



Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2018 - GIFT BOX
Nya Zeelands bästa Chardonnay någonsin? Frågan ställs av den högt respekterade brittiska vinkritikern Jamie Goode.
Tony Bish flaggskepp ZEN är världens första Chardonnay som jäst och mognat i Taransauds banbrytande 2.000 liters Ovum... ett äggformat underverk i ny fransk ek till en kostnad av 30.000 euro styck!
Behållarens unika design håller innehållet i ett konstant flöde, vilket gör att jästen kan tillföra extra rikedom och komplexitet till vinet tillsammans med de utsökta ekkryddorna.
Slutresultatet är en elegant och fantastiskt fokuserad Chardonnay med toppfrukt från den enda vingården The Skeetfield Vineyard i Hawke's Bay. Mycket få flaskor!
Njut av detta stora vita vin till smörstekt fisk och skaldjur, fågel, svamp och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2018 - GIFT BOX?
Zen 2018 presenterar sig med en elegant citrusgul färg och en vacker gyllene grön nyans... Rik, elegant och sofistikerad doft med delikata aromer av kamomill, hasselnöt, lemon curd, päron, grapefrukt, saltad mineralitet, fransk nougat, vanilj, rostad nybakad brioche och saftiga nektariner... I munnen och om möjligt ännu större, med en rikedom i toppklass, fruktkraft och en darrande energi i nästan perfekt balans. Hela härligheten kulminerar i en fantastisk avslutning med raffinerad nötaktig krydda, munrengörande friskhet och mineraliska inslag av våta stenar... Oerhört spännande och originell Chardonnay - ren världsklass! Drick n, eller spara +15 år från skördeåret.
Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2018 - GIFT BOX passar bra till...
Om Tony Bish
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)
Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.
2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!
Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.
Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.
En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.
Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener