
Weingut Ziereisen HA (Hard) Chardonnay 2022
Ziereisens svar på Puligny-Montrachet… Vilket fatlagrat, mineraliskt mästerverk från Tysklands kanske mest visionära vinmakare. För första gången kan vi nu presentera "Hard"-Chardonnay från Ziereisens "premium"-serie – och igen, igen måste man plocka upp hakan från golvet efter att ha smakat detta vin.
Hanspeter Ziereisen har byggt upp sin kultstatus bland annat genom sina vita Gutedel-viner, som ofta jämförs med Bourgognes Grand Cru-viner. Den tyske magikern behärskar – inte överraskande – också den "äkta" Chardonnay-kvaliteten till perfektion.
HA – tidigare känd som "Hard" – är en av Ziereisens "parcel"-viner, som skördas från Chardonnay-stockar planterade redan 1996 på den branta, sydvända enskilda lägen Efringer Oelberg i södra Baden. Här är jordmånen full av Jura-kalksten, vilket bidrar till vinens spektakulära mineralfiness. Lägg därtill lyxig lagring i upp till 22 månader i kontakt med de fina jästresterna på 650-liters ekfat från tyska Assmann.
Ett litet proffstips för att njuta av Ziereisens vita viner – ge dem luft! Hanspeter har själv sagt att han ser Bourgogne-ikonen Coche-Dury som sin förebild, och därför har många av hans viner ett reduktivt uttryck som med lite tid i glaset utvecklas på ett förunderligt sätt.
Observera – vi har endast kunnat skaffa 5 lådor av denna unika Chardonnay. Först till kvarn!
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, sushi, grillat fjäderfä, lätta svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 10–13 °C
Hur smakar Weingut Ziereisen HA (Hard) Chardonnay 2022?
"Hård" Chardonnay 2022 ser vacker ut i glaset med sin citrusgröna färg... Nosen ger Puligny-vibbar redan från början med en hårdtslående flintstensmineralitet som omger gula stenfrukter, saltad citrus, bakade äpplen och ananas. Under frukten finns djupa nyanser av vaniljkaramell, gurkmeja och en antydan till cederträ från den långa fatlagringen. I munnen är vinet allt annat än hårt - mjukt, lent och uppfriskande, med saftiga gula persikor, päron och lyxiga kryddor som primära smaker. En häpnadsväckande lång avslutning med toner av rökig flinta och en antydan till apelsinzest avslutar denna enorma Charodnnay på ett perfekt sätt. Puligny-Monrachet på tyska tallrikar... Ännu ett vitvinsmästerverk från Hanspeter Ziereisen. Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Smaknoter
Persika
Flintesten
Rök
Vanilj
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Weingut Ziereisen HA (Hard) Chardonnay 2022 passar bra till...
Hur är Weingut Ziereisen HA (Hard) Chardonnay 2022 framställt?
HA 2022 – tidigare känd som Hard – är gjord på 100 % Chardonnay från parcellen med samma namn, som planterades redan 1996 på det branta, sydvända enskilda vingårdsläget Efringer Oelberg i det sydligaste Baden. Efter flera dagars kallmaceration spontanjäser vinet med terroirens egna jäst. Den relativt hårda pressningen vid 6 bars tryck drar ut extra karaktär och smak från druvskalet. Vinet mognar därefter upp till 22 månader i kontakt med de fina jästresterna på 650-liters ekfat från tyska Assmann, varav 10 % nya. Buteljerad utan klarning och filtrering.
Druvor
ChardonnayOm Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















