ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 3 timmar 42 min 36 sek

Tillbaka

Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2018 - GIFT BOX

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

13,5% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 3 timmar 42 min 36 sek
Marknadspris
1 499,95 SEK
BÄSTA PRIS
1 fl. per st.
1 049,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Raymond Chan
97 Point Jamie Goode
97 Point Wine Orbit
96 Point Bob Campbell
95 Point Cameron Douglas, Master Sommelier
94 Point Din VinGuide
⭐ 5 / 5 Michael Cooper
⭐ 4,4 Vivino
94/100 "Favoritvin" Ketil Sauer, Sommelier
94/100 "Favoritvin" Thomas Rydberg

Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2018 - GIFT BOX

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

13,5% alk.

75 cl

"98 points. This is a sophisticated and elegant Chardonnay" - Raymond Chan

"97 points. May be the best NZ Chardonnay I have ever tired" - Jamie Goode

"97 points. Magnificently concentrated" - Wine Orbit

Nya Zeelands bästa Chardonnay någonsin? Frågan ställs av den högt respekterade brittiska vinkritikern Jamie Goode.

Tony Bish flaggskepp ZEN är världens första Chardonnay som jäst och mognat i Taransauds banbrytande 2.000 liters Ovum... ett äggformat underverk i ny fransk ek till en kostnad av 30.000 euro styck!

Behållarens unika design håller innehållet i ett konstant flöde, vilket gör att jästen kan tillföra extra rikedom och komplexitet till vinet tillsammans med de utsökta ekkryddorna.

Slutresultatet är en elegant och fantastiskt fokuserad Chardonnay med toppfrukt från den enda vingården The Skeetfield Vineyard i Hawke's Bay. Mycket få flaskor!

Njut av detta stora vita vin till smörstekt fisk och skaldjur, fågel, svamp och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 3 timmar 42 min 36 sek
Marknadspris
1 499,95 SEK
BÄSTA PRIS
1 fl. per st.
1 049,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Raymond Chan
97 Point Jamie Goode
97 Point Wine Orbit
96 Point Bob Campbell
95 Point Cameron Douglas, Master Sommelier
94 Point Din VinGuide
⭐ 5 / 5 Michael Cooper
⭐ 4,4 Vivino
94/100 "Favoritvin" Ketil Sauer, Sommelier
94/100 "Favoritvin" Thomas Rydberg

Recensioner av Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2018 - GIFT BOX

98 Point

Raymond Chan

Clear, medium yellow colour with a slight gold hue. The nose is complex and elegantly presented. Nuances of warmed hazelnuts, lemon curd in the centre, interweaved with fresh herbs, sweet chamomile; unveiling spices melded in subtle soft and light caramel and cream. Medium-bodied, lemon curd and spices are on the centre stage, complexing flavours of fresh herbs mingled with hazelnuts, discreet caramel and cream nuances. The palate is bright and structured; the acid is lively with power, leading the flows with great energy to a wet-stone mineral texture line balanced by light cream, leaves a long and sustained finish. This is a sophisticated and elegant Chardonnay, full of charming interests that excite and satisfy. Match with exotic shellfish and white truffle over the next 6+ years. The second release, single-vineyard Skeetfield block, Mendoza clone. Handpicked, fermented in French oak ovum egg and new French oak barriques to 13.5%. Full MLF. 19.5/20pts

97 Point

Jamie Goode

Beautiful nose with subtly mealy citrus fruit. The palate has beautiful texture and finesse. There's a bright, lively citrus core with fine-grained structure. Such precision and detail with some spicy, mealy richness. There's amazing intensity and balance here. There are layers of flavour, with lemons, saline notes, and some grapefruit notes. This is profound. Tony Bish says egg Chardonnays don't need to age as long before release, and may not live as long as barrique aged ones, but can deliver profundity.

97 Point

Wine Orbit

Ethereal and engaging, this stunning chardonnay shows white flesh nectarine, rockmelon, lemon pith and nougat characters on the nose with nuances of cedar and spice. It's magnificently concentrated on the palate, exhibiting exceptional depth and focus combined with creamy mouthfeel and perfectly pitched acidity, finishing tremendously long and refined.

96 Point

Bob Campbell

Grapes from Skeetfield vineyard were fermented in a large egg-shaped vessel made of Taransaud French oak and christened Ovum. The result is an impressively seamless and quite concentrated chardonnay with apple, white peach, ginger, and subtle oak flavours.

95 Point

Cameron Douglas, Master Sommelier

This is a beautiful wine. Aromas of ripe grapefruit, pear, some apricot stone then layers of complexity from lees and wild ferment with a flinty seam and soft, very quiet cashew nut moment. On the palate silky textures give way to a youthful tension from the acidity then flavours of citrus and apple, pear and peach, nut and lees. Balanced, complex, lengthy and well made.

94 Point

Din VinGuide

Din VinGuide paneltest af 35 chardonnay fra Australien og New Zealand: Meget burgundisk i udtrykket med fersken, citrus og vanilje. Man fornemmer en vis dybde, og smagen er lang og kompleks. SUPERVIN | 700 KR. (TILBUD)

⭐ 5 / 5

Michael Cooper

This powerful, distinctive wine is made in an 'ovum' – an egg-shaped, French oak barrel which creates unique convection currents, keeping the wine's yeast lees in suspension. Harvested from mature vines in the Skeetfield Vineyard, at Fernhill, it is fermented with indigenous yeasts, and bottled unfined and unfiltered. The second 2018 vintage (5*) is a bright, light yellow/green, sturdy, rich wine, with notably concentrated stonefruit flavours, finely poised acidity, and highly impressive complexity and harmony. Well worth cellaring, it's already delicious.

⭐ 4,4

Vivino

94/100 "Favoritvin"

Ketil Sauer, Sommelier

(Din VinGuide paneltest af 35 chardonnay fra Australien og New Zealand)

94/100 "Favoritvin"

Thomas Rydberg

(Din VinGuide paneltest af 35 chardonnay fra Australien og New Zealand)

Hur smakar Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2018 - GIFT BOX?

Zen 2018 presenterar sig med en elegant citrusgul färg och en vacker gyllene grön nyans... Rik, elegant och sofistikerad doft med delikata aromer av kamomill, hasselnöt, lemon curd, päron, grapefrukt, saltad mineralitet, fransk nougat, vanilj, rostad nybakad brioche och saftiga nektariner... I munnen och om möjligt ännu större, med en rikedom i toppklass, fruktkraft och en darrande energi i nästan perfekt balans. Hela härligheten kulminerar i en fantastisk avslutning med raffinerad nötaktig krydda, munrengörande friskhet och mineraliska inslag av våta stenar... Oerhört spännande och originell Chardonnay - ren världsklass! Drick n, eller spara +15 år från skördeåret.

Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2018 - GIFT BOX passar bra till...

Om Tony Bish

”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin

- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!

"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson

I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)

Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.

2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!

Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.

Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.

En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.

Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2018

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,5 %

Servering

10-13°C

Lagringspotential

+15 år fra høståret

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter