Tillbaka

Weingut Ziereisen Heugumber Gutedel 2019

Tyskland

Tyskland, Baden

11% alk.

75 cl

1 fl. per st.
269,95 SEK
6 fl. per st.
219,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
90 Point Falstaff
91 Point Mad og Monopolet

Beställ före

9 timmar 49 min

så skickar vi det idag!

Weingut Ziereisen Heugumber Gutedel 2019

Tyskland

Tyskland, Baden

11% alk.

75 cl

"93 point. Dejlig vin med masser af personlighed" - Winewherever, Rasmus Christensen

"90 points. Simply good" - Falstaff

"91 point. Mineralsk og frisk hvidvin.. helt perfekt til foråret" - Mad og Monopolet

Heugumber är Tysklands bästa köp av vitt vin. Full stopp.

Frisk på tungan som porlande Riesling. Krämig som Chablis och otroligt mineralisk - med inslag av champagne och flinta från hela 15 månader på jästfällningen!

Nere i sydligaste Tyskland gör Hanspeter Ziereisen vita viner i världsklass med upp till 100 poäng (!) från den bortglömda druvsorten Gutedel.

Superstjärnan har dammsugit regionen på toppkloner från den glada Gutedel-tiden då vinet hälldes upp för den tyska eliten under Zeppelins luftskeppsflygningar till New York... till högre flaskpriser än Mouton-Rothschild och Riesling Schloss Johannisberg!

Med Heugumber 2019 återvänder Gutedel till den stora scenen - och nu till ett förmånligt pris! Ett fåtal flaskor...

Njut av detta krispiga vita vin som aperitif eller till skaldjur, sushi, lätta tapas, sallader, färsk aspage och milda ostar. Servera vid 8-10°C

1 fl. per st.
269,95 SEK
6 fl. per st.
219,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
90 Point Falstaff
91 Point Mad og Monopolet

Beställ före

9 timmar 49 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Weingut Ziereisen Heugumber Gutedel 2019

93 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Denne Gutedel vin kommer stejle kalkholdige vinmarker, og netop dette terroir og dens håndtering, har virkelig løftet denne spisedrue op på et flot niveau. Modne frugter, mineralitet, æteriske olier og saftig syre. Dejlig vin med masser af personlighed.

90 Point

Falstaff

Slight reduction note still in the nose, clear spontaneous character. Mineral and with some grip on the palate, nice phenolics right at the start, hearty acidity, herbaceous, some stone fruit - simply good.

91 Point

Mad og Monopolet

Weingut Ziereisen laver topvin bl.a. Pinot Noir og er en af de helt store vinproducenter i Tyskland, som har fundet en stil, der minder om Bourgogne og Alsace, men alligevel har sit eget præg. Denne er lavet på druen Chasselas, som dyrkes meget i Schweiz, Østrig, Tyskland og Frankrig. Det er en hvidvinsdrue, som er let, frisk og med stort indhold af mineralitet. Denne vin er et godt eksempel på, at restsødme ikke altid er en nødvendighed med hvidvin. Den indeholder kun diskrete 0,4 gram pr. liter, og det giver en mineralsk og frisk hvidvin, der er er helt perfekt til foråret. I næsen har den noter af friske grønne æbler, citron, “flint” og er fyldt med mineralitet. Den fremstår rank, elegant og let sødmefuld i munden. Et flot glas, som siger meget om, at Tyskland virkelig er blevet et fantastisk vinland.

90 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

…the 2018 Heugumber is another remarkable Chasselas from Hanspeter Ziereisen. Fermented down to 0.4 grams per liter of residual sugar, the wine is still yeasty and reductive on the nose but is also pure, clear, fresh and stony. This is a round, elegant, beautifully balanced and accessibly fruity Gutedel with remarkable finesse and highly stimulating salinity. The tannins are delicate, and the wine is light-footed but characterful and reveals great fruit charm. Fabulous.

90 Point(tidigare årgång)

Falstaff

Relatively strong in color. Ripe stone fruit, yellow plums, apricot, malt. Quite rich in the mouth, as you can expect from the year, a layer of phenols, lively acidity, dry and full-bodied with edge and generosity. Extremely high level for an entry level wine.

Hur smakar Weingut Ziereisen Heugumber Gutedel 2019?

Heugumber 2019 presenterar sig elegant halmgyllene i glaset ... Näsan är extremt fräsch och inbjudande! Rökflinta, havsbris och våt kalksten ger karaktärsfull mineralitet till delikata inslag av vårblommor, citrus, gröna äpplen och gul mirabelle. Chablis-krämig och nästan flytande på tungan med unik krusig mineralitet ... som om en japansk zenmästare hade lagt citronskal, kvitten och mirabellehud i kallt gurglande bergskällvatten - för att släcka din törst i det mest uppfriskande Ice Tea på planeten! Jura flint & Champagne toast från de många månaderna på jästen fullbordar en total home run. Tyska vita viner har aldrig varit bättre... Utan tvekan det bästa köpet! Drick nu eller spara 4-5 år från skördeåret

Weingut Ziereisen Heugumber Gutedel 2019 passar bra till...

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Årgång

2019

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

11 %

Servering

8-10°C

Lagringspotential

4-5 år fra høståret

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter