0Varukorg

Tillbaka

Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2019 GIFT BOX

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

13,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
1 509,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Raymond Chan
98 Point Wine Orbit
97 Point Cameron Douglas, Master Sommelier
95 Point The Real Review
95 Point Gourmet Traveller
5/5 Michael Cooper
⭐ 4,4 Vivino
19,5/20 Joelle Thomson

Beställ före

15 timmar 17 min

så skickar vi det idag!

Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2019 GIFT BOX

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

13,5% alk.

75 cl

"Undoubetly one of the highest quality Chardonnays in New Zealand" - Joelle Thomson

"May be the best NZ Chardonnay I have ever tired" - Jamie Goode

Nya Zeelands bästa. Med knivskarp fokus och precision svingar Zen 2019 sitt samurajsvärd över alla konkurrenter och triumferar som testvinnare i Joelle Thomsons provning av 37 nyzeeländska toppviner gjorda på Burgundy Chardonnay.

Zen är det absoluta flaggskeppet från världsstjärnan Tony Bish och världens första Chardonnay som jäst och mognat i Taransauds 2.000 liters Ovum... ett äggformat underverk i ny fransk ek för bara 30.000 euro!

Behållarens unika form skapar ett konstant flöde, vilket gör att jästen kan frigöra extra djärv textur och komplexitet till vinet, samtidigt som det berikas med utsökta ek-kryddor.

En elegant och fantastiskt fokuserad Chardonnay med toppfrukt från den enda vingården The Skeetfield Vineyard i Hawke's Bay.

Helt unikt och vinet som på ett briljant sätt fyller gapet mellan smöriga Meursault och Chablis Grand Cru!

Njut av detta stora vita vin till smörstekt fisk och skaldjur, fågel, svamp och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C

1 fl. per st.
1 509,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Raymond Chan
98 Point Wine Orbit
97 Point Cameron Douglas, Master Sommelier
95 Point The Real Review
95 Point Gourmet Traveller
5/5 Michael Cooper
⭐ 4,4 Vivino
19,5/20 Joelle Thomson

Beställ före

15 timmar 17 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2019 GIFT BOX

98 Point

Raymond Chan

Bright, pale yellow-gold with some depth, faintly lighter edged. The bouquet is voluminous with purity, aromas of roasted hazelnuts, barrel spice, melded with yellow peaches, citrus, brioche and a wildflower, chamomile underlay. Medium-full bodied, the palate is well-rounded and smooth, aromas of lemon curd, yellow peaches, have an elegant core, adorned by wildflower, chamomile underlay. Restrained roasted hazelnuts, barrel spices grow in volume, added structure to the well-rounded palate, the subtle spices and pure fruit intensity lead to an elegant, lengthy, lingering finish. The palate is buttery in the most elegant way, along a chalky mineral line; buoyant acidity flow smoothly and seamlessly. This wine has elegance yet has the rawness and authenticity that intrigues and blow-my-mind. This is a unique and authentic Chardonnay in the purest and most elegant form, with strength and intensity. Match with squid-ink risotto and crayfish over the next 6-8 years. The third release, single-vineyard Skeetfield block, Mendoza clone. Handpicked, fermented in French oak ovum egg and new French oak barriques to 13.5%. Full MLF. 19,5 pts (98 pts)

98 Point

Wine Orbit

Exquisitely fine and poised, the wine shows ripe stone fruit, lemon peel, roasted hazelnut and subtle savoury notes on the nose. It's superbly concentrated and finely textured on the palate, delivering layers of delicate texture and complex flavours, leading to a prolonged sophisticated finish.

97 Point

Cameron Douglas, Master Sommelier

Complex, delicate, mysterious and captivating with aromas of pure, ripe and fresh orchard fruits, citrus then peach, apple then quince. A lees complexity simmers throughout the bouquet with a sense of earth and mineral weaving through and getting stronger as the wine opens up. Equally complex, youthful and captivating on the palate - a wine as much about texture as it is flavour and origin. The taste of Mendoza clone is powerful with a tangerine and lemon peach core. The oak is quiet and soft with lees adding texture, shape and form. Long finish, complex and special.

95 Point

The Real Review

Fermented and matured in a French, oak egg known as an Ovum. Richly-textured chardonnay with peaches and cream, toasted nut and bread crust flavours supported by a backbone of tangy acidity.

95 Point

Gourmet Traveller

Chardonnay aged in a French oak egg-shaped vessel. Made from dry-farmed Mendoza clone grown in the Skeetfield vineyard. Elegant rather than opulent with peach, white flowers, ginger and biscuit-like flavours.

5/5

Michael Cooper

This powerful, distinctive wine is made in an 'ovum' – an egg-shaped French oak barrel which creates unique convection currents, keeping the wine's yeast lees in suspension. Harvested from mature vines in the Skeetfield Vineyard, at Fernhill, it is fermented with indigenous yeasts, and bottled unfined and unfiltered. The third 2019 vintage (5*) is bright, light lemon/green, with a very fragrant, complex bouquet. Mouthfilling and savoury, it has vibrant, deep, well-ripened stonefruit and grapefruit flavours, mealy and biscuity notes adding complexity, and excellent delicacy and length. Likely to be long-lived…

⭐ 4,4

Vivino

19,5/20

Joelle Thomson

TEST WINNER. This vintage of Zen is the best yet with its full-bodied, creamy, complex new world take on one of the great classic wines of the world. Winemaker Tony Bish uses grapes from the highly rated Skeetfield Vineyard in Hawke’s Bay and ages the wine in a Taransaud oak ovum, a large egg-shaped fermentation vessel, which adds weight and density with a full-bodied, savoury edge and a smooth mouth feel. This is one of the highest priced and undoubtedly one of the highest quality Chardonnays in New Zealand.

Hur smakar Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2019 GIFT BOX?

Zen 2019 presenterar sig delikat gyllene i glaset ... Redan magisk på näsan med den renaste rena, delikata Chardonnay-doften. Jasminblommor, saltad och grillad grapefrukt, lemon curd, äpple, päron, saftiga persikor, champagnetoast, rostade hasselnötter och subtila smörtoner... På tungan mjukt flytande med underbar mineralnerv. Frukten är smörig, koncentrerad och imponerande väldefinierad. Hela härligheten kulminerar i en nötaktig, kryddig och gastronomiskt munrengörande avslutning som tar priset med vansinnig smaklängd och okontrollerbara nyanser. Essensliknande koncentrerad men ändå raffinerad till det yttersta... Utan tvekan ett av världens största vita viner som görs på Chardonnay-druvan. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.

Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2019 GIFT BOX passar bra till...

Hur är Tony Bish Zen Chardonnay Hawke's Bay 2019 GIFT BOX framställt?

Vinet är gjort på 100% Chardonnay från den ikoniska The Skeetfield Vineyard - kanske den mest kända terroiren i Hawke's Bay. Druvklasarna till flaggskeppet ZEN handplockas från gamla vinstockar med "dryfarmed" Mendoza-kloner som, precis som här, ger vita viner med en otrolig smakintensitet.
I vingården pressas de hela klasarna försiktigt så att endast den delikata, fritt rinnande musten hittar vägen till det färdiga vinet. Som det första vita vinet någonsin i världen jäses och lagras 60% av ZEN i Taransauds 2000 liters äggformade OVUM av ny fransk ek. Den unika formen på behållaren möjliggör ett omedelbart flöde av jästrester, som ger vinet en enorm rikedom och komplexitet, medan eken tillför utsökta kryddor, komplexitet och struktur till smaken. En briljant och unik kombination.
Resterande 40% jäser och mognar på helt nya ekfat från Taransaud.
Själva vinifieringen sker utan klarning av musten och med terroirens egen jäst. 100% malolaktisk jäsning äger rum under den 12 månader långa mognaden, där jästresterna tillför det färdiga vita vinet en enorm rikedom och komplexitet. Tappas på flaska utan klarning och filtrering.

Om Tony Bish

”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin

- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!

"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson

I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)

Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.

2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!

Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.

Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.

En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.

Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2019

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,5 %

Servering

10-13°C

Lagringspotential

+15 år fra høståret

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter