
Weingut Ziereisen Gestad Syrah 2019
Älskar du den ädla Nordrhône? Eller gillar du Pinot Noir från svala klimat?
Gestad Syrah från "tsaren av tyskt rött vin", Hanspeter Zieresen, med sitt lätta, violetta och peppriga uttryck, kommer närmast stora norra Rhône och Pinot Noir i världsklass från Bourgogne.
vinmakaren med 100 poäng - och det finns få sådana i Tyskland - säger det mycket exakt i sin "sexiga" introduktion till Gestad, som kommer från en jurakalkstensjord som ger en speciell finess och mineralitet till den redan smala och eleganta bärfrukten ... tysk bravura!
Kraft och extra krydda kommer från den 20 månader långa lagringen på 225-litersfat från Assmann, varav 25% är helt nya. Ännu inte testad, men med de tidigare recensionerna i åtanke tyder allt på att något stort är på gång...
Cool. Klass. Enorm. Det är Ziereisen i sin kärna!
........
"Kom till saken - Weingut Ziereisen gör Syrah som har både kraft och elegans. Det svalare klimatet i Tyskland ger Syrah-druvan en helt annan karaktär än om man t.ex. smakar en druva från Australien eller USA. Den är mycket svalare i uttrycket, mer elegant och samtidigt fyllig. Det är lite som en kapplöpningshäst som står redo i boxen och väntar på att klockan ska ringa! På näsan har den djupa toner av rosenblad, lakrits, mynta, umami och nymald peppar. I munnen är det uppfriskande, fylligt och fullt av fruktig sötma. Den har en tydlig fatkaraktär efter 20 månader på tyska ekfat, vilket ger den fyllighet. Det är definitivt ett imponerande glas."
"Ziereisens Gestad 2018 är en fantastisk Syrah med mycket attraktiv reduktion och rökigt kött samt mörka fruktaromer av körsbär, kassis och svart olivtapenade och anmärkningsvärd finess och kalkstensdriven friskhet. Mjuk, raffinerad och mycket intensiv i gommen, detta är en fyllig, varm och koncentrerad, mycket hållbar Syrah med silkeslena, perfekt mogna och peppriga tanniner och en lång och aromatisk björnbärsfinish. En underbar Syrah som påminner om Rhône, även om den här kommer från ren kalksten i södra Baden. Överlägset den bästa Gestand jag smakat från Ziereisen på 20 år."
"Kryddigt, doftande, kanel, vanilj, rökt fläsk, violer som kommer fram i dessa mörka, mogna bär. Frisk med härligt tanninbett i fronten, fyllig med kryddig avslutning med friska, mogna, mörka bär och fina nyanser från fatet."
Njut till pepparbiff, biff bearnaise, lammkotletter, svamprätter, tapas, ankbröst och viltkött (utan sötsurt). Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Weingut Ziereisen Gestad Syrah 2019?
Mörkt körsbärsrött med en ungdomlig violett färg i glaset. En fantastisk vinupplevelse som bjuder på ett överflöd av bärsmaker som vildhallon, blå plommon och solmogna björnbär som fastnar på tungan. Snart ger de vika för kryddiga pepparkorn, rökt kött ala. Norra Rhône och läder efter ankomsten av kryddiga inslag av dragon, kryddnejlika och vanilj. Gröna örter, söta kryddor, stram mineralitet och läcker bärsaftighet förenas i en smakupplevelse som varar under mycket lång tid. En fantastisk upplevelse - en riktig zenresa! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Weingut Ziereisen Gestad Syrah 2019 passar bra till...
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.
Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener