
Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2021
Skeetfield är Nya Zeelands svar på Montrachet Grand Cru! Den första Chardonnay någonsin att uppnå 100 poäng från Raymond Chan Wine Reviews recensent. I den underbara årgången 2021 är Skeetfield ett steg från att upprepa succén.
Föga förvånande är den signerad av Tony Bish, "kungen av Chardonnay". Den högt respekterade vinmakaren, känd för Sacred Hills Rifleman's Chardonnay, överträffar nu tidigare prestationer med sin egen premiumserie av kultförklarade Chardonnay-viner. Skeetfield är hans absoluta toppvin i den otroliga portföljen av viner som hyllas av internationella kritiker.
Mer frukt än Meursault. Mer finess än Cali Chard. Ikoniska Skeetfield 2021 träffar den perfekta mittpunkten, där burgundisk mineralitet och tropisk fruktrikedom lyfter det totala smakintrycket till outplånlig världsklass!
....
Njut av detta stora vita vin till smörstekt fisk och skaldjur, fågel, svamp och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2021?
Skeetfield skuttar mjukt och elegant runt i glaset och visar upp sin imponerande gyllene färg. På näsan utstrålar den den finaste och mest lyxiga Chardonnay du kan drömma om. Från exotisk ananas och saftiga nektariner till mineralrök, pikant citrus och flintastek, till kryddiga inslag av lemon curd, smör, hasselnötter, brioche och kanel. Det här är en fascinerande doft! Skeetfield 2021 landar rikt, fylligt och smörigt i munnen, där generös fruktkraft möter fräsch saltad grapefrukt och lyxiga kryddor i en oförglömligt lång, komplex avslutning som får glädjetårarna att rinna... Jag är ledsen, men denna Chardonnay-perfektion ger böter på 1 000 kr eller mer i Bourgogne och USA... Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2021 passar bra till...
Om Tony Bish
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)
Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.
2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!
Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.
Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.
En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.
Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener