





Villa Conchi Cava Brut Nature Gran Reserva 2018
Villa Conchi vinner igen… vid en av världens största vinkonkurrenser där alla bedömningar sker blindt.
Villa Conchis Reserva råder redan över titeln som "The Worlds Best Cava" och nu fortsätter succén för deras uppgraderade Gran Reserva Cava i samma årgång 2018. I den senaste provningen sveper Villa Conchi Gran Reserva förbi den ena vintage-Champagne efter den andra - häribland Rare Rosé Champagne Vintage 2014 till +2000 kronor.
De delikata vintage-bubblorna kommer från några av de bästa odlingarna i Penedès Alta, som är centrum för produktionen av de bästa Cavaerna. Här skördar Villa Conchi sina druvor från över 40 år gamla vinstockar på 500–800 meters höjd, vilket ger en perfekt krisphet åt Cavan.
30 månaders mognad på jästfällningen ger champagne-liknande inslag av rostade toner, tarte tatin och vanilj till den komplexa smaken. Efter 6 års källarmognad är Villa Conchis Gran Reserva-flaggskepp i perfekt toppform för att visa alla mousserande vinentusiaster hur stor Cava kan bli.
Observera att priset fortfarande är orättvist lågt i förhållande till de många champagnekonkurrenterna som Villa Conchi slår i blindprovningen. Få flaskor!
Njut av den som en frisk och krispig aperitif eller till lätta tapas, sushi, fisk och skaldjur, sallader och milda ostar. Servera vid 6–10 °C
Hur smakar Villa Conchi Cava Brut Nature Gran Reserva 2018?
Villa Conchis flaggskepp imponerar med en ljus strågul färg och mikrofina bubblor som långsamt stiger mot glasets topp. I doften möts du av en djup, komplex och fulländad bukett som öppnar med akaciablommor, bakade äpplen, persika, saltad citrus och torkad aprikos. Under den friska frukten döljer Gran Reserva'n Champagne-liknande toner av vanilj, tarte tatin, nybakade croissanter och rostade hasselnötter. I munnen landar vinet med en krispig sprödhet och en silkeslen fruktfyllnad, som Brut Nature-receptet föreskriver. Cavan avslutas med en övertygande lång eftersmak som lyfts av rostade nötter, lemon curd och vanilj från den långa källarlagringen. En Cava av denna Gran Reserva-kaliber kan utan problem mäta sig med Champagne… Drick nu, eller lagra i 10+ år från skördeåret.
Smaknoter
Citron
Persika
Gröna äpplen
Torkad frukt
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Villa Conchi Cava Brut Nature Gran Reserva 2018 passar bra till...
Hur är Villa Conchi Cava Brut Nature Gran Reserva 2018 framställt?
Denna lyx-Cava framställs på en utsökt blend av 40 % Xarel, 30 % Macabeo, 20 % Parellada och 10 % Chardonnay, som skördas från de äldsta och högst belägna delarna av Penedès, det ultimata centrumet för Cava-produktionen. Här ligger vingårdarna mellan 500 och 800 meter över havet, vilket ger de friskaste och mest spröda Cava-vinerna. Villa Conchi skördar dessutom sina druvor från gamla vinstockar som är över 40 år gamla. Druvorna plockas för hand om natten och transporteras snabbt till vineriet. Varje druvsort vinifieras separat vid svala 16 °C för att bevara de fina aromerna. Därefter buteljeras vinet, där det genomgår andragäringen och de fina bubblorna bildas – precis som i Champagne. Eftersom denna Cava är en Gran Reserva lagras den i hela 30 månader i kontakt med de fina jästresterna, vilket ger ett enormt smakdjup och delikata rostade toner.
Om Villa Conchi
Sedan 1993 har Javier Ruiz de Galarreta varit navet och exportansvarig för en rad exklusiva kvalitetsproducenter i Rioja Alavesa och andra ledande spanska vinregioner.
Tjugo år senare tar Javier Galarretas spanska vinäventyr en ny och festlig vändning. Efter flera års research i Katalonien hittar Javier de helt rätta partnerna med toppvingårdar och anläggningar för att producera spanska mousserande viner i absolut världsklass.
Uppdraget har mer än lyckats för Villa Conchi. Först utsågs husets Reserva Vintage Cava från 2018 till världens bästa Cava framför flera Vintage-champagner i International Wine Challenges årliga blindprovning. Året efter briljerar Villa Conchi igen – den här gången med sitt Gran Reserva-flaggskepp, som får 96 poäng och uppnår samma predikat som sin lillebror gjorde året innan.
Villa Conchi hör otvivelaktigt till eliten av spanska mousserande viner som tar upp kampen mot de stora champagnerna. Husets mest populära Cavaer skiljer sig från många andra konkurrenter genom att vara Vintage Cavaer – det vill säga där druvorna enbart kommer från en toppresterande årgång. Därefter genomgår de en lång mognad i källaren på mellan 22–30 månader, vilket ger fina bubblor, finess och champagneliknande toasttoner i den färdiga Cavan.
Vinnamnet Villa Conchi refererar till Javiers mor, Conchi, som gick bort i juli 2010. Hon hann tyvärr aldrig smaka och njuta av resultaten från sin sons katalanska vinäventyr, men nu hyllas hon som en inspirationskälla för klass och elegans.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker


















