



Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel Alte Reben 2019 i trækasse
- Det här är mitt Montrachet... Tysklands största vita vin, och planetens största på Gutedel-druvan, heter Jaspis Alte Reben 10⁴ och kommer från den unika Hanspeter Ziereisen i sydligaste Baden. Nu landade vi i Tysklands vildaste vitvinsårgång på länge... 2019!
På den mycket kalkrika och branta sydsluttningen av Efringer Oelberg har Ziereisen TOP-kloner från den glada tiden då Gutedel-vin hälldes upp för den tyska överklassen på Zeppelins luftskeppsresor till New York - till högre priser än Riesling Schloss Johannisberg och Mouton-Rothschild!
10⁴ avser en planteringstäthet på 10 000 vinstockar per hektar (10 i fjärde potensen), vilket ger de små druvorna en enorm intensitet och en unik kvalitetspotential.
Resultatet jämförs ofta med Bourgognes största vita viner - från Montrachet Grand Cru från Domaine Leflaive till den bästa Meursault från Ziereisens förebild Coche Dury. Smidig och flyter elegant. Mineralitet på metern. Finess till och med finare än i burgundisk Chardonnay ... och ändå med så mycket kraft!
I flaskan väntar ett ädelt elixir som varje vitvinsfantast borde unna sig... Vi har 24 flaskor!
Njut av det till stekt fisk och skaldjur, sushi, grillad fågel, lätta svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel Alte Reben 2019 i trækasse?
Elegant gyllene i glaset ... Redan supermineralisk på näsan och extremt rik på finess! Salt, citrus och krossad flinta nästan dansar ur glaset med crème brulée, päron, vit persika, rök och lätt rostade hasselnötter. Ren Champions League... I munnen silkeslen och delikat flytande. Smaken sänder koncentrerade chockvågor av lycka genom hela kroppen... Våt kalksten och salt darrar och vibrerar under den renaste rena, delikata frukten, medan fatet tillför kryddiga sensationer i världsklass till smakupplevelsen. Avslutningen strävar efter evighet med så många lager, så fint mineraliserade och nyansrika att det faktiskt är svårt att hålla sig på jorden!
Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel Alte Reben 2019 i trækasse passar bra till...
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.
Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener