





Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2022
Nya Zeelands bästa Chardonnay är tillbaka ... Vi presenterar den mästerliga Skeetfield 2022!
I TOP100 av "de mest spännande, originella och bästa vinerna" som provsmakats av den ledande tyska gourmettidningen Der Feinschmecker 2024. Och även bland årets vildaste vinupplevelser med Master Sommelier Cameron Douglas.
Så många som åtta vinmedier runt om i världen toppar Skeetfield 2022 med drömska 95-97 poäng, vilket är nästan oöverträffat för prisnivån ...
95 poäng från Inside Burgundy är nästan alarmerande högt för världens mest kräsna Bourgogne-kritiker och överträffar den senast recenserade årgången av Cochy-Durys 20.000 DKK Meursault Genevrières!
Mer frukt än Meursault. Mer finess än Cali Chard. Skeetfield 2022 träffar den perfekta mittpunkten där burgundisk mineralitet möter tropisk fruktrikedom, vilket lyfter den totala smakupplevelsen till outplånlig världsklass!
"Skeetfield Vineyard har gamla, torrodlade Mendoza Chardonnay-vinstockar som ger låga skördar av frukt med mycket intensiv smak." - Tony Bish
Smörig gyllene nektar från ett av Hawke's Bays mest ikoniska fält. Skämts bort som en Grand Cru Montrachet på 60% nya franska Taransaud-fat.
Njut av ett av världens bästa vita viner... om du kan få tag på flaskor!
...
Njut av detta stora vita vin till smörstekt fisk och skaldjur, fågel, svamp och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2022?
Skeetfield 2022 presenterar sig smörigt mjuk och klassisk vinröd gyllene... Bara näsan är gudomlig i världsklass! Kanske kan du föreställa dig Domaine Leflaives mineraliska elegans i kombination med Kistler Vineyards överlägsna tropiska fruktkraft i ett glas Chardonnay? Den doftar helt enkelt vansinnigt gott. Från utsökt aromatiska vita blommor, exotisk ananas och mandariner till mineralrök, pikant citrus och flintastenar, till lyxigt kryddiga inslag av lemon curd, smör, hasselnötter och rostad brioche... Skeetfield 2022 breder ut sig rikt och smörigt i munnen, där de extremt koncentrerade och komplexa fruktsmakerna möter färsk saltad druva och läckra rostade fatkryddor i en episkt lång avslutning som får glädjetårarna att rinna... Vildhet och graciös elegans kombineras i ett oförglömligt ögonblick av himmelriket. Tyvärr, men Chardonnay på denna toppnivå är värd tio gånger priset i Bourgogne och USA ... Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Ananas
Nötter
Päron
Smör
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2022 passar bra till...
Om Tony Bish
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)
Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.
2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!
Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.
Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.
En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.
Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener