured wine, with concentrated, yet delicate, peachy, slightly citrusy and biscuity flavours, oak-derived complexity, fresh acidity and a lengthy finish.

18,5 / 20

Matthew Jukes

The first two words I wrote in my notes were Pouilly-Fuissé. This is because this wine shows warmth and generosity without looking too fat. Textural and pliable but also creamy and clean, this is a lovely wine with flamboyant intentions, but it stays on the right side of the line!

100 Point(tidigare årgång)

Raymond Chan

20/20 pts (100 pts) I could not fault it. It was an exciting moment when I realised... this is my first 20/20 point wine! Brilliant, bright, moderate yellow-gold, slightly lighter on the rim. The nose is voluminous and refined, an elegant bouquet of lemon rind, peach and apricot, entwine with toasty barrels and spice, and custard tarts. Medium-full bodied, calm and integrated flavours of crunchy lemon sherbet, lemon rind, and stonefruit interweave barrel spices, toasted hazelnuts, along with baked custard tarts. The flavours are well-proportioned and refined, multi-layered with punches. The smooth and seamless palate flows with chalky textured mineral, with the perfect amount of acidity and great energy, reminded me of Chassagne Montrachet's fine drops. This is a harmonious, elegant Chardonnay with all the trimmings in perfect proportions. Match with pan-seared foie gras and grilled langoustine over the next 8-10 years. Dry-farmed Mendoza clone handpicked, whole bunch pressed. 100% barrel-fermented to 13.5% alc, 60% new Taransaud French oak. 100% MLF, battonage, on lees for 12 months.

Hur smakar Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2022?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

Skeetfield 2022 presenterar sig smörigt mjuk och klassisk vinröd gyllene... Bara näsan är gudomlig i världsklass! Kanske kan du föreställa dig Domaine Leflaives mineraliska elegans i kombination med Kistler Vineyards överlägsna tropiska fruktkraft i ett glas Chardonnay? Den doftar helt enkelt vansinnigt gott. Från utsökt aromatiska vita blommor, exotisk ananas och mandariner till mineralrök, pikant citrus och flintastenar, till lyxigt kryddiga inslag av lemon curd, smör, hasselnötter och rostad brioche... Skeetfield 2022 breder ut sig rikt och smörigt i munnen, där de extremt koncentrerade och komplexa fruktsmakerna möter färsk saltad druva och läckra rostade fatkryddor i en episkt lång avslutning som får glädjetårarna att rinna... Vildhet och graciös elegans kombineras i ett oförglömligt ögonblick av himmelriket. Tyvärr, men Chardonnay på denna toppnivå är värd tio gånger priset i Bourgogne och USA ... Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Ananas

Tasting Note Icon

Nötter

Tasting Note Icon

Päron

Tasting Note Icon

Smör

Tasting Note Icon

Vanilj

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2022 passar bra till...

Om Tony Bish

”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin

- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!

"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson

I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)

Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.

2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!

Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.

Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.

En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.

Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2022

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,5 %

Servering

10-13°C

Lagringspotential

+15 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter