



Vega Sicilia Unico 2009 i trækasse
“A generous, potent vintage providing an expressive, profound, rich wine.” – Bodegas Vega Sicilia om deras årgång 2009
Episkt must-try från Vega Sicilia, som uppnår hela 99 poäng i årgången 2009!
Vega Sicilia Unico, ett av Spaniens och världens mest legendariska viner, är själva sinnebilden av finess, historia och hantverk. Dess historia sträcker sig ända tillbaka till 1864, då Eloy Lecanda y Chaves grundade vingården i Ribera del Duero. Han planterade de första vinstockarna med franska druvsorter som han hade tagit med sig och lade därmed grunden för vad som skulle bli ett av världens mest erkända viner.
Det är dock Tempranillo som spelar den allt överskuggande huvudrollen i ”Unico”-vinet och druvorna skördas från Vega Sicilias unika, högt belägna vingårdar.
Denna otroliga framställningsprocess bidrar till att ge Vega Sicilia ”Unico” en nästintill oändlig lagringspotential som lätt kan sträcka sig 40–60 år fram i tiden.
Vinet levereras i originala 3-stycks trälådor!
Vega Sicilia Unico 2009 i trækasse passar bra till...
Hur är Vega Sicilia Unico 2009 i trækasse framställt?
”Unico” genomgår en av de längsta lagringsprocesserna från vingård till flaska och tillbringar således hela 10 år på fat och flaska innan den släpps. Den första delen av lagringen sker på 225-liters franska och amerikanska fat, vilket hjälper till att ge struktur åt vinet. Nästa fas sker på 22 000-liters gamla träfat, där nyanserna, texturen och det oändliga smakdjupet långsamt utvecklas över tid. Som de själva säger hos Vega Sicilia “A long complex process, for a legendary wine.”
Vega Sicilia Unico 2009 är framställd av 94 % Tempranillo och 6 % Cabernet Sauvignon. Alla druvor handplockas från 40 hektar vingårdar med perfekta mognadsförhållanden på drygt 700 meter över havet. Svala nätter och varma dagar bidrar till att säkerställa både fräschör och finess samt Tempranillos fruktkraft. ”Unico” genomgår en av de längsta lagringsprocesserna från vingård till flaska och tillbringar således hela 10 år i Bodega Vega Sicilias källare innan den släpps. Den första delen av lagringen sker på 225-liters franska och amerikanska fat, vilket hjälper till att ge struktur åt vinet. Nästa kapitel i lagringsprocessen sker på 22 000-liters gamla träfat, där nyanserna, texturen och det oändliga smakdjupet långsamt utvecklas över tid. Denna otroliga framställningsprocess bidrar till att ge Vega Sicilia ”Unico” en närmast oändlig lagringspotential som utan vidare kan sträcka sig 40–50 år in i framtiden.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener














