
Viña Sanzo Rueda Sobre Lías 2019
Har du smakat de seriösa och stora vita vinerna från Spaniens vitvinsmecka Ruda?
Rueda gör många enkla och lättdruckna viner, men det är alltför sällsynt att dessa ambitiösa flaskor hamnar på hyllorna här i landet. Nu har du chansen att smaka på en av dem.
Spaniens bästa vinmakare, Javier Rodriguez, skördar druvorna till denna Ruda i den högst belägna zonen i den berömda regionen. Drygt 900 meter över havet står 100 år gamla Verdejo-vinstockar och ger en extremt liten skörd. Men herregud, vilken kvalitet!
Med inspiration från Bourgogne låter Javier vinet mogna i totalt 9 månader på franska ekfat, där det också vilar i kontakt med den fina jästfällningen. Du kanske har hört talas om "Sur Lie" från Bourgogne och andra ställen, där tekniken ger vinet extra fyllighet och komplexitet.
Javier Rodrieguez "Sobre Lías" bevisar att Rueda-regionen kan göra mycket mer än att bara skapa enkla vinupplevelser. Detta smakar helt enkelt underbart och är hopplöst lågt prissatt för de resurser som används för att göra detta vin!
Ett utmärkt vitt vin till fisk, skaldjur och sushi. Prova också delikata rätter med ljust kött som kanin, fågel eller fläsk. Njut av vinet vid 10-12°C
En vinmakare med gigantiska ambitioner. Ett enormt vinodlingsland med otaliga appellationer att göra vin från. Konsten att avla fram det bästa - och bara det bästa - från varje region är det främsta målet för vinmakaren Rodriguez Sanzo, som grundades 2003 av vinmakaren Javier Rodriguez. En familjeägd vingård med fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet.
"För mig är ett stort vin en perfekt cirkel som är uppdelad i sektioner där terroir, druvsort, klimat och vinmakare samverkar för att skapa det slutliga resultatet."
Och det är precis vad Javier Rodriguez gör till perfektion. Javier är en ambitiös och mångsidig producent som gör vin i flera olika delar av Spanien, bland annat Ribera del Duero, Rioja, Toro, Castilla y León, Priorat och Rueda. Listan kan göras lång.
Javier Rodriguez studerade vid UC Davis i Kalifornien och hans expertis inom markanalys har lett till olika forskningsprojekt och konsultarbete för Bordeaux-slott som Olivier och Lafite-Rothschild. Med en sådan utbildning är det inte konstigt att Javier har bemästrat den svåra konsten att göra vin, som handlar om att välja rätt fält med de bästa terroirerna. Javier producerar högkvalitativa terroir-drivna viner med fokus på ekologi och respekt för naturen och hemlandet.
År 2013 hedrades han med titeln "Spaniens bästa vinmakare" (Vivir el Vino). Javier fortsätter att göra viner av högsta klass från sina olika, mycket älskade terroirer. År 2014 fanns Rodriguez Sanzo till och med med på en internationell lista över de 100 mest prisbelönta vingårdarna i världen. Sedan dess har Javier bara försökt att förbättra produktionen ännu mer och ständigt komma på nya innovativa lösningar.
Hur smakar Viña Sanzo Rueda Sobre Lías 2019?
"Sobre Lías" är livligt fräscht i glaset med en ljus halmgul färg. Nosen är både spännande och komplex och visar vad Verdejo-druvan kan göra i rätt händer. Jasminblommor öppnar bollen och följs av aprikos, honung, mango, ananas. Den tropiska fruktcocktailen kompletteras av mynta, vanilj, nötter och lätt rostat bröd från fatlagringen. Mjuk och krämig i gommen med en fin och ihållande fruktsmak. Eftersmaken är lång och bjuder på många fina detaljer tack vare den resurskrävande lagringen på jästresterna. Spaniens bästa vinmakare lyckas få ut det bästa av Ruedas urgamla Verdejo-vinstockar. Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Persika
Mynta
Toast
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Viña Sanzo Rueda Sobre Lías 2019 passar bra till...
Om Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener