



Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2019
Vinet som bara har gjorts 5 gånger på 20 år... Det ultimata och alltid blixtsnabbt slutsålda Ribera del Duero-flaggskeppet från en av Spaniens bästa vinmakare är tillbaka med extra bravur i den stora årgången 2019!
Toppårgångens sensationellt läckra frukt på 100% Tempranillo är perfekt avstämd med kryddor från de bästa franska och amerikanska faten.
Namnet 5 Años beror på att Javier Rodriguez lanserade vinet 5 år efter kanske sin karriärs största beslut som vinmakare. Att avstå från att använda beteckningen Reserva för att kunna uppgradera sitt absoluta Ribera del Duero-flaggskepp till "next level".
Genom att lagra vinet på en kombination av ekfat i storlekarna 225, 300 och 500 liter uppnår Javier en sällan upplevd komplexitet samt en ännu tydligare terroirprägel… När 5 Años inte får kalla sig Reserva beror det enbart på användningen av fat med volym över de standardiserade 225 liter.
Javier bryr sig inte, för vinet är bättre. Man kan inte smaka en regel, men man kan smaka att vinet får mer fat - som han säger.
I praktiken ligger vinet imponerande 26 månader på ekfat, vilket faktiskt överstiger kraven för Ribera del Duero Gran Reserva!
….
Njut den till saftiga biffar, lammstek, vilträtter, fläsk, långkok, kraftiga tapas samt lagrade ostar. Servera vid 16–18°C.
Hur smakar Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2019?
I glaset imponerar den med björnbärsröd färg och dramatisk bläcksvart kärna. Doften är extremt koncentrerad, med ett oemotståndligt myller av superdofter som bara väller fram... Parfymerad viol, krossad kalk, saftiga svarta körsbär, björnbär, mynta, engelsk lakrits, mörk choklad, svarta oliver och rostade kaffebönor. Oj, vad det doftar gott! 5 Años smyger sig som sval silke över tungan, medan den lyxigt fatkryddade frukten träder fram med stor kraft, utsökt mineralitet samt de ljuvligaste örter och kryddor man kan föreställa sig. Allt kulminerar i en 60 sekunder lång finish med de finaste tanninerna och perfekt avvägda fatkryddor... Om möjligt ännu större och mer välslipad än sin föregångare. Det här är Ribera del Duero i odiskutabel toppklass och ett otroligt fynd för pengarna! Drick nu eller lagra i 15+ år från skördeåret.
Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2019 passar bra till...
Hur är Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2019 framställt?
Vinet är framställt av 100% Tempranillo, som vinmakaren Javier Rodriguez väljer ut från en 60 år gammal enskild vingård på 820 meters höjd nära världskända La Horra, där vi finner några av Ribera del Dueros största kultnamn. Vinet jäser med fruktbevarande temperaturkontroll och hela 30 dagars extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen. Efter avslutad jäsning rackas vinet över för 26 månaders lagring på 1–3 år gamla ekfat med en volym på 225, 300 och 500 liter. Främst franska fat och några enstaka amerikanska. Avslutningsvis fulländas 5 Años med 18 månaders flasklagring innan den släpps till försäljning.
Druvor
TempranilloOm Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener















