Tillbaka

Weingut Ziereisen Blauer Spätburgunder 2022

Tyskland

Tyskland, Baden

13% alk.

75 cl

1 fl. per st.
329,95 SEK
6 fl. per st.
264,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg

Beställ före

8 timmar 21 min

så skickar vi det idag!

Weingut Ziereisen Blauer Spätburgunder 2022

Tyskland

Tyskland, Baden

13% alk.

75 cl

"You simply can't spend your money better on an easy-to-drink Pinot Noir than on Hanspeter Ziereisen's delicious Blauer Spätburgunder" - Robert Parker

"93 points. Hand-picked, open-fermented, 10 days cold soak, SO2 the only addition. Light, clear colour; made with 20% whole bunches, and spends two years in big barrels ... clear and fragrant, red berry fruits to the fore, and fine tannins on the finish." - James Halliday(tidl. årg.)

"92 point. Vinen er umiddelbar og ligetil, og besidder samtidig en stor potion seriøsitet. Pinot Noir der er udtrykt på den helt rigtige måde." - Winewherever, Rasmus Christensen(tidl. årg.)

"91 point. Snurrigt eksempel på Ziereisens blidere tilgang. I ”gamle” dage ekstraherede de hårdere, men ikke her. Smuk næse, parfumeret og frisk, fuld af viol på tranebærjuice og spagnum, solbær endda, naturlig sødmefuld smag med spændstig syre." - René Langdahl(tidl. årg.)

"90 points. Juicy, pure and silky on the palate. Irresistible. Neither fined nor filtered. Fabulous PQR (price-quality ratio)." - Robert Parker(tidl. årg.)

"90-93 points. Det er meget en maskulin Spätburgunder og man får igen sådan lidt en beaujolaisagtig fornemmelse. Fandens rustik og fandens charmerende." - Houlberg(tidl. årg.)

Du kan helt enkelt inte spendera dina pengar bättre på en lättdrucken Pinot Noir än på Hanspeter Ziereisens utsökta Blauer Spätburgunder" - Robert Parker

Lyssna på världens mest inflytelserika vinkritiker, Robert Parker. Det finns inget bättre sätt att spendera dina pengar på än att lägga Pinot Noir i kundkorgen från den tyska kultproducenten Hanspeter Ziereisen!

100-poängaren Hanspeter Ziereisen har vinrött blod i ådrorna - men inte ens den bästa kopian har något värde.

Även om Ziereisen gör rött vin med burgundisk smak, skapar terroiren i södra Baden en unik Pinot Noir, som den briljanta vinmakaren kompletterar med imponerande 11 månaders fatlagring och buteljering utan klarning och filtrering. En upplevelse som måste upplevas!

Njut av det som ett mysigt vin eller till biffar, saftigt ankbröst, stekt tonfisk och lax, fågelvilt, charkuterier, svamp och krämiga ostar. Servera vid 14-17°C

1 fl. per st.
329,95 SEK
6 fl. per st.
264,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg

Beställ före

8 timmar 21 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Weingut Ziereisen Blauer Spätburgunder 2022

93 Point(tidigare årgång)

James Halliday

Hand-picked, open-fermented, 10 days cold soak, SO2 the only addition. Light, clear colour; made with 20% whole bunches, and spends two years in big barrels. The bouquet is clear and fragrant, red berry fruits to the fore, and fine tannins on the finish.

92 Point(tidigare årgång)

Winewherever, Rasmus Christensen

Krydret duft af tranebær, skovbund, nåletræer og grønne peberkorn. Den har en let krop, frisk syre og en vedvarende eftersmag. Vinen er umiddelbar og ligetil, og besidder samtidig en stor potion seriøsitet. Pinot Noir der er udtrykt på den helt rigtige måde.

91 Point(tidigare årgång)

René Langdahl

Fuldstændig afstilket – der er ingen faste regler hos Ziereisen – kun reglen, at der ikke er regler. Lagret på stort fuder. Snurrigt eksempel på Ziereisens blidere tilgang. I ”gamle” dage ekstraherede de hårdere, men ikke her. Smuk næse, parfumeret og frisk, fuld af viol på tranebærjuice og spagnum, solbær endda, naturlig sødmefuld smag med spændstig syre. Sort lakrids i eftersmagen. Friskfyr først og fremmest.

90 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

…the 2016 Blauer Spätburgunder opens with a clear, precise and fresh bouquet of red cherries, blood and the purity of a stony limestone terroir with delicate floral aromas. Juicy, pure and silky on the palate, this is a medium-bodied, precise, fresh and beautifully balanced Pinot Noir with delicate fruit carried by a vivacious acidity and very fine tannins. Irresistible. Neither fined nor filtered. Fabulous PQR (price-quality ratio).

90 Point(tidigare årgång)

The Wine Front

German Pinot Noir certainly has a distinct character, and it’s one I most often enjoy. This one is from Baden, on the border of Alsace (and Switzerland). Sour cherry, blackberry, earthy and smoky, a smattering of green herb. It’s tangy and earthy, dark fruit and smokiness, fine dusty tannin, and a meaty and savoury finish of solid length. It’s interesting for sure, and pretty good.

90-93/100 (tidigare årgång)

Houlberg

Duftmæssigt er der faktisk noget, som minder ufattelig meget om noget burgundisk, for vinen har en beaujolaisagtig rustik landlighed og hvor er det godt! Den er sådan nærmest saftig, sød, animalsk med både babybræk – på den gode måde – masser af røde, søde og modne kirsebær, røg, gran, mint og sten. Rustik, animalsk og saftig som bare pokker … meget fin. Smagen byder også på masser af saftige røde kirsebær, brombær, jordbær, jod, peber … rund og fyldig smag med jernagtige elementer samt mineralsk syre, satans rustik, let og charmerende. Igen får man omgående tanke på Beaujolais … men det er Blauer Spätburgunder med stor karakter. Til prisen lidt et fund.

Hur smakar Weingut Ziereisen Blauer Spätburgunder 2022?

Redan i glaset, vackert körsbärsrött med lysande burgundisk elegans... Total charm i näsan med nästan kusligt bäriga Pinot Noir-aromer av vildhallon, smultron, viol, tranbär, björnbär och körsbär som elegant leder till komplexa inslag av rök, torkat läder, peppar, salami, mynta, jod och bitter choklad... På tungan extremt saftigt och uppfriskande med massor av Pinot Noir-godis i godispåsen. Eftersmaken är friskt mineralisk, lite rökig och lång med silkeslena tanniner. Allvarlig och saftig Pinot Noir - precis som det ska vara! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Björnbär

Tasting Note Icon

Choklad

Tasting Note Icon

Läder

Tasting Note Icon

Röda körsbär

Tasting Note Icon

Rök

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Weingut Ziereisen Blauer Spätburgunder 2022 passar bra till...

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2022

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13 %

Servering

14-17°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter