



Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2019 GIFT BOX
Nya Zeelands bästa. Med knivskarp fokus och precision svingar Zen 2019 sitt samurajsvärd över alla konkurrenter och triumferar som testvinnare i Joelle Thomsons provning av 37 nyzeeländska toppviner gjorda på Burgundy Chardonnay.
Zen är det absoluta flaggskeppet från världsstjärnan Tony Bish och världens första Chardonnay som jäst och mognat i Taransauds 2.000 liters Ovum... ett äggformat underverk i ny fransk ek för bara 30.000 euro!
Behållarens unika form skapar ett konstant flöde, vilket gör att jästen kan frigöra extra djärv textur och komplexitet till vinet, samtidigt som det berikas med utsökta ek-kryddor.
En elegant och fantastiskt fokuserad Chardonnay med toppfrukt från den enda vingården The Skeetfield Vineyard i Hawke's Bay.
Helt unikt och vinet som på ett briljant sätt fyller gapet mellan smöriga Meursault och Chablis Grand Cru!
Njut av detta stora vita vin till smörstekt fisk och skaldjur, fågel, svamp och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2019 GIFT BOX?
Zen 2019 presenterar sig delikat gyllene i glaset ... Redan magisk på näsan med den renaste rena, delikata Chardonnay-doften. Jasminblommor, saltad och grillad grapefrukt, lemon curd, äpple, päron, saftiga persikor, champagnetoast, rostade hasselnötter och subtila smörtoner... På tungan mjukt flytande med underbar mineralnerv. Frukten är smörig, koncentrerad och imponerande väldefinierad. Hela härligheten kulminerar i en nötaktig, kryddig och gastronomiskt munrengörande avslutning som tar priset med vansinnig smaklängd och okontrollerbara nyanser. Essensliknande koncentrerad men ändå raffinerad till det yttersta... Utan tvekan ett av världens största vita viner som görs på Chardonnay-druvan. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2019 GIFT BOX passar bra till...
Hur är Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2019 GIFT BOX framställt?
Vinet är gjort på 100% Chardonnay från den ikoniska The Skeetfield Vineyard - kanske den mest kända terroiren i Hawke's Bay. Druvklasarna till flaggskeppet ZEN handplockas från gamla vinstockar med "dryfarmed" Mendoza-kloner som, precis som här, ger vita viner med en otrolig smakintensitet.
I vingården pressas de hela klasarna försiktigt så att endast den delikata, fritt rinnande musten hittar vägen till det färdiga vinet. Som det första vita vinet någonsin i världen jäses och lagras 60% av ZEN i Taransauds 2000 liters äggformade OVUM av ny fransk ek. Den unika formen på behållaren möjliggör ett omedelbart flöde av jästrester, som ger vinet en enorm rikedom och komplexitet, medan eken tillför utsökta kryddor, komplexitet och struktur till smaken. En briljant och unik kombination.
Resterande 40% jäser och mognar på helt nya ekfat från Taransaud.
Själva vinifieringen sker utan klarning av musten och med terroirens egen jäst. 100% malolaktisk jäsning äger rum under den 12 månader långa mognaden, där jästresterna tillför det färdiga vita vinet en enorm rikedom och komplexitet. Tappas på flaska utan klarning och filtrering.
Druvor
ChardonnayOm Tony Bish
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)
Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.
2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!
Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.
Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.
En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.
Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener