
Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino 2018
Villa Poggio Salvi serverar det bästa värdet för pengarna på ett silverfat för alla Brunello-hungriga danska gommar. Även i den tidigare och utmanande årgången 2017 lyckades topphuset leverera sublim Sangiovese, men i den mycket överlägsna årgången 2018 är smakerna helt förtrollande ...
Från den västligaste delen av Montalcino drar Villa Poggio Salvi maximal nytta av sin närhet till Tyrrenska havet, där svala havsbrisar ger en mineralisk och flytande elegans till deras Brunello.
En tätpackad Brunello med solmogna röda och mörka bär inlindade i läckra Sangiovese-örter, balsamico och mineralfiness. Med flera toppbetyg sätter Villa Poggio Salvi sig redan vid bordet med mycket dyrare Brunello-konkurrenter. Det är det jag menar!
Njut av den till rött nötkött, italienska specialiteter, svamp och lagrade ostar. Njut av vinet vid 16-18°C.
Hur smakar Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino 2018?
Villa Poggio Salvi 2018 seglar elegant runt glaset med en ljus körsbärsröd färg som har en vacker orange Brunello-kant. Delikata och förföriska Sangiovese-aromer av rosor, violer, tranbär, blåbär, körsbär, mandarinskal och plommon stiger upp ur glaset och samspelar perfekt med cigarrlåda, våt skogsmark, choklad och engelsk lakrits ... På tungan landar vinet silkeslent och perfekt balanserat - som en sammetslen matta av röd och mörk frukt! I den nya årgången 2018 har Villa Poggio Salve hittat balansen mellan kraft och finess till perfektion och levererar en Brunello-upplevelse som du inte kan förvänta dig vid denna prispunkt. Minutlång avslutning med mineralisk friskhet, lite torkade örter och biffvänliga tanniner. Ja, tack! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino 2018 passar bra till...
Hur är Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino 2018 framställt?
Vinet är gjort på 100% Sangiovese som Villa Poggio Salvi skördar för hand från upp till 35 år gamla vinstockar på sina egna sydvästvända fält, som ligger i den mest kustnära delen av Montalcino-området. Druvorna kallmacereras i 8 dagar vid 12°C, varefter musten jäser temperaturkontrollerat vid 28°C. Extraktionen av färg, smak och tannin sker automatiskt med hydraulisk stampning av druvskalen i den jäsande musten. Lagrat i 30 månader på stora slavonska fat och flera år på flaska före lanseringen. Årlig produktion: 40 000 flaskor.
Druvor
SangioveseOm Villa Poggio Salvi

”The Brunello of the Tagliabue family project is an elegant version” – GardiniNotes
”Den friskhed man finder i Villa Poggio Salviś Brunello er simpelthen en kæmpe fornøjelse at opleve” – WineWherever
Villa Poggio Salvi är familjehuset bakom vår mest populära Brunello di Montalcino, som triumferar som testvinnare i Jyllands-Postens stora Brunello-test med perfekta 6 av 6 stjärnor.
Vingården ligger längst västerut i Montalcino. Så långt västerut och så högt belägen, faktiskt, att Villa Poggio Salvi har utsikt över Tyrrenska havet. Platsen var redan på 1500‑talet erkänd för sina viner. Sedan 1979 är det dock ingenjören Pierluigi Tagliabue som för allvar har satt Villa Poggio Salvi på kartan. Fastighetens 20 lerhaltiga hektar i Montalcino ligger på 300–500 meters höjd, vilket ger en gynnsam temperaturvariation med maritim påverkan från Tyrrenska havet.
Det ger Sangiovese med underbar friskhet, elegans, finess och parfym. Fruktens autentiska uttryck förstärks av traditionell mognad på stora fat. Högst upp i Brunello-hierarkin tronar flaggskeppet Pomona, ett förbluffande single-vineyard-vin som är uppkallat efter fruktens gudinna.
Winemaker är Pierluigis barnbarn Luca Belingardi, som är utbildad enolog vid universitetet i Milano. Lucas arkitektritade vinkällare är vackert integrerad i terrängen vid Villa Poggio Salvi. 1998 knöts en separat vingård med 20 hektar vinmarker i Chianti Colli Senesi till verksamheten. Härifrån kommer toppköp som Chianti Caspagnolo samt de läckra IGT:arna Tosco och Lavischio, gjorda på respektive Sangiovese och Merlot.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll













