ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 8 timmar 20 min 19 sek

Tillbaka

Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel 2020

Tyskland

Tyskland, Baden

10,5% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 8 timmar 20 min 19 sek
Marknadspris
1 929,95 SEK
BÄSTA PRIS
1 fl. per st.
1 309,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
100 Point Winewherever, Rasmus Christensen
97 Point René Langdahl
Mine yndlingsvine René Langdahl
93 Point Robert Parker
18,5/20 Jancis Robinson
94+/100 Falstaff

Beställ före

1 timmar 50 min

så skickar vi det idag!

Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel 2020

Tyskland

Tyskland, Baden

10,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

"97 point. Mine yndlingsvine: Jeg har smagt den før – anbefalet tidligere årgange, men her er 2020 og det er den vildeste af dem alle. En helt utrolig vin, som ophæver al normalitet. Hvordan kan en vin på 10,5 % være så intens? ... Du skal unde dig selv at smage det her." - René Langdahl

"Perhaps the greatest Gutedel on planet wine" - Robert Parker

"18,5/20 points. Elegant, complex and shockingly graceful" - Jancis Robinson

"100 points. Almost unbelievable" - Gault Millau(tidl. årg.)

"99 points. Stays on the palate for minutes, forever in the memory." - Vinum(tidl. årg.)

"97 point. You think top burgundy" - VV Wine(tidl. årg.)

SENASTE NYTT - 100 POÄNG FRÅN WINEWHEREVER. ENDAST 18 FLASKOR TILL SALU!

- Det här är mitt Montrachet... Tysklands största vita vin, och planetens största på Gutedel-druvan, heter Jaspis Alte Reben 10⁴ och kommer från Badens obestridde kultproducent Hanspeter Ziereisen.

Det enda 100-poängsvinet från Hanspeter hittills, men absolut inte det sista...Eftersom detta är ett av de mest sällsynta vita vinerna i Tyskland kunde vi bara få tag på 5 lådor totalt!

På den mycket kalkrika och branta sydsluttningen av Efringer Oelberg har Ziereisen TOP-kloner från den glada tiden då Gutedel-vin hälldes upp för den tyska överklassen på Zeppelins luftskeppsresor till New York - till högre priser än Riesling Schloss Johannisberg och Mouton-Rothschild!

10⁴ avser planteringstätheten på 10 000 vinstockar per hektar (10 i fjärde potensen), som Hanspeter ökade 2006 för att sänka avkastningen och koncentrera smakintensiteten.

Resultatet jämförs ofta med Bourgognes största vita viner - från Montrachet Grand Cru från Domaine Leflaive till den bästa Meursault från Ziereisens förebild Coche Dury. Smidig och flyter elegant. Mineralitet på metern. Finess till och med finare än i burgundisk Chardonnay ... och ändå med så mycket kraft!

För oss i Supervin-teamet är detta utan tvekan ett av de bästa vita vinerna vi har upplevt. Det kan inte sägas bättre än Vinum gjorde om föregående årgång - "Stannar på gommen i minuter, för alltid i minnet."

Njut av det till stekt fisk och skaldjur, sushi, grillad fågel, lätta svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 8 timmar 20 min 19 sek
Marknadspris
1 929,95 SEK
BÄSTA PRIS
1 fl. per st.
1 309,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
100 Point Winewherever, Rasmus Christensen
97 Point René Langdahl
Mine yndlingsvine René Langdahl
93 Point Robert Parker
18,5/20 Jancis Robinson
94+/100 Falstaff

Beställ före

1 timmar 50 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel 2020

100 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Knivskarp minimalisme. Med kun 10,4 % alkohol kommer denne vin buldrende som kraftigt skarpt lyn i den tunge sommerluft. En reduktion præget duft af flintesten, italiensk fennikel salat og Pernod med isterninger. Den har en prikkende, næsten tangerende til gnistrende syre, der skaber en mineralsk følelse i munden. Man sidder tilbage med en smag af hybenroser, krydrede umoden mango og saltsyltede citroner, og smagen vil simpelthen ikke stoppe med at udvikle sig i munden. Det her er en fuldstændig fortryllende vin, der taler lige til mit hjerte.
100P

97 Point

René Langdahl

Mine ydlingsvine: Jeg har smagt den før – anbefalet tidligere årgange, men her er 2020 og det er den vildeste af dem alle. En helt utrolig vin, som ophæver al normalitet. Hvordan kan en vin på 10,5 % være så intens? Lad mig starte med næsen på denne gutedel fra tætbeplantede stokke i den varmeste del af Baden. Hvid vermouth, filet af bagt selleri, saltbagte grønsager, parmesan, stensalt, nedkogt rodfrugtjuice, kombucha med pære og citronskræl, mens mundfornemmelsen af dobbelt: Lethed og ild, mundbrand og munddans. Ingen olie på vandene, kun nærmest florafpillet mundfornemmelse a la fino sherry, trodsig viskositet, læder og ruskindsfornemmelse, saltet pære og metal og kalkvand i eftersmagen, som varer ved i evigheder. Du skal unde dig selv at smage det her. 879,95 kr. v/ 6 fl. | supervin.dk

Mine yndlingsvine

René Langdahl

93 Point

Robert Parker

Ziereisen's iconic 2020 Jaspis Gutedel Alte Reben 10⁴ exhibits a clear and fresh golden-yellow color and a deep, intense and flinty-mineral bouquet with ripe and concentrated fruit and popcorn aromas. Pure, fresh and immediately saline on the palate, with fine and refreshing mineral acidity and delicate tannin grip that will further integrate with aeration and sufficient bottle age, this is a complex but finessed and tensioned Chasselas with a long and intense finish. Just 10.5% stated alcohol. Exclusive natural cork stopper.

18,5/20

Jancis Robinson

Delicate smoky/fumey reduced beauty. White fruit and flowers. A complex maelstrom of aromas: herbs, peat, citrus, hay. Elegant, complex and shockingly graceful, with a deep, savoury, carrot-like sweetness. Edgy and silken; juicy and stony; grip and grace. Here live contrasts and contradictions with power arising from the empty space between the two poles. Beautiful balance transcends its youth. Simultaneous salty and sultry. If Gutedel is a blank slate, the story being told here is one I am eager to hear.

94+/100

Falstaff

Fine smoke, quince, lime, pine branch, green mojo, apple, apricot. Amazing that drive, density and tension can be behind a delicate structure, never barren, underpinned by extract, finely proportioned softness and delicate density, long.

100 Point(tidigare årgång)

Gault Millau

…the almost unbelievable 2015 Jaspis is also the first with 100 points in this guide. Why this high rating? Quite simply because it is so incredibly great fun, especially when you include it in a line-up of the best wines from the most prestigious addresses on the Côte de Beaune. Chapeau!

99 Point(tidigare årgång)

Vinum

Best Wine of Germany - Vinum Top 100: In tastings, the wine achieved one hundred points - an incredible feat for a Gutedel! Rightly so: high density, mixture of concentration, power, delicacy and length. Slim as a crop, punchy like Liverpool under Klopp.

97 Point(tidigare årgång)

VV Wine

The nose is addictive, super deep, complex, you think top burgundy, pure minerality, lots of stone, ripe fruit, even tea, you want to immerse yourself. Firm and powerful on the palate, shows body and density and that with 12% alcohol, creamy and yet firm, dense but also elegant, a sensational balance of structure, fruit, saltiness and freshness that dances over the tongue, shows a lot of drinking flow and an almost endless length. This is in no way inferior to the largest Burgundians.

96 Point(tidigare årgång)

Falstaff

Slightly oxidative notes on the nose and the noblest possible finish. No fruit, no varietal style, dark wood, ripe minerality. Highly elegant on the palate, Burgundian, unique in Germany

96 Point(tidigare årgång)

René Langdahl

Urtete på speed, afsindig intensitet og samtidig er den forknyt og stenet, mut og modvillig, komplet kalkstenssaft, abrikosskaller, saltet citron, bitre blade, modigt fenolisk tryk uden nogen form for oxidativ orangevinstendens. Paradoksal vin, let som skyer, men smerter som en Kieslowski-film. Edeltraut og Hanspeter siger: ”giv den luft… MEGET luft!”

95 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

Basket-pressed and vinified in 650-liter barrels for 22 months, the golden-yellow colored 2017 Jaspis Gutedel Alte Reben 10⁴ comes in with a moderate 12% alcohol and opens with a spectacular deep, intense and substantial yet pure and nuanced bouquet of crushed limestone rocks, herbs and ripe, concentrated but mineral-scented fruit. On the palate, this is a rich, elegant and fresh, silky-textured, refined, pure and enormously salty Chasselas with very fine chalk tannins and gorgeously intense yet, fine, elegant, ripe fruit. This is a spectacularly intertwined Chasselas, and planet wine can hardly offer any better, finer, more complex wine of this grape variety. Fresh, pure and salty on the stimulating, salty and grippy finish. Not as broad and expansive as the corresponding Pinot Gris but tensioned, fresh, refined and always worth a sip. Mind though, it is rare (despite 10,000 vines per hectare) and very expensive. Tasted from lot L 26 19 in July 2020.

19/20 (tidigare årgång)

Jancis Robinson

From 45-year-old vines, grapes hand-picked, spontaneous fermentation, aged for 22 months on its lees, unfiltered. RS 0.6 g/l. The 10 to the power of 4 is often called the world’s best Chasselas, and at €120 it’s certainly the most expensive. I fail to be original here, it’s been said many times, with its mineral exhibition of flinty and smoky aromas the Alte Reben would have you believe that you are much closer to the Côte de Beaune than the Markgräflerland. It would be an understatement to call the flavour concentrated, body and texture just pressed into serving as best they can a pure exercise in mineral expression. And what is even better (in my humble opinion) is that the temptation to put an extravagant mantle of oak around it has been steadfastly resisted. But salt and flint do not leave any grit between your teeth, and there’s even an allowance made to fruit with gentle notions of apricot and grapefruit. All that talk about terroir, occasionally it’s true.

4,4 stjerner (tidigare årgång)

Vivino

(170 ratings, set over alle årgange, 30/10 2024)

Hur smakar Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel 2020?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

Elegant gyllene i glaset ... Redan supermineralisk på näsan och extremt rik på finess! Salt, citrus och krossad flinta nästan dansar ur glaset med crème brulée, päron, vit persika, rök och lätt rostade hasselnötter. Ren Champions League... I munnen silkeslen och delikat flytande. Smaken sänder koncentrerade chockvågor av lycka genom hela kroppen... Våt kalksten och salt darrar och vibrerar under den renaste rena, delikata frukten, medan fatet tillför kryddiga sensationer i världsklass till smakupplevelsen. Avslutningen strävar efter evighet med så många lager, så fint mineraliserade och nyansrika att det faktiskt är svårt att hålla sig på jorden! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Aprikos

Tasting Note Icon

Ananas

Tasting Note Icon

Persika

Tasting Note Icon

Smör

Tasting Note Icon

Vanilj

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel 2020 passar bra till...

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Årgång

2020

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

10,5 %

Servering

10-13°C

Lagringspotential

+20 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter