
Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2019 i trækasse
Vinet som bara har gjorts 5 gånger på 20 år... Det ultimata och alltid blixtsnabbt slutsålda Ribera del Duero-flaggskeppet från en av Spaniens bästa vinmakare är tillbaka med extra bravur i den stora årgången 2019!
Topårgångens sensationellt läckra frukt på 100% Tempranillo är perfekt avvägd med kryddighet från de bästa franska och amerikanska ekfaten.
Namnet 5 Años beror på att Javier Rodriguez lanserade vinet 5 år efter kanske sitt största beslut i karriären som winemaker. Att avstå från att använda beteckningen Reserva för att kunna uppgradera sitt absoluta Ribera del Duero-flaggskepp till "next level".
Genom att mogna vinet på en kombination av ekfat i storlekarna 225, 300 och 500 liter uppnår Javier en sällan skådad komplexitet samt en ännu tydligare terroirprägel… När 5 Años inte får kalla sig Reserva beror det enbart på användningen av fat med volym över de standardiserade 225 literna.
Javier struntar i det, för vinet är bättre. Man kan inte smaka en regel, men man kan smaka att vinet får mer fat - som han säger.
I verkligheten ligger vinet imponerande 26 mån. på ekfat, vilket faktiskt överstiger kraven för Ribera del Duero Gran Reserva!
Vid köp av 6 flaskor levereras i original trälådor.
….
Njut av det till saftiga biffar, lammstek, vilt, fläsk, långkok, kraftiga tapas samt mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2019 i trækasse?
I glaset imponerande björnbärsröd med en dramatisk bläcksvart kärna. Nosen är otroligt koncentrerad med en oemotståndlig kaskad av intensiva dofter som bara vältrar fram... Parfymerad viol, krossad kalk, saftiga svarta körsbär, björnbär, mynta, engelsk lakrits, mörk choklad, svarta oliver och rostade kaffebönor. Herregud, så gott det doftar! 5 Años smyger sig som sval silke över tungan, medan den luxuöst ekfatskryddade frukten träder fram med stor kraft, utsökt mineralitet samt de läckraste örterna och kryddorna man kan tänka sig. Allt kulminerar i en 60 sekunder lång eftersmak med de finaste tanninerna och perfekt avvägda ekfatskryddor... Om möjligt ännu större och mer imponerande skuren än sin föregångare. Det här är Ribera del Duero i odiskutabel toppklass och ett oförskämt kap för priset! Drick nu, eller lagra i 15+ år från skördeåret.
Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2019 i trækasse passar bra till...
Hur är Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2019 i trækasse framställt?
Vinet är gjort på 100% Tempranillo, som vinmakaren Javier Rodriguez väljer ut från en 60 år gammal enskild vinmark på 820 meters höjd nära det världsberömda La Horra, där vi hittar några av Ribera del Dueros största kultnamn. Vinet jäser med fruktbevarande temperaturstyrning och genomgår hela 30 dagars extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen. Efter avslutad jäsning överförs vinet till 26 månaders mognad på ekfat som är 1–3 år gamla, med volymer om 225, 300 och 500 liter. Främst franska fat och några amerikanska. Avslutningsvis fulländas 5 Años med 18 månaders flasklagring innan frigivning till försäljning.
Druvor
TempranilloOm Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener