



Villa Conchi Cava Brut Nature Gran Reserva 2020
Vild, vildare, Villa Conchi!
Gran Reserva-flaggskeppet är tillbaka! Senaste årgången sålde slut efter att den fick 96 poäng och samtidigt vann titeln ”Spanish Sparkling Trophy” i en av världens största vinkonkurrenser, International Wine Challenge, där alla bedömningar sker blint.
Därför var det desto mer imponerande att Villa Conchi Gran Reserva passerade en vintage-Champagne efter en annan — bland annat Rare Rosé Champagne Vintage 2014 värderad till över 2000 kronor.
De delikata vintagebubblorna kommer från några av de bästa vingårdarna i Penedès Alta, som är centrum för produktionen av de främsta Cava-vinerna. Här skördar Villa Conchi sina druvor från över 40 år gamla vinstockar på 500–800 meters höjd, vilket ger Cavan en perfekt krispighet.
30 månaders lagring på jästfällningen ger Champagne-liknande inslag av rostat bröd, tarte tatin och vanilj till den komplexa smaken. Efter 5 års källarlagring är Villa Conchis Gran Reserva-flaggskepp i perfekt toppform för att visa alla bubbelentusiaster hur stor Cava kan bli.
Observera att priset fortfarande är orättvist lågt jämfört med de många Champagnekonkurrenterna som Villa Conchi slår i blindprovningen. Få flaskor!
Njut av den som en krispig aperitif eller till lättare tapas, sushi, fisk och skaldjur, sallader och milda ostar. Servera vid 6–10°C
Hur smakar Villa Conchi Cava Brut Nature Gran Reserva 2020?
Villa Conchi-flaggskeppet imponerar med en ljus halmgul färg och mikrofina bubblor som långsamt stiger mot glasets yta. I doften möts du av en djup, komplex och fullständigt gudomlig bouquet som öppnar med akaciablommor, bakade äpplen, persika, sältad citrus och torkad aprikos. Under den friska frukten döljer Gran Reserva:n Champagne-liknande nyanser av vanilj, tarte tatin, nygräddade croissanter och rostade hasselnötter. I munnen landar vinet med en krispig sprödhet och silkesmjuk fruktighet, precis som Brut Nature-receptet föreskriver. Cavan når mållinjen med en övertygande lång eftersmak som lyfts av rostade nötter, lemon curd och vanilj från den långa källarmognaden. Cava av denna Gran Reserva-kaliber kan utan problem mäta sig med Champagne… Drick nu, eller spara +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Persika
Päron
Toast
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Villa Conchi Cava Brut Nature Gran Reserva 2020 passar bra till...
Hur är Villa Conchi Cava Brut Nature Gran Reserva 2020 framställt?
Denna lyx-Cava tillverkas på en läcker blandning av 40 % Xarel·lo, 30 % Macabeo, 20 % Parellada och 10 % Chardonnay, som skördas från de äldsta och högst belägna delarna av Penedès, vilket är det ultimata centrumet för Cava-produktionen. Här ligger vingårdarna på 500–800 meter över havet, vilket ger de mest friska och krispiga cava-vinerna. Villa Conchi skördar dessutom sina druvor från gamla vinstockar som är över 40 år gamla. Druvorna plockas för hand nattetid och transporteras snabbt till vineriet. Varje druvsort vinifieras separat vid svala 16 °C för att bevara de fina aromerna. Därefter buteljeras vinet och genomgår andra jäsningen där de fina bubblorna bildas – precis som i Champagne. Eftersom denna Cava är en Gran Reserva mognar den i hela 30 månader i kontakt med jästresterna, vilket ger enorm smakdjup och delikata rostade toner.
Om Villa Conchi
Sedan 1993 har Javier Ruiz de Galarreta varit navet och exportansvarig för en rad exklusiva kvalitetsproducenter i Rioja Alavesa och andra ledande spanska vinregioner.
Tjugo år senare tar Javier Galarretas spanska vinäventyr en ny och festlig vändning. Efter flera års research i Katalonien hittar Javier de helt rätta partnerna med toppvingårdar och anläggningar för att producera spanska mousserande viner i absolut världsklass.
Uppdraget har mer än lyckats för Villa Conchi. Först utsågs husets Reserva Vintage Cava från 2018 till världens bästa Cava framför flera Vintage-champagner i International Wine Challenges årliga blindprovning. Året efter briljerar Villa Conchi igen – den här gången med sitt Gran Reserva-flaggskepp, som får 96 poäng och uppnår samma predikat som sin lillebror gjorde året innan.
Villa Conchi hör otvivelaktigt till eliten av spanska mousserande viner som tar upp kampen mot de stora champagnerna. Husets mest populära Cavaer skiljer sig från många andra konkurrenter genom att vara Vintage Cavaer – det vill säga där druvorna enbart kommer från en toppresterande årgång. Därefter genomgår de en lång mognad i källaren på mellan 22–30 månader, vilket ger fina bubblor, finess och champagneliknande toasttoner i den färdiga Cavan.
Vinnamnet Villa Conchi refererar till Javiers mor, Conchi, som gick bort i juli 2010. Hon hann tyvärr aldrig smaka och njuta av resultaten från sin sons katalanska vinäventyr, men nu hyllas hon som en inspirationskälla för klass och elegans.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker




















